Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '09

 
Kategori
Döviz / Altın
 

Altın ilk kez ne zaman yastık altına alındı?

Altın ilk kez ne zaman yastık altına alındı?
 

Ekonomiyi anlamak ve anlatmak dışarıdan bakıldığından oldukça zor gibi gelir. Hiç bilmediğimiz kelimeleri arka arkaya sayan iktisatçılardan ekonomiye dair bir şeyler kapabilmek oldukça zordur.

Halka halkın diliyle konuşmadığımız sürece söylemek istediklerimiz kendi bildiğimiz ve kendi kendimize konuştuklarımız ölçüsünde ortada kalır ve alıcı bulamaz.

Eğer gerçekten düşüncelerimizin başkaları tarafından algılanması ve anlaşılmasını istiyorsak her işte olduğu gibi ekonomide de genel çoğunluğun diliyle konuşmak önemlidir.

***

Son yıllarda yabancı paranın dalgalı kurun etkisiyle güven vermemesi üzerine cebinde parası olan ve yatırım yapmak isteyenler yatırım aracı arar oldular.

Emlak, otomotiv sektörlerinin de geleceğinin belirsizliği işin içine eklenince altın en gözde yatırım aracı oldu.

Öyle ki son 2 yılda %200’lere varan değer artışı ile yastığının altına altın atan yatırımcılar fazlasıyla güldüler.

***

Ülkelerin genel para sistemlerine baktığımızda basılı olan (kâğıt ve madeni para) ve üzerinde yazdığı miktar kadar değeri olan para ile maden değeri olan (altın, gümüş gibi) paraları bir arada görüyoruz.

Bu ikili para sisteminin sıkıntıları “Gresham” (Greşam) adıyla anılan bir kanunun açıklamaları ile ekonominin bugünkü gidişatını açıklamaya yetiyor.

Neredeyse dünyanın tüm ülkelerinin para birimleri inanılmaz değer kayıpları yaşarken altın ya da gümüş değerini katlıyor.

***

Greşam Kanunu’nu kısaca açıklamak istersek: Greşam Kanunu "Kötü para iyi parayı kovar" kanunudur. Buna göre, nispi yazılı değerleri aynı, külçe değerleri farklı iki madeni paradan külçe değeri yüksek olan dolaşımdan çekilir. Böylece külçe değeri küçük olan para (kötü para), külçe değeri yüksek olan parayı (iyi parayı) kovmuş olur. Kanuna ilişkin tipik örnek altın ve gümüş sikkelerin birlikte dolaşımda bulunması durumudur. Buna göre gümüş (kötü para), altını (iyi parayı) dolaşımdan çıkarmıştır. Kanun, İngiltere'de Kraliçe 1. Elizabeth'in mali danışmanı Sir Thomas Gresham'ın (1519–1579) adıyla anılmaktadır.

***

Greşam Kanunu’nun bugünkü yansımaları ise piyasalarda “değersiz” kâğıt paraların egemenliği ile altın ve gümüşün yastık altına çekilmesi olarak açıklanabilir.

“Ayrık otları etrafı sarıp, iyiyi yok eder.” sözünden de anlaşılacağı üzere altının yatırım aracı ve yastık altına giriş öyküsü 1500’lü yıllara dayanır.

***

Greşam Kanunu’nu ekonomi alanının dışında farklı alanlarda da görebilmek mümkün.

Günümüz siyasi tablosuna bakarsak insanların “ beni temsil edecek bir siyasi parti yok, kime oy vereceğimi bilmiyorum, kötünün iyisini seçelim” söylemlerinin ardında göz önünde ve ön planda olan siyasetçilerin iyi siyasetçileri arka plana attığını rahatça Greşam Kanunu ile açıklayabiliriz.

Greşam Kanunu’nu dilim döndüğünce günümüze indirgemeye çalıştım, umarım başarılı olabilmişimdir.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..