Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Altın fiyatları hala düşükse vay halimize...

Altın fiyatları hala düşükse vay halimize...
 

Altın dünya genelinde ons fiyatı ile değerlendirilir ve ons belirleyici bir referans birimidir. 1 kg altın 32, 1507425 ons'tur. Diğer bir anlatımla bir ons altın 1000/32, 15=31.10 gr karşılığıdır. Yani bir ons altın yaklaşık 31, 10 gram eder. Ve bu yıl altının onsu en yüksek 1070 doların biraz üstünü gördü.. Ancak 30 yıllık tüketici fiyatlarına bakıldığında ortaya çıkan üç katlık artış, 1980'li yıllarda gördüğü fiyat seviyelerine göre hala düşük. 80'li yıllarda 873 dolar'ı gören ve o günler için çok uçuk bir fiyatta olan altın, ABD Maliye ve Çalışma Bakanlığı, ortak enflasyon hesaplamaları da realize edildiğinde bugün için yaklaşık 2.300 dolar seviyelerinde olması gerektiği konusunda birleşiyorlar. Altın fiyatı, devletlerin rekor düzeydeki borçları ve buna karşılık faizlerin sıfır seviyelerine çok yakın olmasıyla son 9 yıldır sürekli artarken, yatırımcılar da bu çıkışın süreceği beklentisi içinde.

Bunun yanında birçok uluslararası varlık yatırım şirketleride altın fiyatlarının hala çok aşağıda olduğu görüşünde hemfikirler.

Örneğin yaklaşık 60 milyar $ değerinde yatırım fonu ve aracılık işlemleri yöneten Toronto'daki varlık yönetim şirketi DundeeWealth Inc. şirketinin baş ekonomisti Martin Murenbeeld; "Altın herhangi biçimde zirve seviyesinin aşağısında. Dünyada para arzı arttı ama altın bu hıza ayak uyduramadı. Şimdi altın bu boşluğu kapatmaya çalışıyor."

ALTIN HER ZAMAN EN GÜVENLİ LİMAN

Altının yükselme beklentisi, yaşanan rekor borçlanma düzeyi ve düşük faiz oranları, ekonominin toparlanma süreci ile birlikte hızlı bir enflasyon dönemine de girilmesi beklentiler arasında aslında. Bu yüzden birçok yatırımcı ekonomide yaşanacak karışıklık ve belirsizliklerden korunabilmek için altına yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Ayrıca altın döviz kurundaki değer kaybına karşı riski azaltan en sağlam yatırım aracı. Bu da külçe altında ons fiyatının 2 bin dolarları görebileceğinin en büyük nedenlerinden biri olarak görülüyor.

7 BİN DOLAR FİYAT 7 KAT ARTIŞ DEMEK

Altının 1980'li yıllardaki rekor seviyeyi yakalaması için ons fiyatının yaklaşık 7 kat artması gerekir. Amerikan yönetiminin son 20 yıl içinde hayat pahalılığını tüketici fiyatlarına tam yansıtmadığını, eğer yansımış olsaydı bugün altının ons fiyatının 1980 yılındaki fiyat oranına erişebilmesi için 7.150 dolar olması gerekirdi. İlginç bir tahmin de bir varlık yatırım ve yönetim uzmanı olan James Turk'ten: “Dolar sürekli olarak değer kaybediyor ve enflasyon etkisinde kalıyor. 2013 yılı içerisinde ise altın 8 bin dolar seviyesinde olacak.”

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..