Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '08

 
Kategori
Arkeoloji
 

Altın çağın kapanışı

Altın çağın kapanışı
 

Kral Midas döneminde barış ortamı içindealtın çağını yaşayan Frigyalıların bu kez Kafkaslardan gelen yeni bir göçdalgasıyla yönetimlerinin sona ermesi çok sürmemiştir. Kimmerler diye bilinengüney Rusya’dan gelen barbar bir ulus önce doğu Anadolu’ya girer ve bölgedekiUrartuları güçsüzleştirdikten sonra Kızılırmak’a kadar uzanır. Frig-Kimmersavaşı sonunda Frigya tamamen tahrip edilir. Yakılır yıkılır. Ülkenin halinigören Midas boğa kanı içerek hayatına son verir (M.Ö 696) ve altın çağıkapanmış olur.

Batı Anadolu’ya yerleşen Yunanlılar kendi kültürlerinide beraberinde getirmişlerdir. O yıllarda bölgede güçlü devlet olmamasındandolayı doğu da rahatlıkla yayılım gösterirler. Sözgelimi İzmir’in ardındanSardeis (sarp) gibi bir başkenti olan Lidya siyasal açıdan iyi örgütlenmemişgibiydi. Ayrıca akrabalık kurdukları Frigya krallıklarının sınırlarında güvenverecek kadar uzakta kalıyordu. Gordion’ un MÖ 700ler de Kimmerlerce yıkılmasısonucu kendi ulusunu kurma durumuyla karşılaşan Lidya da hırslı Mermad hanedanıyönetimi altındayken Lidya birden kuvvetlenmeye başlar. Yunanlıların daha çoktoprak kazanmalarının önünde etkili bir set oluşturdu.

Zamanla daha da güçlenen krallık Midas’ınyenilerek barbarca her yeri yıkan kimmerlere karşı zafer kazanacak ve doğuyadoğru ilerleyerek MÖ 650 yıllarında Frigya’yı egemenlikleri altına alacaklardır.

Midas zamanında Hitit ve Urartu kültüründenetkilenen Frigya medeniyeti bu sefer batı Anadolu’da kültürünü yaptıklarıanıtlarda ve evlerde kullanmaya başlayacaklardı.

Bu kültürü Lidyalılardan öğrenmişlerdir.Çeşitli kabartmalı ve boyalı pişmiş toprak levhaları üzerine savaşçı aslan- boğa boğuşmaları insan başlı atgövdeli veya kuş başlı varlıklardan eski sanatlarda kullandıkları keçi ve geometrikmotifleri görüyoruz.

Her anıtta her kareyi süsleyen hayvanresimlerinin birer hikayesi de olabilir. Çünkü günümüzdeki hayvan masallarınınyaratıcilarının Lidya egemenliğialtındaki Frigyalılar olduğu söylenir.

Lidya egemenliği 100 yıla yakın sürmüştür.

Lidyalıların ilk olarak kullanmayabaşladıkları para ile ticaret kolaylaşmış ve zeytinyağı yapım atölyeleriyapilmistir.

Batı Anadolu’da Frigya’yı egemenliği altınaalan Lidya MÖ 600 lü yıllarda Kimmerlerle anlaşarak Anadolu’da ilerlemekaydeder. Medlerin içeri doğru girmesini endişe ile takip ettiler. MÖ 590 doğudanhızla doğudan hızla gelen Med ordusu Kızılırmak boylarına kadar olan kısım elegeçirdi.

Med kralı ile Lidya kralınin orduları MÖ 28mayıs 585 de Kızılırmak nehri kıyısında karşılaştı. Savaş esnasında güneştutulması olunca her iki tarafta bunu uğursuzluk sayıp savasa son verip barış yaptılar

Kızılırmak her iki taraf arasında sınır kabul edildi veLidya kralının kızı ile Med kralının oğlunun evliliği ile simgesel olarakmühürlenen bu anlaşmadır.

 
Toplam blog
: 28
: 4265
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

74 Eskişehir doğumluyum, Eskişehir'de yaşıyorum. Eskişehir Anadolu Lisesinde kimya öğretmeni olarak ..