Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '08

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Allah verir Allah alır

Daha öncede gündeme gelen bir konu; Hastane enfeksiyonu ve yeni doğmuş bebek ölümleri. İnsanların en temel özgürlüklerinin başında yaşama hakkı gelir. Çocuk Hakları, 20 Kasım 1959'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Çocuk Hakları Bildirgesi" ile kabul edilmiştir. İşte bu bildirgenin,

“4. İlkesinde: Çocuklar sosyal güvenlikten yararlanmalı, sağlıklı bir biçimde büyümesi için kendisine ve annesine doğum öncesi ve sonrası özel bakım ve korunma sağlanmalıdır. Çocuklara yeterli beslenme, barınma, dinlenme, oyun olanakları ile gerekli tıbbi bakım sağlanmalıdır.

7. İlkesinde: Genel kültür ve yeteneklerini, bireysel karar verme gücü, ahlaki ve toplumsal sorumluluğu geliştirecek ve topluma yararlı bir üye olmasını sağlayacak eğitim hakkı verilmelidir. Bu eğitimde sorumluluk önce ailenin olmalıdır. Eğitimin ilk aşamaları parasız ve zorunlu olmalıdır.

8. İlkesinde: Çocuk her koşulda koruma ve kurtarma olanaklarından ilk yararlananlar arasında olmalıdır”. Denmektedir. Dünyada UNICEF tarafından yapılan sağlık istatistiklerinde 5 yaş altı çocukları ölen ülkeler arasında, adı duyulmamış ülkeler yanında ülkemizin de adı geçmektedir. Oysa1963 yılında Muş ilimizde başlatılan "Sosyalizasyon" yasası tam olarak uygulansa idi bu günkü çocuk ölümleri 1000 /4-6 sı arasında; Bu da önlenemeyen nedenlerden olurdu. Önlemeye nedenler arasında” Hastane enfeksiyonu” kavramı da yer almaktadır.

Sayın Prof. *Dr. Yıldız TÜMERDEM’ e göre;

“Nedir Hastane enfeksiyonu;

Hepimiz hangi nedenlerle olursak olalım, hastaneye yattıktan ilk üç gün içinde alabileceğimiz mikroplarla hastalanabiliriz ve de ölebiliriz. Bebeklerimiz, hele riskli bebeklerimiz için bu olasılık çok daha yüksektir”. Yine sayın Dr. Yıldız TÜMERDEM sorumluluk gösterip birde özeleştiride bulunup,

“Hastane enfeksiyonu için "Hastane Hijyeni" Hastane Personelinin Hijyenik Koşullar Yönünden Eğitimi ve Uygulamadaki Titizlik" ön koşul olmalıdır. Ülkemizde dezenfektan maddeler yeterince bulunmaktadır. Tıp Fakültelerinde "hastane enfeksiyon kontrol komiteleri " kurulmuştur. Buna karşın, oluşacak bebek ölümlerinin önlemek için personelin uygulamada titizlik göstermesi zorunludur. Her şeye karşın, istenmeyen ölümler uygun antibiyotikler ve sağlıklı bakımla, tam olmasa bile, önlenebilir. Unutmayalım, yaz aylarında virüsler başta olmak üzere her türlü mikrop, başta ishaller ve klima hastalıkları olmak üzere, çocuklarımız ve bizim için çok tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Hastane enfeksiyonu önleme konusunda Sağlık Bakanlığı yıllardan beri gereken önlemi almaktadır. Tüm dünyada hastane enfeksiyonları Ülkemize benzer, hatta daha yüksek sayıda ölümlere neden olmaktadır.

Unutmayalım; Düşük ya da aşırı doğum tartılı, erken yada geç kalmış doğumlarla, anomalili doğmuş bebekler riskli bebeklerdir ve yalnız hastaneler de değil evlerde de özel bakım gerektirir”. Diyor. İlaveten

“Sıcak yaz günleri, hastane enfeksiyonları için büyük risk taşıyabilir. Hele bu yıl”… Diyerek yazısını bitiriyor.

Gelecek yıllarımızı bağladığımız yavrularımız daha doğmadan ölmesin. Allah'ın verdiği canı hastane enfeksiyonları almasın.

*Prof. Dr. Yıldız TÜMERDEM

Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı

Toplum Hekimi Uzmanı

Türk Kalp Vakfı

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..