Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '09

 
Kategori
Haber
 

Almanya'nın hayalet kadın seri katili

Almanya'nın hayalet kadın seri katili
 

http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-40499-13.htm


Bugünlerde Almanya'da gazete ve güncel haber programlarının manşetinden düşmeyen ve polisiye skandal olarak nitelendirilen bir olay var. Türkiye'de medya ve basın konuyu nasıl verecek diye göz attım, şimdilik Hürriyet ve Vatan İnternet'te haberi "Yüzü olmayan kadın" başlığı ve aynı metinle yayınladılar.

Haberin bu Türkçe versiyonunda Almanya'da 15 yıldır çeşitli suçlardan aranan, 39 farklı olayda DNA örneklerine rastlanmış, buna karşılık polis tarafından ancak robot resmi yapılabilmiş bir kadın zanlıdan söz ediliyor. Haberin çarpıcı darafı 15 yıldır aranmasına ve yakalanması için 3 milyon avro ödül konmasına rağmen polisin böyle bir zanlı olmayacağını açıklamış olması.

Türkiye'de haberin esas halini bilmeyen için ilginç bir haber sayılsa da okunduğunda akla "neden polis 15 yıl sonra böyle bir katil olmadığını açıklamış?" sorusu geliyor fakat haberde yanıt bulamıyorsunuz. Oysa ki olayın çarpıcı tarafı tam da bu noktada ortaya çıkıyor.

Haber Türkçe başlığında "yüzü olmayan kadın" gibi bir başlıkla verilmiş; bunun nedeni sanırım şimdiye kadar birbiriyle ilinti kurulamayan pek çok olayda DNA izlerine rastlanan kadının Alman basınında "phantom" yani "hayalet" olarak nitelendirilmesi. Olay yerlerinde bulunan DNA izlerinden dolayı Doğu Avrupalı bir kadın olduğu tespit edilebilmiş ama bir robot resmi yapılabilmiş değil. Yüzü konusunda veri ve tanık olmayınca da ortaya bir tür hayalet çıkmış; bizimkiler yapmış bunu "yüzü olmayan kadın".

Dönelim ana soruya, polis 15 yıl sonra böyle bir kadın katil olmayacağını söylüyor çünkü bu hayalet zanlının Almanya'da başta Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Saarland eyaletleri olmak üzere Avusturya'ya kadar birbiriyle hiç benzemeyen ve alakasız 40 olayda izine rastlanmış olması. Bunlar içinde bir kadın polisin öldürülmesi olayı da var. En son saptanan DNA izi Saarbrücken'de bir okulun hırsızlık amaçlı basılmasının ardından polisin incelediği bir kola kutusu üzerinde.

Polis bu olaylar arasında işlenen suçların niteliği ve tarzı dolayısıyla bağlantı olamayacağını düşünerek bu DNA izlerinin aslında bir zanlı katil tarafından bırakılmadığı; olay yerlerinde DNA izlerinin toplanmasında kullanılan ucu pamuklu çubukçukların daha paketlenme anında sterilliklerini yitirdikleri ve muhtemelen de saptanan DNA izlerinin bu çubukçukların alındığı şirkette paketleme işinde çalışan bir kadına ait olabileceği sonucuna varmış.

Şimdi polis bu tahmini kesinleştirmek için söz konusu tıbbi araçları dağıtdan şirketin elemanlarından DNA örneği alarak karşılaştırılmaya başlanmış. Araştırma sonucu bekleniyor ve bu sırada polis teşkilatı halen bu konuda belli bir standart tutturamadığı, onca araştırma masrafı ve iş gücü kaybına neden olduğu için eleştiriliyor.

Tabi benim bu haber yorumu yazmamdaki amaç üstüme lazım olmadığı için Alman polisini eleştirmek değil; bizde haberi yapanların ne kadar üstün körü davrandıklarını vurgulamak. Neyse, siz Milliyet Blog okurları olarak işin aslını öğrenmiş oldunuz... merak edenlere buradan iletebilirsiniz.

spiegel.de/panorama

hurriyet

 
Toplam blog
: 60
: 1352
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Arkeolog olarak arkeoloji, Eski Çağ tarihi, günümüzde sit ve çevre sorunları başlıca ilgi alanlar..