Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '06

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Alternatif Enerji Tek Yol

Alternatif Enerji Tek Yol
 

Alternatif enerji başlığından ne anlıyoruz? Alternatif enerji, dünya üzerinde, insanoğlunun alışık olarak kullandığı 'enerji tiplerinin' haricinde olan enerji türleridir. Nedir bunlar? Güneş, su, rüzgar, vs...

Petrol en pahalı enerji kaynağıdır. Geçmişten günümüze tüm dünyanın, hemen her alanda kullandığı 1 numaralı enerji kaynağıdır petrol ama günümüzden 20-30 yıl öncesinde başlayan petrol krizi, insanoğlu'nu, özellikle gelişmiş ülkeleri yeni enerji kaynakları aramaya, bulmaya yöneltmiştir. Güneş ve rüzgardan hatta su'dan elektrik enerjisi üretme bunların başında gelir. Ne zamanki bu enerji kaynaklarını yeterince kullanabilme yetisini kazanmış olan ülkeler, nükleer enerjiye alternatif yaratmışlardır.

Nükleer enerji santrallerinin kurulmasının hem pahalı olması, ayrıca bunların çalıştırılmasında gereksinim olan nükleer hammaddenin temini ve bu hammaddenin yakılması sonucunda meydana çıkan atıkların saklanması konusunda bir takım sorunları da ortaya çıkartmıştır. Örnekleri çoğaltılabilir. Nükleer santral işleten ülkeler, bu radyoaktivite içeren atık maddeleri, kendi topraklarında saklamak istemeyince, kendilerince savunmasız ve sesini çıkartamaycak ülkelere gönderebilmekte ya da okyanuslara bırakmaktadırlar. Yakın geçmişte, karadenize bırakılan bidonlar, variller kıyılarımıza vurmamış mıdır? Yine yakın geçmişte, İstanbul'un muhtelif semtlerinde gömülü variller çıkmamışmıdır? Bir degeçmişte yaşanan bir Çernobil faciası vardır ki, etkileri henüz geçmemiştir.

Tüm bunlar çevremizde yaşanmıştır. Yaşanan ve yaşanabilecek tüm bu nükleer olumsuzluklar göz önünde bulundurularak, nükleer santrali olan birçok ülke, nükleer santralleri yavaş yavaş terk ederken, yeni arayışlar içine girerken, yanıbaşımızda İran, nükleer santral kurmanın ötesinde, nükleer araştıamalarını hat safhalara çıkarmış, Türkiye ise nükleer santral hatta santraller kurmak için çalışmalarını başlatmış durumda.. Bunun için de örnek yerler seçilme yarışındalar.. Bir örnek mi ? Karadeniz'in dünya harikası bir doğal vadisi : Fırtına Vadisi seçilebilmekte.. Bu örnekler oldukça fazla..

Bir nükleer santral atığı çevreyi çok olumsuz etkilediği gibi, alternatif enerji kaynakları olan güneş, su (deniz,ırmak), rüzgar enerjileri ekolojik dengeyi herhangi bir şekilde etkilemediği gibi, yararı bile olmaktadır. Alternatif enerji tam bir çevre dostudur. Güneş, rüzgar ve de akarsular enerji kaynakları olarak "yenilenebilir enerji kaynakları" olması sebebi ile de sonsuz enerji kaynaklarıdır. Yani bu kaynakların zaman içinde eksilmeleri ve yok olmaları söz konusu değildir. Tabi ki, ekolojik dengeyi bozmazsanız. Buna rağmen, fosil kaynaklar olarak adlandırabileceğimiz, petrol, kömür ve doğalgaz gibi kaynaklar tükenmeye mahkum enerji kaynaklarıdır. Her geçen gün bu kaynaklar azalmaktadır. Önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde dünyada bilinen petrol rezervleri tamamen tükenecektir. Bununla birlikte nükleer santrallerin ihtiyacı olan 'uranyum' ve 'toryum ' da 100 yıl içerisinde tükenecektir. Hem nükleer kaynaklar olan uranyumve toryum, hem de petrol günümüzde stratejik kaynaklardır, bu da svaş ihtimallerini ortadan kaldırmamaktadır. Günümüzde Amerika'nın Irak'a ve Afganistan'a saldırıp, işgal etmesinin sebebi budur. Belirttiğimiz enerji kaynaklarını elde etmek hem ciddi bir finansal kaynağa ve know-how'a gereksinim vardır. Fakat, gerek güneş enerjisi, gerek akarsu ve rüzgar enerjisi için yatırım maliyetleri daha düşüktür ve Türk mühendisleri bunun üstesinden gelebilir.. Nitekim ülkemiz tüm bu enerji kaynaklarına sahiptir. Ülkemizin muhtelif yerlerinde güneşten neredeyse 12 ay yararlanılmakta, ege, karadeniz, doğu anadolu rüzgardan fazlasıya etkilenmekte ve doğu anadolu akarsu zenginidir. Buna denizlerimizi de katarsanız, elmizdeki zenginliğin bilançosu kabarık olacaktır.

Bir nükleer santralin mali yükünü hesaba katmayanlar, hatta bu santraallerin 1986'dan beri kullanılmadığını ve nükleer santrallerin birbağımlılık olduğunu bilmeyenler, hatta ülkemizin %80-90'ının devrem bölgesi olduğunu bilmeyenler, çevreye ve ülke geleceğine de ne kadar zarar verebileceklerini hesaba katmadan, ülkemize nükleer santral kurulması için dış destekli lobi faaliyeti yapıyorlar... Bir nükleer santrali hemen yıkıp, yerine bina dikemezsiniz, etrafında tarım yapamazsınız ama bir akarsu enerji santralini kurmak çin çevreyi bozmaya gerek yoktur.

Son söz olarak:
Alternatif enerji kaynakları temizdir, ekolojik dengeyi bozmaz, öevreye zarar vermez, ucuzdur, kolay elde edilebilir ve yenilenebilir bir enerjidir. Ülkemizin hemen hemen her yerinde bu enerji tipi uygulanabilir, fazla alan kaplamazlar ve hammadde, kaynak bağımlılığı yoktur. Sınırsız ömürlüdürler. Bu da sonsuz bir enerji üretimi demektir. Ayrıca, suyu olmayan ülkelere göre de üstünlük demektir. Alternatif enerji kaynaklarının kullanılması ile petrole, kömüre ve doğal gaza giden paralar ülkemizde kalır, hatta kaynak fazlalağını da çevre ülkelere satarak gelir bile elde edilebilir.. Elektrik enerjimizi Ermenistan'a satmamız gibi...

Nükleer santrali bir kenara bırakıp, alternatif enerji kaynak zengini olan ülkemizde, bunların en kısa zamanda, fazlasıyla kullanıp, kullandırıp, insanımıza fayda sağlanması dilegiyle...

Nükleer enerjiye HAYIR, Alternatif enerjiye EVET... Alternatif enerji de doğa da fazlasıyla var.

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..