Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Aile ve Çocuk Danışmanı Burcu Polatdemir

http://blog.milliyet.com.tr/yasamsenin

18 Kasım '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Altın Çağ: 0-6 Yaş

Altın Çağ: 0-6 Yaş
 

Hayatın ilk 6 ayı fiziksel gelişimde önemli birçok gelişimi beraberinde getirdiği gibi zihinsel olarak da temelde hayatımıza etki edecek oluşumların gerçekleştiği bir süreçtir.

Bu süreç kalıtımın etkisiyle belli bir noktaya gelir ama çevrenin etkisi gelişimde büyüktür. Erıcsson,Freud ve John Locke’a göre farklı görüşler bulunsa da insanoğlunun doğduğunda boş bir levha olduğunu söyleyen Locke’u kanıtlar nitelikte bir çok örnek bulunur.

Çocuğun  yani insanın gelişimi için onun bulunduğu ortamın nasıl olduğu  ve hangi tür  verilerle donatıldığı kritik önem taşır. Çocuğu farklı inanışlarda ya da farklı kültürlerde yetiştirerek iki farklı kardeşin farklı insanlar olabileceğiyle ilgili sayısız deney yapılmıştır.

Bu süreçte çocuk,dünyayı tanıyordur Maslov’un piramidinde olduğu gibi fizyolojik ihtiyaçlar, güven ihtiyacı, sevgi ihtiyacı sonrasında bir şeye,bir yere  ait olma ihitiyacı duyar. Bu süreçte kişilik ve karakter şekillenir. Ailesi ya da bulunduğu ortam onun X-Ray cihazı gibi her şeyi kaydettiği yerdir. Nasıl bir ortam olduğu, ailenin değer yargıları, ekonomik durumu, dini inanışı ne varsa bunları alır ve bilinçdışında bir değerler haritası oluşturur ve bu her yaşta artarak çoğalır ve ergenliğe kadar aldığı her şeyi sentezleyerek hayatta neye değer verdiği ve nasıl bir insan olduğuyla ilgili ipucu verir. Gerçi ergenlik sizi yanıltmasın henüz ergenlik dönemi bocalama dönemi olduğu için sağlıklı bir ergenlik sonrası değerlerin ve düşüncelerinin oluştuğunu söylemiş olursak daha doğru olacaktır.

0-6 yaş döneminde sinir sisteminin %90 kısmı da oluşur .Bu ne demek ; sinir sistemimizin , bedenimizin ve beyin hücrelerimizin bağlı olduğu snapslerin bağ kurduğu en önemli sistemdir.Bununla birlikte;  sinir sistemi öğrenmenin, fizyolojik ihtiyaçlarımızın beyin tarafından sağlıklı çalışmasını sağladığı gibi ; sosyalleşmenin, insan ilişkilerinin,sağlıklı bedensel fonksiyonların gelişmesi için hayati önem de taşımaktadır.

Bu süreci sağlıklı atlatan birey nispeten hayata bakış olarak doyumlu, ne istediğini bilen, insan ilişkilerinde başarılı, hayatının denge unsurunu kurmuş bir birey olur. Bunun da en önemli temeli aile olduğu için burada ebeveynlerin görevleri çok büyük. Onların bizi her an izlediklerini unutmamalı,söylediklerimizi değil yaptıklarımızı yaptıklarını unutmamalıyız. En azından okul hayatları başlayana kadar sizden aldıklarıyla  hayata bakışlarının temeli oluşur. Örneğin;  siz elinize kitap almıyorsanız çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmanız zor olacaktır.

Onları nasıl bireyler olmalarını belirleyemeyebilirsiniz ama en azından hangi davranışları edinmelerini istiyorsanız  onlara iyi örnek olma noktasında hareket edebilirsiniz. Birey olarak sağlıklı bir beden ve sağlıklı düşünme biçimi birbiriyle örtüştüğü için doğru örnek olmak , yanlışı ayırt edebilmek iyi bir başlangıç olabilir. Bunun en başında sağlıklı sevgi alışverişi vardır. Her şeyden önce ona onu sevdiğinizi hissettirmeniz hayata karşı güven duymanın, insanlara güvenebilmenin önemli olduğunu fark ettirmeniz  faydalı olacaktır. Burada sevgi ihtiyacını doyurursanız şüpheci ve kaygılı bir birey olmamasını da büyük ölçüde sağlamış olursunuz..

Sevgiyle kaın..

 

 
Toplam blog
: 82
: 140
Kayıt tarihi
: 12.04.15
 
 

Çocukların duygu ve davranışlarının sonuçlarından yola çıkarak ,çocuğun ruh dünyasında oluşan değ..