Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '07

 
Kategori
Güncel
 

Allah rızası için

Allah rızası için
 

Değişip dönüşen şartlar, her kesimin elitini ve zenginini yaratmıştır. Kısacası bir zamanlar, sadece güçlü ailelerin sahip olabildiği bu imkanlar şimdi, liberal ekonominin sırlarını keşfeden, kuralına göre oynayan her insana açılmıştır. Böylece laik muhafazakar zenginlere, liberaller ve dindarlar da eklenmiştir. Yani zaman içinde dindarlar da herkes gibi, daha fazlasını elde etmenin veya daha fazlasına sahip olmanın yollarını keşfetmişler ve daha fazlasına sahip olmuşlardır. Bunda bir anormallik yoktur ve buraya kadar her şey normaldir. Öyleyse problem nedir? Problem, daha fazlaya sahip olmanın zorladığı değişimdir.

Zenginleşen dindar için artık kabuğunu kırma zamanı gelmiştir. Semtin, evin, arabanın, giyim tarzının ve eşyaların değişmesi gerekmektedir. Hatta yemek yenilen yerlerin, alış veriş merkezlerinin, tatil mekanlarının bile... Dindar zengin, inançları ve yakın çevresi itibariyle, parayla yapılabilecek uç şeylerden olan gece hayatından, içkili, şarkılı, türkülü eğlencelerden, kumardan uzak durmak zorundadır. Bu durum ise, dindarın hareket alanını daraltmaktadır. Fakat her problem gibi buna da çözüm bulunmuştur. Dini yorumlar biraz alttan, biraz üstten esnetilerek, modern hayatın taklit edilebildiği, meşru alternatifler oluşturulmuştur. Artık tatil yapılan otellerde, çeşitli sosyal ve sosyetik etkinliklerin yanında, müskiratın olmadığı şarkılı, türkülü eğlenceler de yapılmaktadır. Eğer iyi bir gözlemciyseniz, tesettürü ve alkollü içkiyi aradan çıkardığınızda, laiklerle dindarların davranış kodlarının birbirlerinin aynısı olduğunu görebilirsiniz.

Evet buraya kadar her şey tamamdır ama hala, bir eksik vardır. O eksiklik giderilmediği sürece bu boşluk doldurulamayacaktır.

Daha fazla paranın nimetlerinden tam olarak yararlanabilmek için; daha büyük eve, daha lüks arabaya, daha kaliteli yaşama ve tatile ilaveten bir şeye daha ihtiyaç vardır! Daha fazla kadına!.. Artık, ( siyasi simge olan!) türbanına uyan kıyafeti ve koyu güneş gözlükleriyle kendine, Allah rızası için daha fazlasını verecek birini arayan muhafazakar genç bayanla, daha fazlasına sahip evli iş adamının yollarının kesişmesine ramak kalmıştır. Belki yolları kesişmiş, çoktan halvet olmuşlardır da bizim haberimiz yoktur.

Böylece, yıllar önce evlerine ilaveten, kiraladıkları garsoniyerlerine kapattıkları ikinci, üçüncü kadınlarla yatanları şehvet düşkünlüğü ve gözü dönmüşlükle suçlayanlar, şimdi onlarla aynı noktaya gelmişlerdir. Ama kendilerine sorarsanız, onlar farklıdırlar. Dini nikah yapmışlardır ve bu işte Allah'ın rızası vardır. Aslında bu, şehvetine Allah'ı alet etmenin en aşağılık ve en süfli biçimidir. Sanki, birden fazla kadına sahip olmayı Allah farz kılmış ta onlar bunu, bir görev duygusuyla, "lütfen" yapıyormuş havasındadırlar! Ne büyük fedakarlık Ya Rabbim! En tahammül edemediğim yanları da burasıdır... Bunlara, "madem rızai bariye bu kadar isteklisiniz; mahallemizde iki çocuğuyla sokakta kalmış bir kadın var. Onu himayenize alın da, üç hayatı birden kurtarın" deseniz, dönüp bakmazlar. Çünkü onda aranan kalite mecut değildir. Evde de zaten bir benzeri vardır. Bunlar, bu davranışlarılya güya Cennet'i hedeflemişlerdir. Sanki Allah, Cennet'in ve rızasının yollarını şehvet asfaltıyla döşemiştir.

Şimdi, ciddi dindar havalarına girip, ruhunu yokettikleri (elhamdülillah, hamdolsun, çok şükür, hakkını helal et vs. gibi) klasik, kavramlarla söze başlayan ve yapıp ettiklerini düşünüp sorgulamayan, "Allah rızası" aradıklarını söyledikleri her işin sonunda, sadece kendi çıkarları görünenlerin tefekkür zamanıdır. Allah bu aklı bize, buyruklarına karşı hile yaparak nefsimizi onurlandıralım diye değil, düşünüp doğruya varalım diye vermiştir. Ufkumuzun açılmasını istiyorsak, beyinlerimizle pantolon ceplerimiz arasında kurduğumuz irtibatı, beyinlerimizle kalplerimiz arasına taşımalıyız. O zaman, amellerimizin nihai sonucunun nereyi işaret ettiğini daha iyi görebiliriz. Kendi hevasını tanrı ittihaz ederek, Allah yerine nefsini kutsadığının farkına varamayan birer fetişist olmaktan kurtulmanın tek yolu budur. Tefekkür ve tefekkür!

 
Toplam blog
: 462
: 707
Kayıt tarihi
: 28.04.07
 
 

Emekliyim. Herkes gibi benim de bir dünya görüşüm var. İnsanların farklı fikir ve inançlara sahip..