Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Alman Uzlaşması “Büyük Koalisyon” ve “Angela Merkel”

Alman Uzlaşması “Büyük Koalisyon” ve “Angela Merkel”
 

Almanya Rusya İşbirliği Avrupa'nın yüzünü güldürebilir.


24 Eylül 2017 tarihinde Almanya’da yapılan ve yaklaşık 61.5 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde Angela Merkel’in partisi Muhafazakar Hıristiyanlar CDU+CSU %33, Avrupa Parlamentosu eski başkanı Martin Schulz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti SPD %20.5,  Almanya için alternatif partisi AfD, aşırı sağcı parti,  %12.6,  Hür Demokrat Liberal Parti  FDP  %10.7, Radikal Sol Parti %9.2 ve Çevreci Yeşiller % 8.9 oy aldı.  Neticede %5 barajını aşan altı (6) parti  CDU+CSU 246, SPD 153, AfD 94, FDP 80, Sol parti 69 ve Yeşiller 67 sandalye kazandı. Toplam sandalye sayısı 709 (709=246+153+94+80+69+67).

Seçim sonrası, en çok oy kaybeden SPD öncelikle muhalefet rolünü benimsediğini açıkladı. Bu durumda CDU+CSU, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (246+67+80=393, 709/2=354.5) bir koalisyon oluşturabilecekti. Jamaika bayrak renginden dolayı olası koalisyonu “Jamaika koalisyonu”  diye isimlendirdiler. Ancak haftalarca süren görüşmeler olumlu sonuçlanmadı.

Azınlık Hükümeti, CDU+CSU+SPD koalisyonu ve Yeniden Seçim olasılıkları kaldı. Merkel azınlık hükümeti istemiyor. Yeniden seçim yapılması, Merkel pazarlık gücünü yüksek tutmak için, olasılık olarak bulunsa da,  beş veya altı (5-6)  ayda Alman insanı oyunun rengini değiştirmeyeceğinden, seçim yasal işlemler ve masraf gerektirdiğinden istenmiyor ve son imkan olarak kullanılacak.  2018 yılbaşından itibaren yine klasik CDU+CSU+SPD koalisyonu görüşmeleri yapılacak.

Almanya’nın durumu:  Alman ekonomisi iyi durumda. Nüfusu Dünya nüfusunun %1'i. İhracatı  ise %10'u durumunda.. Güçlü üreten, ihraç eden, yenilik yapabilen bir ekonomi..

Merkel sekiz yüz (800) bine yakın göçmeni kabul ettiğinde göçmen politikası yanlış diye çok eleştirilmişti.  Ancak doğurmak için birkaç kez düşünen Alman ailesinde doğumlar az olduğundan ve yaşlanan çalışan Alman nüfusun göçmenlerle daha gençleşeceği, işgücünün artacağı açık. Göçmenlerin okumuş ve meslek sahiplerini seçen, Almanca öğrenmesini şart koşan Almanlar, üç yıl sonra Onları beğenirse vatandaşlık ve daimi kalabilme hakkı veriyor. Göçmenlerin Almanya’ya entegrasyonunun zamana yayılabilmesi mümkün. Merkel göçmenleri kucaklayarak tüm Dünya’da Almanlar için (Yahudi kıyımı yapan ulus profili yerine) yeni sevecen bir yüz sağladı.  

Mevcut sorunlar Merkel’le çözülebilir mi? Merkel’in siyasi tecrübesi, poker yüzü, mutti-anne rolü, rasyonel davranışı  O’nu halâ  Almanya ve Dünya siyasetinde güçlü kılıyor. Ayrıca, Rusya-Ukrayna ihtilafı halli için ABD-Rusya arası köprü rolünü oynayabilecek etkin bir arabulucu, ismen söylenirse Merkel, gerekli. Ukrayna’yı ABD silahlarıyla donatmak çözüm üretmeyecek ve meseleyi daha karmaşık yapacak.

ABD’nin AB’ye ve NATO’ya olan tavrı savunma harcamalarını artırmayı gerektiriyor. Avrupa silahlanması;  Almanya Fransa işbirliğiyle akılcı ve savunma sanayilerini güçlendirecek şekilde olabilecek.

İngiltere’nin AB’den ayrılması, İngiltere için maliyeti karşılanabilir ve diğer ülkelere de ayrılma maliyetlidir etkisini yapacak şekilde ayarlanmak durumunda ve liderlerin uzlaşmasına ihtiyaç var.  Çin ile endüstri 4.0’ın, patent uzlaşmasının yürütülmesi ve karşılıklı yatırımlar  yapılacak işler kapsamında.

Avrupa’da sağ partilerin milliyetçi söylemlerinin getireceği zararların asgari düzeyde tutulması gerekli.

Fransa cumhurbaşkanı Macron; güçlü avro, müşterek maliye politikası ve yeni bir Avrupa ordusu kurulmasını istiyor. Yukarıda bahsedilen dış sebepler AB’nin lokomotifi Almanya’nın istikrarını korumasını ve muktedir bir hükümeti gerektiriyor.

