Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Alternatif yatırım aracı.

Alternatif yatırım aracı.
 

Bireylerin ve şirketlerin sürekli gündemindedir tasarruf. Herkes tasarruf yapabileceği alanlara yönelmek ister. Elektriği, suyu idareli kullanmaya çalışır. Maaşından bir kenara atabilme hesapları yapar. Ekonomi biliminin gereklerindendir de bu. Kıt kaynaklarla en yüksek faydayı sağlamaktır homoeconomicusun görevi. Ama çoğu kez bunu başaramayız. Refah içinde yaşayacağımız günleri bekler dururuz hep.

Birgün mutlaka gelecektir o günler, bir kırılma noktası elbet vardır.

Geriye dönüp baktığımızda üç yıl, beş yıl, on yıl hatta şanssızsanız 25-30 yıl geçmiştir. Ne çabuk geçmiştir. Ama çalışarak geçirdiğiniz onca yılın ardından hala elinizde avucunuzda bir şey yoktur. Kafayı yersiniz ama mutlu günlere az kalmıştır. Beklersiniz.

Bir de Allah gecinden versin, öldüğünüzü düşünün. Hadi siz gittiniz kurtuldunuz, öteki tarafta paraya gerek yok. Ama dünyada herşey hala parayla satın alınıyor olacaktır muhtemelen. Geride bırakılanlar, sizin getireceğiniz üç kuruşa bakanlar, o parayla karnını doyuranlar ne olacak?

Ben bu kaygıları çocuğum olana kadar yaşamadım açıkçası. Ne zaman ki bir çocuk dünyaya getirdim o zaman korkularım başladı. Akşam eve ekmek getiriyorum, oturup beraber yiyoruz. Sonra sofradan kalkıp ailecek eğlenip televizyon seyrederek belki dışarı çıkıp biryerlere giderek günü tamamlıyoruz. Bunlar günün en sevdiğim saatleri.

Sonra o sahneden kendimi çıkarıyorum....

Gerisini anlatmayacağım, konunun çok dışına çıktım.

Bahsetmek istediğim bir yatırım şekli. Yukarda anlattıklarımla ne bağlantısı olduğunu izah edeceğim yazımın geri kalanında.

Şimdi düşünün, şu an bir yaşam standardınız var. Bu standart bazıları için aylık 580 YTL ile bazıları için 15.000 YTL ile bazıları için daha fazlası ile ya da azıyla sağlanıyor. Gelirimize göre yaşıyoruz yani hayatımızı. Peki bu standarttan çalışmayacağımız dönemler için (işsizlik veya emeklilik) eskilerin deyimiyle, yedek akçe ayırabiliyor muyuz? Yani tasarruf edebiliyor muyuz?

Muhtemelen hayır. Bahsedeceğim yatırım aracı bu görevi fazlasıyla gören ve oldukça eğlenceli bir araç. Çünkü kontrol tamamen sizde.

Ayırabileceğiniz maksimum miktarla özel statülü yatırım fonlarından alabiliyorsunuz. Üstelik milyarlar yatırmanız da gerekmiyor, ödeyeceğiniz tutara siz karar veriyorsunuz, ödeme sıklığına siz karar veriyorsunuz, ödemeye ara verebiliyorsunuz, çok sıkışırsanız dondurabiliyorsunuz hatta paranızı geri alabiliyorsunuz. Tabi burada bazı kriterler var.

Devlet bu yatırım aracını vergi avantajları ile teşvik ediyor.

Sizin de anladığınız üzere Bireysel Emeklilik Sistemi’nden bahsediyorum.

Orta ve uzun vadeli bu yatırım sistemi, şu an ulaştığınız maddi standartlarınızı geleceğe taşımanız için tasarlandı. Muhtemelen gelecek yıllarda kamu sisteminin yerini de alacak. Ancak şu an tamamlayıcı ve gönüllü katılım esas.

Dilerseniz 50 YTL’ye borsa fonları bile alabilirsiniz ve fonlarınızı yılda 4 kez değiştirebilirsiniz. Diyelim ki aracı şirketinizi beğenmediniz, diğer şirkete geçebilirsiniz. Tabi aynı şirkette 1 yıl kalma kriteri var.

Bu bir yatırım sistemi ancak uzun süre kalırsanız sizi emekli de ediyor. Bunun da kriteri 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmuş olmak.

Sistemin detayları için mesaj gönderebilirsiniz. Zira çok detaylı ve kesintilerinin de şirketler bazında incelenmesi gerekli. Bazı şirketler bazı şartlarda kesintileri minimum düzeyde tutuyorlar.

Şimdi yazımın girişinde değindiğim konuyla bağlantısına geliyorum.

İstediğimiz refah seviyesine bir türlü ulaşamayız ve yıllar akıp gider. Geriye dönüp baktığımızda zamanın hızına şaşırırız. Gelecek de öyle hızlı gelecektir. O yüzden birşeyler yapmamız gerekiyor. Bu bağlamda anlattığım yatırım aracı ile hakettiğimiz yaşam seviyesini yakalamış, hiç olmazsa şu anki standartlarımızı korumuş olacağız.

Ulaşamadan yaşamımızı kaybetme ya da sakatlanma risklerimizi de bir sigorta şirketine satmalıyız. Satmalıyız ki geride kalanlara borç ve sıkıntılı bir yaşam bırakmayalım.

Konu hakkında sorularınızı bekliyorum.

Resim: www.fortisemeklilik.com.tr

 
Toplam blog
: 13
: 2913
Kayıt tarihi
: 28.11.06
 
 

Dünya sımsıcak günlerini verdi ona o sonbahar, geçti sonsuzluktan usulca. Artık acılanma vaktiydi, a..