Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '15

 
Kategori
Döviz / Altın
 

Altın fiyatlarını etkileyen faktörler

Altın fiyatlarını etkileyen faktörler
 

altın fiyatlarını etkileyen faktörler


Altın global olarak işlem gören, gün boyu 24 saat fiyatlarında sürekli yükselme ya da düşme olan emtia kategorisinde finansal bir varlıktır. Altın fiyatları yerel olarak yani Türkiye de belirlenemez tüm dünyada belirlenir. Global piyasalar da sırayla açılır kapanır bir gün içerisinde sürekli açık olan piyasalar, süerkli güncel olan ve değişen bir piyasa sistemi vardır. Türkiye piyasası kapandığında Londra piyasası açılır, Londra kapandığında Amerika piyasası açılır sonrasında uzak doğu piyasası derken gün boyunca piyasalar hareket halindedir. Altın fiyatları 24 saat kesintisiz piyasa hareketleri baz alınarak hesaplanır bu sebeple de günlük hatta anlık olarak değişir. Anlık değişimler son tüketiciyi pek fazla etkilemez bu tarz anlış değişimler çok daha fazla yüklü alım satım yapan firmaları ya da şirketleri etkiler.

Dünyadaki tüm ekonomik gelişmeler ve hareketler altın fiyatlarını etkilerken bu ülkeler içerisinde en fazla etkiye sahip ülke amerikadır. Amerika da yaşanan tüm ekonomik olayları altın fiyatlarını doğrudan etkiler. Son bir kaç sene içerisinde Amerika da yaşanan ekonomik kriz altın piyasasında fiyatları oldukça yükseltmiş zamanla fiyatlar hafif hafif düşme eğiliminde olsalar da etkisi hala devam etmektedir. Uzun vadeli yatırım aracı, genel olarak güvenli bir yatırım aracı olarak görülen altının fiyat dengesindeki değişimler direk olarak ülkeler ekonomisine, büyük şirketlere ve piyasada oluşan durumlara bağlıdır.

Altın yatırım aracı ya da piyasada yer aldığı şekil dışında bir de mücevher olarak yani kuyumculuk olarak yer alır. bu kuyumculuk alanındaki altın rezervleri de altın fiyatları konusunda etki yaratır. Her yıl 3000 3500 ton altın üretimi planlanır tüm dünya için. Ancak bir çok ülke içerisinde Hindistan gibi Çin gibi ya da Türkiye gibi altına yoğun talep gösteren ülkeler yer alır. Bu talep mevsimlik dönemlerde, yazın düğün mevsimlerinde gibi olabileceği gibi aynı zamanda tüm yıl ihtiyaç durumunda da olabilir. Bu şekilde altına duyulan ihtiyacın artması da altın fiyatları konusunda ciddi bir yükseliş oluşmasına sebep olabilir. Piyasaları derinden etkileyen büyük firmalar gibi olmasa da altın fiyatlarında küçük oynamalara sebep olur.

 
Toplam blog
: 2
: 606
Kayıt tarihi
: 10.03.14
 
 

Anadolu üniversitesi işletme mezunu, finans ve internet sektöründe kendimi geliştirmeye çalışmakt..