Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '16

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Almanya'da engelli aileler

Almanya'da engelli aileler
 

ALMANYA’DA ENGELLİ AİLELER


Alman devleti, bedensel, zihinsel ya da ruhsal engelli insanların toplumsal hayata eşit haklarla katılımını teşvik eder.

Almanya da engelli olarak dogan bir bebek o andan itibaren gözetim altındadır.

Burada dogan çocuklar bir bakimdan cok sanslıdır. Çünkü her imkanı sağlayan ve sürekli durumunu takip eden kurum ve kuruluşlar vardır. Bunlar engelli dogan bir çocuk için en önemli faktörlerdir .

Engelli çocuk daha sonra özel engelli okuluna giderek egitimini alır. Ögrenciler meslek dalında branşlarına yeteneklerine göre ayrılarak yetiştirilir ve bir meslek sahibi olması sağlanır. Engelli ögrencinin kendi ayaklari üzerinde durması ögretilmiş, hayata nasıl ayak uydurması öğretilmekte, engelli çocuk artık normal vatandaş gibi hayatını kazanmaktadır. Engelli çocuklar genelde  toplumun her alanında söz sahibidir ve kendine öz güvenini kazanmışlardır. Halk arasında engelliler için daima bir öncelik vardır ve memnuniyetle yapılır. Çünkü halk eğitimini almış, eğitimle bilgilenmiştir.

Türkiye’de olması gereken engelli ailelere aile danışmanlığı Almanya’da mevcut. Genç engelli ailelere özel danışmanlık birimleri mevcut durumda. Almanya devleti ve sivil toplum kuruluşları engelli çocuklu aileleri kendi kaderlerine teslim etmeyip engelli çocuğun sıkıntılarını birlikte çekmekte. Bu da ailelere yük olmamakta ve engelli çocuğun topluma kazandırılması hobi,zevk durumu alıyor anne, babalar için.Neticede Türkiye Almanyanın engelli ailelere vermiş olduğu desteklerde 10 yıl gerisinde diyebiliriz.

Almanya’da engelli çocuklar için yatılı bakıcı uygulaması mevcut. Anne babalar engelli çocuğuna miras bırakmak istiyorlarsa engelli çocuk mirasnamesi doldurularak çocuğa miras kalabiliyor.

Yani sözün kısası; Almanya’da engellilik sorun değil. Sıradanlaşmışlık söz konusu.

Bu yazımızı hazırlamada bizlere destek veren ve Almanya ile ilgili gözlemlerini bizimle paylaşan Türkiye Beyazay Derneği Almanya şube başkanı Vedat Özçelik beyefendiye canı gönülden teşekkür ediyoruz. Almanya’da Türk vatandaşlarımıza Sivil toplum Kuruluşu desteklerinden dolayı başarılarının ve hizmetlerinin devamını diliyoruz.

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..