Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '11

 
Kategori
Güncel
 

Allah’tan rahmet, baş sağlığı

Allah’tan rahmet, baş sağlığı
 

Depremler oluyor, herkes konuşuyor... 

Uyarıları bir avuç insan dinliyor, ilgilisi yetkilisi es geçiyor. Alınması gerekli önlemler anlatılıyor, önlem alması gerekenler öylece bekliyor... 

Büyük bir yıkımın yıldönümünü yaşıyoruz. Yüreğimizdeki burukluğun binde biri olsa harekete geçmesi gerekenlerde, bir şeyler yapılırdı bu güne kadar elbet. Yapılmıyor. Yanılıyor olmayı çok isterim ama bir başka büyük yıkıma kadar da yapılmayacağa benziyor... 

Yine de STK’lar çabalıyor, bazı duyarlı bilim insanları, gözlemciler seslerini duyurmaya çalışıyor. 

Tekrarında yarar var. Bakın ne çarpıcı anlattı TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu adına Kurul Sekreteri Fikri Düşünceli; “Deprem hasar, zarar ve can kayıplarının azaltılmasının bilinen tek yolu, mühendis, mimar ve şehir plancılarının ortak katkı ve çabalarıyla depreme dayanıklı yerleşim alanları ve yapılar tasarlamak ve üretmektir” diyerek. 

Sonra da alınması gereken önlemler sıralandı; 

· Deprem senaryosu ve afet master planı hazırlanmalı, bilimsel verilere göre öngörülen risklere karşı gerekli önlemler alınmalıdır. 

· Bilim ve teknolojinin gerekleri yerine getirilmeli, ranta dayalı planlama ile niteliksiz yapı üretimi anlayışı terk edilmelidir. 

· Düşük standartlarda sağlıksız ve yasa dışı yapılaşmanın, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşmenin önüne geçilmeli, bilimsel normlara dayalı arazi kullanım ve yer seçimi kararlarının rantsal kaygılara yenik düşmesi engellenmelidir 

· Gerek kentsel gerekse kırsal alanlarda yer seçimi, planlama ve yapılaşma karar süreçlerinde mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetleri etkin bir şekilde kullanılmalı. 

· Yapı Denetim sistemi ile afet ve imar hizmetleri ticarileştirilmesinden vazgeçilmeli, böylesine önemli bir konu piyasaların insafına terk edilmemeli. 

· Halkı "yurttaş" olmaktan çıkarıp "müşteri" konumuna dönüştürüen hizmet anlayışları terk edilmeli, sosyal devletin kamusal hizmet anlayışları egemen kılınmalıdır. 

· Mevcut Yapı Stoku İncelenmeli, elde edilen verilere göre risk oluşturan yapıların boşaltılması veya güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır. 

· Hazırlanmakta olan ulaşım ana planı deprem gerçeğini de göz önünde bulundurularak hazırlanmalı, yerleşim kararları, ulaşım yatırımları plana uygun olmalıdır. 

Ha bir şeyler yapılıyor elbet. Emekli darbecileriğn yaşadığı yerlere elde edilebilen en üst teknoloji erken uyarı sistemleri konuluyor ve halktan gizleniyor... Açıklasınlar bakalım Marmaris Aksas’ da bulunan sistem nedir? Neden kurulmuştur? İlk uyarı kimlere gider? Bu sistemden başka nerede veya nerelerde vardır? Sadece kaymak tabakanın kurtulması mı amaçlanmıştır? “Elde kalanhalk nasıl olsa tekrar ürer ama bu büyük insanlar ikame edilemez” mantığı mı güdülmüştür? 

Umarım birileri çıkıp bunu açıklar... 

Umarım birileri kalkıp harekete geçer... 

Yoksa, “ölenlere Allahtan rahmet, geride kalanlara başsağlığı” dileyip (sakın yanlış anlaşılmasın suçu yok demeye çalışmıyorum) bir Veli Göçer bulup tüm suçu onun üzerine yüklemek, diğer sorumluları böylece aklamak daha mı kolay oluyor? 

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..