Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

Allianoi boğulurken

Allianoi boğulurken
 

Allianoi diye bir yer yok biliyorsunuz, hepimiz hayal görüyoruz aslında. Bize varmış gibi geliyor, halbuki Veysel Eroğlu gelse, bir çimdik atsa mesela, uyanacağız bu saçma sapan rüyamızdan, bağıracağız var gücümüzle: Allianoi diye bir yer yok! 

Böyle zannediyorlar... Neyleyelim ki gördüğümüz şey bir rüya değil, Allianoi diye bir yer var. Vardı demek daha doğru sanıyorum. Dünyanın sağlam kalmış tek antik ılıcası Allianoi'un üstü kumla örtüldü ve sular altında kalacağı günleri bekliyor. Veysel Eroğlu "buranın birkaç yüzyıl daha toprak altında kalmasının bizce bir mahsuru yok" buyurmuş bugün. 

Halbuki var, tam da açığa çıkarılmışken bir kez daha çıktığı yere döndürülmesinin çok sakıncası var. Bu konuda suçlu biziz biraz da. Hasankeyf üzerinde yaratılan hassasiyetin aynısını Allianoi'da yaratamadık. Sadakat göstermekte çok geç kaldık... Hasankeyf hala bizimleyse eğer, bu tepkilerin birazcık katkısı vardır elbet. Hasankeyf'i bekleyen sonu engellediysek, geciktirdiysek bir nebze, ne mutlu... 

Allianoi'da başaramadık bunu lakin, hızlı işledi süreç, kaşla göz arasında oldu bitti her şey. "Arzu edilirse baraj ömrünü tamamlayınca tekrar açığa çıkarılabilir" demiş Veysel Eroğlu bir de, lütuf buyurmuş. Söylediği cümlenin yapısından öyle anlaşılıyor ki kendisi hiç de lüzumlu bulmuyor tekrar açığa çıkarılmasını buranın. 

Cinayettir bu tarihe karşı, insanlığa karşı... Bir barajdan daha çok önem arz eden bir şey var orada, insanlığın bir emaneti var. Demeyin ki yöre halkı baraj bekliyor, su istiyor diye, barajın planını değiştirmek çok mu zordu? Allianoi'u sular altında bırakmayacak projeler önerildi, kabul edilmediler. İlla ki sular altında bırakacaklar. 

Merak ediyorum, bu düşmanlık nereden geliyor? Zeugma'nın beşte biri sular altında kaldı. Hasankeyf'i, Allianoi'u sular altında bırakınca ne elde ediyor politikacılarımız? Çevre Bakanlığı böyle bir şey mi, tarihi yok edip, barajlar yapan... Ormanların yok olmasına izin verip, sonrasında oralara siteler yaptıran... Hadi Çevre Bakanlığı ilgilenmiyor tarihsel yapılarla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ne yapıyor? Türkiye'ye turist çağırırken binlerce yıllık bir medeniyetin beşiği olduğundan dem vuruyor da, o medeniyetten kalanların yok olmasına nasıl sessiz kalıyor? Niyeyse özellikle vurgulanan "çıplak" heykeller mi sebep buna, "Türk işi" olmaması mı? Suçludur bu ülke, kıymetini bilemedi elindekilerin. Suçludur, çünkü korumayı bırakın, kendi elleriyle yok ediyor yaşadığı toprağın geçmişini... 

Ki onların da çok suçu yok, çünkü bu halk da sessiz bu duruma karşı. Oturmuş da seyrediyor sadece, demokrasi geliyor zannediyor, ülke ileri gidiyor zannediyor, her şey iyi zannediyor. Oysa ki yaşadığı toprakların tarihini, insanlığın tarihini yok ediyorlar gözünün önünde, o buna sessiz kalıyor gözünü kapatıp da bakıyor işine ve ortaktır bu cinayete. 

Çok değil, bir süre önce Allianoi diye bir yer vardı. Takvimleri ileri sardınız o zamandan bugüne, bir baktınız ki Allianoi yok, üstelik bilimselliği tartışılır bir şekilde örtülmüş üstü. Yakında sular gelecek üstüne, yapılacak pek bir şey kalmadı. Yine de son bir çığlık yükseliyor o kumların altından, duyuyor musunuz? "Boğuluyoruz..." diyor o sesler, "kurtar." Çok mu geç? 

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..