Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '06

     
    Kategori
    Aşk - Evlilik
     

    Allahın emri ile...

    İki yetişkin insan birbirini sevmiş, anlaşmış ve gelecekleri için ortak bir yaşamın kararını almış. Peki şu, "kızınızı oğlumuza istiyoruz" da ne demek oluyor. Bir gelenek, bir saygı, bir tören, bir sıradan adet. Nedir? Bu ritüelin daha birinci dakikasında "isteme, alma, verme kavramlarını işin içine sokarak bir mesaj mı veriyoruz?" Toplumsal yaşam içinde kadının rolünü belirleyici bir buyruktur bu başlı başına. Bunun iyiniyetli ve hatta nezaket içeren bir eylem olduğunu tamamen samimi bir inançla söyleyebiliriz, fakat bu sözcüklerin yalın gerçeğini değiştirir mi? Nice genç kızın canına mal olan töreleri hala en acımasız haliyle yaşatmaktan çekinmeyen bir toplumda bir evliliğin temelinin böylesi bir alma verme töreniyle başlatılmasındaki mantık nedir. Kim neyi alıyor, kim neyi veriyor? Alınan şeyin bedeli nedir? Ederi nedir? Kullanım süresi, kullanım şekli nedir? Bu sorular bile en hafif tabirle incitici değilmidir? Bu iş böyle olmamalıdır bence...

    Yine erkek tarafı bız tarafının evine konuk olsun, yine elde bir buket çiçek ve çikolata olsun fakat iki gencecik insanın gelecekteki birlikteliği için o erkek tarafının aile büyüğünün ağzından dökülen cümlelerin için de "istemek", kız tarafınınkinde ise "vermek" olmasın. Bu bir kaç kelimeden tasarruf bile bir adım olacaktır. Elbette medeni aileler ve toplumlarda bu sadece bir geleneğin yerine getirilmesinden ibaret kalabilir. Fakat bu bir çok ailede hala bir sahiplenme duygusunu beslemektedir. Hala kızların okula gönderilmesinin gereksiz ve belki de günah olduğunu düşünen büyük bir kitle var bu topraklarda, hala BERDEL var. Hala BAŞLIK var. Hala kan davası ve hala töreler uğruna canına kastedilen evlatlar var.

    Artık kızları oğlumuza istemeyelim, biz iki gencin evliliği ile ilgili aile olarak üzerimize düşen görevleri memnuniyetle yerine getireceğimizi ve bu iki gencin kararlarına olan anlayış ve sagımızı belirtelim yeter. Gerisi zaten kendi gelir.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 324
    Kayıt tarihi
    : 10.10.06
     
     

    35 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Özel bir şirkette personel md.yrd...