Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Allerji Testleri

Çağımızda şehir  hayatının ve  doğaldan  kaçışın  giderek  artışıyla  alerjik  hastalıkların  sıklığında  da  ciddi  bir  atış  olması  kaçınılmazdır.  Bu  tür  hastalıklsrın  teşhisinde  çok  önemli  bir  yer  tutan  allerji  tetslerini konunun  uzmanı  Doç  Dr.  Ahmet  Akçay’a sorduk. 

Ahmet  Bey Allerji deri testleri nelerdir?

Allerjiniz olup olmadığını belirleyen ve deride uygulanan testlerdir. Kısa sürede uygulanır, emniyetlidir ve sonuçları güvenilir olması nedeni ile en fazla tercih edilen allerji tanı yöntemidir.

Allerji testleri hangi yaşta yapılabiliyor?
Bu test alerjinin nelere bağlı olduğunu tespit etmek için yapılmaktadır. 3 aydan büyük her hasta için yapılabilmektedir. Genellikle gıda testleri 3 aydan sonra ve astım, alerjik nezle için alerjen testleri 2 yaşından sonra yapılmaktadır. Bu test alerji bölünün olduğu merkezlerde yapılmalıdır. Çok nadir de olsa ciddi alerjik şoka neden olabildiği için gerekli müdahale konusunda tecrübeli uzmanların ve ekipmanın olduğu merkezler yapılmalıdır.

Hangi durumlarda uygulanır?
Bu test size şikayet ve belirtileriniz allerjik bir hastalığı düşündürüyor ise uygulanacaktır (astım, allerjik nezle, allerjik egzama, ürtiker (dabaz, kurdeşen), arı allerjisi ya da besin allerjisi gibi).
 
Hazırlık aşamasında nelere dikkat edilir?
Test yapılmadan 10 gün önce ağızdan alınan ilaçlar (antihistaminikler (zyrtec, aerius, zaditen gibi), imipramin ve phenothiazine içerikli antidepresanlar (3 hafta önce kesilmelidir) ve öksürük şurupları) kesilmelidir. Burundan alınan ilaçların ve nefesle alınan  flixotide gibi ilaçların kesilmesine gerek yoktur. Uzun süreli ağızdan alınan prednol benzeri ilaçlar da kullanıyor olmamak gereklidir. Ayrıca başka nedenlerle kullandığınız ilaçları (bitkisel ürünler dahil) varsa, doktorunuza söylemelisiniz.
 
Testler nasıl uygulanır?
Allerji testleri 3 ayrı yöntemle uygulanır: 
1. Çizme testi (Prick test): Önkolunuzun iç kısmına 1 damla allerjen damlatılacak  ve steril bir lanset ile (metalden yapılmış sivri uçlu bir tıbbi malzeme) derinizde bir çizik oluşturulacaktır. Kullanılacak allerjen sayısı fazla ise uygulama sırt bölgenizde  de yapılabilir.
2. Deri içi test (İntradermal test): Sıvı haldeki çok az miktarda allerjen, çok ince bir iğnesi olan enjektörle derinizin içine verilir (enjekte edilir). Kullanılacak allerjen sayısına göre kolunuz  veya sırtınız tercih edilebilir. 
3. Yama testi (Patch test): Bu yöntemde allerjenler yapışkan bant üzerine yerleştirilmiş küçük metal kuyucuklar içine konularak sırtınza yapıştırılacaktır.
Her bir test 5-10 dakika gibi kısa bir süre içinde tamamlanır. Hangi testin kullanılacağı hastanın şikayetlerine göre uzman doktor tarafından belirlenir. 

Allerji testlerini kanda yaptırsak olur mu?
Allerji testlerinin kandan yapılması ciltten yapılmasına göre daha kötü ve yanlış sonuçlar vermektedir. Sadece gıda allerjilerinde cilt testleriyle birlikte değerlendirilmesi daha doğru yorumlama sağlayabilir. Bazı nadir durumlarda cilt testi yerine kan testi gerekebilir. Bu durumlar;
-Ciltte yaygın allerji olması
-Cilt testini etkileyen ilaçları kesmek mümkün değilse

 

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/allerji-testleri/529

 

Bu makale de ilginizi çekebilir

Orta Kulak İltihabı

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..