Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '08

 
Kategori
Kültürler
 

Almanların, Türkler hakkındaki önyargıları

Almanların, Türkler hakkındaki önyargıları
 

"Önyargıları yok etmek, atomu parçalamaktan zordur" A. Einstein

Önyargı: Bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak, belirli şart olay ve görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargı, peşin yargı, peşin hüküm, peşin fikir.(TDK)

Türkiye ve Türkler hakkında Avrupa ülkeleri , tarihsel süreç içinde bir takım önyargılara sahip olmuşlardır.

Bu önyargılar, "Tanrının kırbacı" dedikleri, Atilla'ya, Hunlar'a kadar uzanmaktadır. "Anne Türkler !" sözleri o zamanlardan kalma.

Türkleri," Barbar" acımasız olarak nitemeleri de o zamanlardan kalma.

Almanya'da öğretmenliğimin ilk yılında; öğretmenler odasında otururken; Alman meslektaşım: "Bıçağınız var " dedi. Benden yok cevabını alınca, hayretler içinde, "Siz Türk değil misiniz" dedi. Evet, Türk'üm cevabını alınca: "Biz, tüm Türk erkeklerinin bıçak taşıdığını sanırız" dedi.

Almanların bu ve buna benzer bir çok önyargıları var. "Kümmel Türken" -baharat kokan Türkler- diyerek, tüm Türklerin baharat ve sarımsak koktuğuna inanıyorlar.

"Wie einen Türken bauen"- Türkler gibi hile yapmak- Bu da, Almanların Türkleri hile yapan bir topluluk olarak gören önyargıları.Tüm Türk kadınlarının türban takmaya mecbur olduklarına inanıyorlar. Özellikle Türkleri , Araplarla karıştırıyorlar. C. Daum'un,( Beşiktaş'ın ve Fenerbahçe'nin eski teknik adamı, Şimdi Köln'ü çalıştırıyor.) Almanya'nın ünlü bir dergisindeki röportajında:"Siz, Köln'e bakarak, Türkleri değerlendirmeyiniz. İstanbul'u, Ankara'yı, İzmir'i görün o zaman karar verin. O zaman, Türkiye'nin modern yüzünü göreceksiniz" diyerek, bu önyargıları önlemeye çalışıyordu.

Türk erkeklerinin, kadınlarını kızlarını hep dövdüklerini düşünüyorlar. Bir gün, bir Alman meslektaşımla sohbet ederken; "Sizin, kızınızı bir Alman genç severse, onların evlenmesine izin verir misin" dedi. Gençler birbirlerini seviyorsa neden olmasın cevabıma, Alman arkadaşım inanmamış gibiydi."Sizin erkekler, bizim kızlarımızla geziyor, tozuyor arkadaşlık yapıyorlar, her şeyi ! yapıyorlar, biz bir şey demiyoruz, mutlu da oluyoruz. Ama, bizim erkekler sizin kızlarla arkadaşlık yaptıkları zaman, Türk erkekleri hemen bıçakları konuşturuyorlar". Alman, meslektaşım bu konuda doğruyu söylemişti. Ben artık bunun değiştiğini, böyle olmadığını, söylemek durumunda kalmıştım.

Almanların, Türkler hakkındaki diğer önyargıları da şöyle sıralayabiliriz.

* Türkler, ucuz mal kullanırlar

* Türkler, tembeldir.

* Türkler, şövendir.

*Türkler savaşçı, kararlı, gözü kara, öfkeli, deli fişektirler,

* Türk'e parmağını verirsen, elini kaptırırsın.

* Türkler, kargalar gibi çalarlar.( Hırsızdırlar)

* Türkler'in düşmanı çoktur.

Bunlar, Almanların Türkler hakkındaki önyargıları. Önyargılar, peşin hükümlerdir. Türkleri, yakından tanıyan Almanlar bu tür önyargıların gerçek olmadığını görür.

Stern Dergisi için, 1002 Alman ve 502 Türk'e uygulanan anketin sonucuna göre; Almanların, % 52'si, Almanlarla, Türkler arasında sorun var derken, Türklerin % 22'si sorun vardır demektedir. Almanlar'ın % 95'i Türkler Almanca öğrenmelidir derken, Türklerin, % 87'si Almanca öğrenmeliyiz demiştir.
Bu sonuca göre, Türklerin Almanlar hakkında önyargılı olduğunu söyleyemeyiz. Almanların daha önyargılı olduğu ortaya çıkıyor.
Bu önyargıların oluşmasında, Türkler'in biraz içe dönük, kapalı yaşamalarının etkisi vardır.

Almanlar da , bizi görmek istedikleri gibi görmek istediklerinden bu tür önyargılardan kurtulamıyorlar.

Albert Einstein'in dediği gibi, "önyargıları yok etmek atomu parçalamaktan zordur"

Yine de bu önyargılardan kurtulmak için, her iki toplumun da bir gayret içinde olması gerekiyor. Bu konuda basın yayın ve eğitim kurumlarına büyük işler düşmektedir.

Erdoğan Şahin

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..