Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '14

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Almanya'da bulunan Türk işçi çocuklarının Türkiye'de yüksek öğrenim görmeleri hakkında öneriler

Türkiye’de öğrenime devam edebilmek için öncelikle; adayların Almanya'da okumuş oldukları okuldan almış oldukları diplomalarını, Türkiye Başkonsolosluklarında bulunan Eğitim Ataşeliklerine götürerek, "denklik belgesi" alacaklardır. 

Alınan bu “denklik belgesi” ile Köln’de bulunan, Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Çalışma Programına başvurulacak ve orada bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Açık Lisesi’nce, “denklik belgesi” diplomaya dönüştürülecektir.

Alınan “denklik belgesine/diploma derecesine” göre adaylar, bitirdikleri okulların devamı olacak ortaokula veya liseye kaydedileceklerdir.

Okulu bitirmeden ara sınıflardan ayrılan veya bırakan adaylar, son iki-üç yıla ait karnelerini Eğitim Ataşeliklerine getirerek, okuduğu sınıfların karşılığı olan “denklik belgesini” alacaklardır.

Alınan bu “denklik belgesi” ile Köln’de bulunan, Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Çalışma Programına başvurulacaktır. Orada bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Açık Lisesi’nce, alınan “denklik belgesi” ne göre, adayların Açık Lise’deki ilgili sınıfa kaydı yapılacaktır.

Kayıt sırasında adayların alacağı sınıflar ve dersler belirlenecektir.

Kayıt sırasında adaylar, “kayıt harcını” ödeyeceklerdir. Kayıt Harcı, yıllık 415 Euro’dur.

Kayıt zamanı, Ağustos ayında başlayıp, Eylül ortasına kadar sürmektedir.

Dersler, internet üzerinden izlenecektir.

Sınavlar, Açık Lise tarafından Köln’de, adaylara bildirilen okullarda yapılacaktır.

Sınav; 2,5 saat sürmektedir.

Daha geniş bilgi, Köln’deki, Friesenplatz, 13, adresinde bulunan, Anadolu Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Açık Lisesi bürolarından ve Web sayfalarından alınabilir.

Adaylar, Açık Lise diplomasını aldıktan sonra, Türkiye’deki her üniversitenin, her bölümüne, “Yabancı Öğrenci Kontenjanından” yararlanıp, öğrenci olmak için başvurabilirler. Adayların diploma notuna bakılmaz.

Adana’da bulunan Çukurova Üniversitesinde, Yabancı Öğrenci Kontenjanından yararlanmak için, Türk vatandaşlarının, Alman Vatandaşı olma zorunluluğu yoktur. Alman vatandaşlığı elde eden Türk vatandaşları da, Alman vatandaşlığına geçmeyen Türk vatandaşları da Yabancı Öğrenci kontenjanına başvurabilir. Sadece, Almanya’da doğup büyümek ve Almanya’da lise okumak gereklidir.

Çukurova Üniversitesinde Yabancı Öğrenci Sınavları Mayıs ayı başında yapılmakta, başvurular Ocak ayında başlamaktadır.Sınavlarda başarılı olabilmek için; (4) yıllık Lisans/Yüksek Lisans düzeyindeki okullar için (40); (2) yıllık Yüksek Okullar için (Önlisans) en az (35) puan almak gereklidir.

Adaylar aldıkları puan sıralamasına göre, belirtilen kontenjanlarda ilgili bölümlere yerleştirilirler.

Kayıt Harcını yatıran adaylar, öğrencilik hakkını elde ederler. Kayıt harçları her yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir. Örneğin, 2013-2014 yılı harçları, Diş Hekimliği için 1976 TL, Öğretmenlik, Fen-Edebiyat ve İlahiyat bölümleri için 1136 TL, Hukuk ve İktisat 1252 TL , Tıp 2364 TL, Ziraat ve Mühendislik 1548 TL olarak belirlenmiştir.

Çukurova Üniversitesinde; Diş Hekimliği, Tıp, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, İletişim, Mühendislik-Mimarlık, Su Ürünleri, Ziraat Fakülteleri ile Sağlık Yüksek Okulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu ve Devlet Konservatuvarı Bölümleri mevcut olup, bu bölümler lisans/yüksek lisans (4-5-6 yıl) düzeyinde eğitim vermektedirler. Ayrıca (2) yıllık Meslek Yüksek Okulları bulunmaktadır.

Adaylar (4) yıllık Lisans Bölümlerine, kayıt hakkını elde ettiklerinde ve kayıtlarını yaptırdıklarında, Uzaktan Öğretim yapan İstanbul ile Anadolu Üniversitesi’ne, kayıt yaptırabilirler. Böylece aynı anda (2) Fakülte/bölümü birden okuyabilirler.

Çukurova Üniversitesi’nde okuma hakkını elde eden adaylar, yeterli başarıyı gösterdikleri takdirde, üçüncü sınıfa geldiklerinde, aynı Fakülteden ikinci bir bölümü de okuma hakkını elde edebilirler. Böylece, dördüncü yılın sonunda, (3) diploma, üç branş/alan ile mezun olabilirler. Böylece iş bulma şanslarını üç kat arttırabilirler.

Yabancı Öğrenci kontenjanından yararlanan öğrenciler, başka bir Üniversiteden Çukurova Üniversitesine, Çukurova Üniversitesi’nden de başka bir Üniversiteye yatay geçiş yapabilmektedirler.

Çukurova Üniversitesi kampüsünde, kız ve erkek öğrenciler için yeterli yurtlar mevcuttur. Yurtların ücreti, 2013-2014 yılı için (3) kişilik odalar 220 TL, (6) kişilik odalar 110 TL idi.

Adana’da bir öğrenci aylık ortalama 500 TL ile geçinebilmektedir.

Şu anda Türkiye’de 14 Devlet Üniversitesi Yabancı Öğrenci kabulü yapmaktadır. Bunlar;Akdeniz, Ankara, Onsekiz Mart, Osmangazi, Çukurova, İstanbul, Karadeniz Teknik, Marmara, Mersin, Mustafa Kemal, Ondokuz Mayıs, Selçuk, Süleyman Demirel ve Yıldız Teknik’tir. Ayrıca Özel/Vakıf üniversitelerinden de Yabancı Öğrenci kabul edenler bulunmaktadır.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..