Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Alternatif tarım desteklenmeli

Alternatif tarım desteklenmeli
 

http://www.mustafakemalpasa-bld.gov.tr/images/haber/gezi/bogurtlen.jpg


Alternatif tarım üretimini teşvik için çeşitli bölgelerde başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Samsun'da, fındığa alternatif olarak geliştirilen böğürtlenin üretimi yıllık 82 tona ulaştığı bildirildi.

Tarım ürünlerinde çeşitliliği bir türlü sağlayamayan Türkiye son yıllarda geliştirilen çalışmalar ile alternatif ürünler yetiştirmeye başladı.

Salıpazarı'nda 2003 yılında 2 dekar alanda böğürtlen üretimiyle başlanan çalışmalar, Samsun'da 2006 yılında 52 dekara, 2007 yılında da 82 dekar alana ulaşıldı. 2007 yılında yapılan çalışmalar neticesinde geçen yıl alınan yaklaşık 40 ton böğürtlen, bu yıl yaklaşık 75 tona yükseldi. Fındığa alternatif olarak gerçekleştirilen, üreticiler tarafından da benimsenen böğürtlen masrafsız ve yüksek satış fiyatıyla dikkat çekiyor. Üretilen böğürtlenin yarıdan fazlası ihraç ediliyor. Türkiye böğürtlen ihraç eden ülkeler arasında tercih sıralamasında ön sıralara tırmanıyor.

Türkiye'de ise ağırlıklı işlenmek üzere Erzincan, Ankara, Bursa, Kayseri ve Samsun'da toplanıyor. Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, Samsun'da fındığa alternatif olarak sunulan böğürtlenin tuttuğunu ve her geçen gün böğürtlene olan ilginin arttığını söyledi. Üretim kapasitesinin artırılması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirten Kirenci, ürünün yarısının ihraç edildiğini ve üretici açısından ilgi gördüğünü belirtti. Kirenci, "Böğürtlen, artık fındığın yerini alacaktır. Üretimi kolay ve üretici için avantajlı bir ürün. Böğürtlen arazilerini artırıyoruz ve üreticileri destekliyoruz. Sağlık açısından da büyük faydaları olan böğürtlen artık gözde bir ürün. Tarım da alternatif üretimin önünü açmalı, ürün çeşitliliğini sağlamalıyız." dedi.

Murat Aydemir

 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..