Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '16

 
Kategori
Resim
 

Alsancakta, "Gölgeler Çekildikten Sonra", olanlar oldu. İşte: "Olup bitenler"

Alsancakta, "Gölgeler Çekildikten Sonra", olanlar oldu. İşte: "Olup bitenler"
 

Sanatçı Metin TÜTÜN'den bir NÜ


         “Gölgeler çekildiğinde, yani çekildikten, ortalık tenha bir sessizliğe büründükten sonra ne olur? Ortalıklarda dingin bir hava, bulut bulut  tatlı sevdalı  bakışlar kalır, di mi? Bunlar,  romantizmin, sanatın hülyalı bakışlarıdır.

          İşte dün  Alsancak’taki “Kedi” Resim galerisi, ünlü bir ressamı ağırladı. İsmi:  “ Metin Tütün.” Sanatçı, buradaki sergisine “ Gölgeler  çekildikten sonra” diye ad vermiş. Biz de onu diyoruz işte. Gölgeler, sahnelerden  ha çekildi, ha çekiliyor derken, bir de bakmışsınız, o gölgelerin şirin hoşluğu ve boşluğu kalıvermiş orta yerlerde.

        Tam o sırada sahneye bir kuğu gelir. Ağır ağır, bir bir , tüylerini çıkararak, soyunu dökünür. Ortaya da, sahnede, “sanat için poz vermiş” kuğular kalır. İşte bu galeride bunları gördük ve resimledik. Ve de buraya koyduk. Her biri canlı mankenden çekilmiş fotoğraf bunlar. Ve, sanat muhitinden olan ziyaretçiler, resim ve  heykellerin başından ayrılamadı.

        En çok sorulan sualler arasında, ressamın poz verdirerek nü resimlerini çektiği modellerinin de bu sanat şölenine katılıp katılmadığıydı.

        HER ŞEY SANAT İÇİN:Bizim de aklımıza sualler takıldı ama, soramadık. Bu resimlerdeki modeller hep aynı insanlar mıydı. Sanat duruşunu bilen profesyoneller miydi, yoksa serginin sahibi Metin Bey mi yönlendiriyordu onları. Modelleri yerli mi, yabancı mıydı?

Ama her soruyu kaldırabilecek engin bir hoşgörü sahibi bir dost ve güleç kişiliği vardı. Her misafiriyle ayrı ayrı ilgilendi. Hoş bir  şölen, kokteyl havası içinde daha da yankılar yaptı.

        METİN BEY KİMDİR? Kendisi İzmir Koleji mezunu. Daha sonra ODTÜ  mühendislik bölümünü bitirdi. 20 yıldır fotoğraf çekiyor. Heykelciliğe Azerbaycan’da başladı. ABD de heykel çalışmalarına katıldı.

 

        “NÜ SANATÇISI  MI?  İşte bunu kendisine soramadık. Sadece, dolaylı yollardan bu suali sorar gibi olduk ama, usta bir manevra ile bize  şöyle söyledi:“ Kadın bedeninin en estetik ve güzel forsu olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Yaptığım işe NÜ de denebilir. İşte bu da, karşılıklı güvene dayalıdır. ”Veekledi,”en kutsal çizgiler, kadın bedeninde vardır. Çekici ve akılda kalıcıdır.”

         ESİN KAYNAĞI:Çalışmalarındaki fotoğraf  heykel birlikteliği 20. yüzyılın önde gelen sanatçılarından Man Ray’ın, “İngres’in Kemanı” fotoğrafının verdiği esinle başladı. Man Ray’ın, bir kadının sırtını kemana çevirdiği çok bilinen fotoğrafının rölyefini yaptı. Fotoğraflarında bazen ışıkla gösteriyor gölgeyle saklıyor; bazen de gölgeyle sakladığını ışıkla gösteriyor. Heykel çalışmalarında bu deneyimini çamurla, taşla, farklı malzemelerle sürdürüyor. Farklı disiplinleri, sanatın çeşitli imkânlarını bir arada kullanmayı heyecan verici buluyor.

        İşte biz, bu sergide bu ruh halini yaşadık. Sergi, 29 Marta kadar açık

SANATÇI  METİN  TÜTÜN ( sağdaki)

SANATÇIMIZ METİN TÜTÜN  (SOLDAKİ)

SANATÇIMIZIN ESERİ ÖNÜNDE DAVETLİLERDEN BİR KISMI BİR ARADA

SANATÇIMIZ TÜTÜN, BİR ÇALIŞMA ESNASINDA

DAVETLİLER EN ÇOK BU TABLOYU BEĞENDİLER (arkadaki )

METİN TÜTÜN BİR HAYRANI İLE. BÜTÜN GECE BİRLİKTEYDİLER. SANATÇI  SUAL YAĞMURUNA TUTULDU O GECE NEDENSE

BİR BAŞKA NÜ

BÖYLE DE YATILMAZ Kİ... ( O ŞİİRDEKİ GİBİ )

HANIMLARLA TOPLU  HALDE

 

HANIMLAR "NÜ"  TABLOLARININ BAŞINDA RESİM VERMEKTEN GURUR DUYDUKLARINI SÖYLEDİLER SORDUĞUMUZDA. " SANAT, SANATTI" DEDİLER.

HEYKELLER DE İLGİ, GÖRDÜ

SIRA SIRA HEYKELLER, TABLOLARI ZENGİNLEŞTİRDİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..