İçeride ise Almanlar  kişisel olarak artık Doğu Almanya imarı için vergi vermek istemiyor. Her yıl toplamda 8-12 milyar avro bandındaki bu verginin kalkması talep ediliyor. Nükleer santralden vazgeçecek Almanya’nın yeni enerji yatırımları yapması gerekli. Çevreci Yeşiller;  Alman otomobil fabrikalarından emisyon hilesi yapan otomotiv şirketlerinin cezalandırılmasını ve Almanya’da kullanılan emisyonu fazla otomobillerin parçalarının değiştirilmesini, şirketlerin sıkı denetlenmesini istiyorlar.  Çevreci Yeşillerin istekleri ile oto sanayinin uzlaştırılması, hava kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliği anlaşmasının uygulanması ve eskiyen Almanya alt yapısının yol, demiryolu, köprü  yenilenmesi  esasen CDU için de yapılacak işler kapsamında.

SPD ise işçi sınıfının vergilerinin azaltılmasını, sağlık reformları ile korunmasını, emeklilik yaşının 70’den az olmasını, kira artışlarının azaltılmasını, sayısal hizmetlerin yaygınlaştırılmasını,  akademik ve mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasını istiyor. Martin Schulz  2025’lere kadar Avrupa’da yeni bir anayasa yaparak ve katılım sağlayarak Avrupa Birleşik Devletleri, federal yapı kurmak arzusunda.  Ayrıca, SPD  iktidarda olursa somut hizmet vermesi mümkün.

İç ve dış politikada yapılacaklar ile AB’nin Dünya’da ağırlıklı bir rolünün olması isteği güçlü bir Alman şansölyesi gerektiriyor. Tüm bunlar Angela Merkel’in dördüncü kez, bir dönem daha şansölye olmasını destekliyor. Schroder’in yaptığı reformların uygulanışı  Merkel’e yaradı. Merkel, Almanya’da zorunlu askerliği 2011’de kaldırdı ve 240 bin yerine 170bin askerli, profesyonel Orduya geçti. Alman ailelere çocuk teşviki yardımını sağladı.  Alman’a asgari bir ücret iş bulamasa da ödeniyor. Avrupa Birliği üyelerinin bütçe disiplinine uymaları, Yunanistan durumuna düşmemeleri, avronun istenir olmasına Merkel faktörü katkı yapıyor. Merkel  müzakereye dayalı çözüm odaklı.  Sorunları konuşarak zamana yayıp doğru adımlar, kararlar ile çözmek taraftarı ve bunu siyasette uyguluyor. Türkiye,  AB ilişkisinde göçmen sorunu sırasında ilerleme yapabilir ve vize sorununu çözebilir, Almanya’yı yakınında tutabilirdi. Olmadı, kavgayı uzlaşmaya tercih ettik.  

1954 Hamburg doğumlu, Doğu Almanya  yaşamlı Merkel 2. Dünya savaşı sonrası doğan ilk Şansölye. Merkel’in  kahramanları Konrad Adenauer ve Çariçe Katerina.  Eşi geri planda kalıyor. Aile içe dönük ve tutumlu.  Ayrıca, Merkel, bizim politikacılar gibi, potansiyel ikinci adamları yaşatmıyor, CDU’da şimdilik tek kişi konumunda.

Dünya liderlerine bakıldığında şu an O önemli ve tutarlı bir kadın lider. Bazı Almanlar içeriye Almanya’nın sorunlarına az odaklanıyor eleştirisi yapıyorlar. Ancak dış Dünya’daki Alman imajı ve etkinliği de içerisi kadar önemli.

Alman cumhurbaşkanı eski SPD üyesi Steinmeier Jamaika koalisyonu kurulamayınca, yeniden seçime gidilmemesini rica etti ve Schulz’u koalisyon konusunda teşvik etti. AB ortakları Macron ve Chipras koalisyon istiyorlar. SPD parti üyeleri, durumu gözden geçirdikten sonra, muhtemelen uzlaşma ile büyük koalisyon Ocak-Nisan 2018 döneminde kurulabilecektir. Uzlaşabilen bir politika kültürü var ve bu kültürün Türkiye’de de yayılması lazım.

Bu koalisyon kurulduğunda Almanya, Merkel ile muhtemelen dört (4) dönem on altı (16) yıllık bir barış ve gelişme dönemi yaşamış olabilecektir.

Ayrıca ABD onaylı,  Merkel ve Putin uzlaşması ile Rusya ile Ukrayna konusunda bir orta yol bularak sorunlar asgariye indirilebilirse gelecek on (10) yılda da Avrupa Birliği, Alman teknolojisi ve Rus kaynakları (gaz, petrol, maden, orman ürünleri)  değişimi ile AB ve Rusya anlamlı düzeyde gelişecektir. Avrupa Birliği dağılacak diyenler yanılmaktadır. Zor kurulan neden kolay dağılsın. Avrupa Birliği barışa dayalı. Barış her ülkeye en iyi ortamı sunuyor.  

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..