Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '08

 
Kategori
Tarih
 

Altın bir medeniyet...Endülüs

Altın bir medeniyet...Endülüs
 

elhamra sarayının uzaktan görünüşü


8 ASIRLIK BİR MEDENİYET ENDÜLÜS...AVRUPAYA 800 YIL BOYU ALTIN BİR MEDENİYET ÇAĞI YAŞATTI.....

İlimi, bilimi avrupaya öğreten insanlığa öncülük eden bir medeniyet endülüs.... Endülüs'ten bize otuz kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Eğer yakılan bir milyon kitabın yarısı kalmış olsaydı, çoktan uzayda galaksiler arasında geziyorduk (Nobel ödüllü Fransız Fizikçi Pierre Curie). Bu sözlerle endülüsün bir kez daha nekadar büyük bir medeniyet olduğnu anlıyoruz.Endülüs Emevi Devleti Osmanlıyla beraber islam tarihinin en önemli iki devletinden biri.Gırnatadaki elhamra sarayını şu sözlerle anlatıyor washington ırwıng.... Bir Hıristiyan toprağının bağrındaki Müslüman sarayı; Batı'nın gotik binaları arasındaki Şark âbidesi; fetheden, yöneten ve yok olup giden yiğit, zekî ve seçkin bir halkın zarîf kalıntısı Elhamrâ..

(Washington Irwing). Endülüs'ün Tarihi Temel Özellikleri [değiştir]
Coğrafî ve kültürel konum itibarıyla Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ile doğrudan ilişkili.

İslamiyet'in siyasi-askerî güç ve medeniyet bakımından Ortaçağ'da ulaştığı zirve ve Batı Aydınlanması'nın ya da insanlığın değer kaynağı ve aracısı.
Avrupalı İslam.

İçerisinde 7 civarında ırk ve 3 büyük semavi din mensuplarını barındıran multikültürel yapısıyla bir hoşgörü medeniyeti. Bu sebeple, 8 + 1 asırlık (711-1492+1609) Endülüs tarihinin mükemmel bir şekilde araştırılması ve anlaşılması için şunların iyi bilinmesi şarttır:
Ortaçağ-Yeniçağ Orta Doğu-Kuzey Afrika ve Avrupa Tarihi,
Arapça, Berberice, Latince, İspanyolca, Katalanca, Portekizce ve Fransızca gibi 7 lisan.

İslam Dünyasına karşı Avrupa'da Haçlı düşüncesinin doğuşu ve seferlerinin başlamasına sebep olmuş bir Müslüman devleti. Bu açıdan, Doğu-Batı veya İslam-Hıristiyanlık Mücadelesi Tarihinin Ortaçağ dilimindeki en önemli safhası.
Hristiyanlık ve Kilise'nin gerçek yüzünü insanlığa gösteren tarihî vesika.
Müslümanların geleneksel, siyasi, dinî ve ekonomik zaaflarını ortaya koyan bir ibret sahnesi. Coğrafya-iklimsel özellikleriyle bir tabiat harikası.
Endülüs Müziği

Bir film gibidir Endülüs Medeniyeti. Sekizinci yüzyıl başlarında Târık bin Ziyad’ın ordu geri dönmesin diye yaktırdığı gemilere (bu, gerçek değildir LŞ) bakan askerlerle açılan perde 15. yy. sonlarında Gırnata'dan hüzün içinde ayrılırken şehri çevreleyen tepeden geri bakan Ebu Abdullah’ın yaşlı gözleriyle kapanır. Zaten bu tepenin ismi de Suspiro del Moro, yani mağriplinin ızdırabı, mağriplinin gözyaşı... 8. Yüzyıldan itibaren başlayan İslam hâkimiyetiyle ortaya çıkan hoşgörü-sevgi-ilim, 15. yy.dan sonra İslam hâkimiyetinin bitmesiyle yerini acımasızlık, kin, nefret ve yıkıma bırakır.

Bir aşk medeniyetidir Endülüs... İbn-i Hazm bize dünyevi aşkı tüm yönleriyle anlatırken, M. İbn Arabî bizi ilâhî aşk’ın sonsuzluğuna yolculuğa çıkarır.

 
Toplam blog
: 18
: 696
Kayıt tarihi
: 10.04.08
 
 

18 Yaşında bir universite öğrencisiyim. Yazmayı seviyorum. Bu alanda kendimi geliştirmek için onl..