Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '08

 
Kategori
Haber
 

Almanya' da Yangın

Almanya' da Yangın
 

<ı>

Almanya' daki yangından yaralı olarak kurtulan Bedriye ve kuzeni Aylin Kaplı' nın yangını bebek arabalarını tutuşturan bir Almanın çıkardığı yönündeki iddiaları, polis ve itfaiye soruşturmasının yönünü değiştirdi

Ludwigshafen'de 9 Türk'ün yaşamını yitirdiği yangın faciasında dikkatler kundaklama iddiaları üzerinde yoğunlaşıyor.

Yaralı olarak kurtulan Bedriye (8) ve kuzeni Aylin Kaplı'nın (9) yangını bir Alman şüphelinin çıkardığı yönündeki iddiaları, polis ve itfaiye soruşturmasının yönünü değiştirdi. Önceki gün olay yerinde incelemelerde bulunan Rheinland Pfalz Eyaleti Başbakanı Kurt Beck'in "Yabancı düşmanı bir saldırı olduğu yönünde ipucu bulunmuyor" açıklamasının aksine, görgü tanığı iki çocuk, "Yangın elinde bir şişe ve kâğıtlarla koridordaki bebek arabalarını tutuşturan bir Alman tarafından çıkarıldı" iddiasında bulundu. Kız çocukları, bu kişinin eşkâlini "beyaz tenli, siyah kısa saçlı, çok yaşlı olmayan ve Almanca konuşan biri" olarak verdi.

Bedriye ve Aylin Kaplı, binanın içinde gördükleri kişiye kim olduğunu sorduklarını ve "Ben Almanım" şeklinde yanıt aldıklarını belirterek, "Burada ne yapıyorsun?" diye sorduklarında ise, söz konusu kişinin kapıyı yüzlerine kapatmaya çalıştığını anlattı.

Bedriye Kaplı, bu kişinin arkasında sakladığı bir şişe gördüğünü, tedavi için götürüldüğü hastanedeki hemşire ile Türk basın mensuplarına da anlattı. Aşırı sağcı ve Neonazilerin Almanya'nın batı eyaletlerindeki kalelerinden sayılan Ludwigshafen kenti ve çevresinde geçmişte çok sayıda yabancı ve Türk düşmanı saldırı yaşanmıştı.

<ı>

Geçen yıl molotof atıldı

9 kişinin ölümüne, 20'si ağır 60 kişinin yaralanmasına neden olan yangının çıktığı Danziger Meydanı'ndaki binanın zemin katındaki 'Kale' adlı Türk kahvesine de geçen yıl molotofkokteyli atılmıştı.

Kahvehane sahibinin yeğeni Zeki Karakaplan, daha önce 'Crazy Corner' adıyla faaliyette olan lokali, bölgedeki Neonazilerin buluşma noktası olarak kullandığını belirterek, "Daha sonra binayı biz satın aldık. Hatta birkaç yıl bizim kiracımız oldular. Sonra çıkardık. Geçen yıl molotofkokteyli atıldı" dedi.

Alman polisi de binaya 2006 yılının ağustos ayında saldırıda bulunulduğunu ve binada maddi hasar meydana geldiğini belirtti. Frankenthal Savcısı Lothar Liebig, soruşturmanın her yönde sürdürüldüğünü, kundaklama iddialarının da araştırıldığını, ancak yangının bir adi suç olayı ya da kısa devre nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

Bu arada, kent yönetiminin açtığı bir bağış hesabında, yangında yakınlarını kaybeden aileler için şu ana kadar 30 bin euro'dan fazla para biriktiği bildirildi.

Öte yandan CHP de, Almanya'ya milletvekili heyeti gönderme kararı aldı. Genel Başkan Deniz Baykal, 9 Türk'ün öldüğü yangından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki Türk ailesinin evinde çıkan yangında, anne ve babası tarafından pencereden atılan 8 aylık Onur Çağlar'ı Türk kökenli Alman polisi Hakkı Paker kurtardı. Paker, olaydan sonra şoka girdiğini belirterek, amirlerinin izni olmadan konuşamayacağını söyledi.

<ı>

Almanya'da yine yangın, yine şok

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde 9 Türk'ün can verdiği yangın faciasının şoku atlatılamadan, önceki gün ülke yine bir yangın haberiyle sarsıldı.

Herne kentinde Türklerin oturduğu bir binada akşam saatlerinde çıkan yangında 7'si çocuk 16 Türk dumandan zehirlenerek hastanelik oldu.

Yangın, İslam Kültür Merkezleri Birliği Selimiye Camii'ine 150 metre uzaklıkta, Sami Mavuş'a (60) ait 4 katlı apartmanda başladı. Mavuş'un oturduğu dairenin yatak odasında çıkan yangın, kısa sürede diğer odalara sıçradı. Yangına kısa sürede müdahale eden itfaiye, alevlerin arasından 7'si çocuk 16 Türk'ü kurtardı. Dumandan zehirlenen Türkler, çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Çocuklar dışında diğer hastaların tümü taburcu edilirken, yangında kundaklama ihtimali üzerinde duruluyor.

Yangında evi büyük hasar gören Mavuş şöyle konuştu: "Yangın çocuklar girmesin diye kilitlediğimiz sokağa bakan odada başlamış. Gelinimin 'Yangın var' diye çığlık atmasıyla kapıyı kırdım. İçerisi duman içindeydi. Söndüremeyeceğimizi anlayınca itfaiyeyi aradık. Yabancı düşmanlığı diyemem, kimseyi suçlayamam. Ama öyleyse Allah belalarını versin."

Emniyet Müdürlüğü Basın Sözcüsü İngrid Laun-Keller, yangının çıkış sebebinin araştırıldığını söyledi.

<ı>

Facia, Alman basınında geniş yer bulmadı

Almanya'nın önde gelen günlük gazeteleri, 9 Türk'ün yaşamını yitirdiği Ludwigshafen yangınına sayfalarında geniş yer vermedi. Bulvar gazetesi Bild dışındaki gazeteler, faciayı genellikle kısa ve dramaya yer vermeyen bir üslupla yansıttı.

Bild, manşetten fotoğraflı olarak verdiği haberde, "Anneler, çocuklarını pencereden attı" başlığını kullandı. Haberde, iki Türk kızının koridorda bir adamın kâğıtları tutuşturduğu ifadesine yer verilerek, 'kundaklama' şüphesine dikkat çekildi.

Sol-liberal Süddeutsche Zeitung, "Ludwigshafen'deki yangında 9 ölü" başlıklı kısa haberinde, 5'i çocuk en az 9 kişinin öldüğünü ve Türklerin ikamet ettiği eski binadaki yangının henüz belirlenemeyen bir nedenle çıktığını yazdı. Haberde, Rheinland Pfalz Eyaleti Başbakanı Kurt Beck'in 'ırkçı bir saldırı yönünde ipucu bulunmadığı' sözleri yer aldı.

Almanya'nın ciddi gazetelerinden Frankfurter Allgemeine, 7. sayfada verdiği bir sütunluk haberde, yangından kurtarılan bir çocuğun, doktora patlama sesi duyduğunu anlattığı yazıldı.

Frankfurter Rundschau, sürmanşetten verdiği anonsta, Ludwigshafen'deki binada 9 insanın öldüğünü yazdı. Tam sayfalık devam haberinde de, yangının çıkış nedeninin hâlâ belirsiz olduğu vurgulandı.

Muhafazakâr Die Welt ise, haberi "Feci bina yangını" başlığıyla 1. sayfadan kullandı.(Kaynak:Milliyet)

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..