Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '15

 
Kategori
Spor Eğitimi
 

Altın Kemerli Güven Ağa Rüzgârı

Altın Kemerli Güven Ağa Rüzgârı
 

 

    “Veren el, alan elden daima üstündür.”

                                                                                                 Atalar sözü

 

Çanakkale-Lapseki Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin son üç dönem 'güreş ağası' unvanını hak eden, kendisiyle yakından görüştüğümüz Ramazan Güven, 282. Çardak etkinlikleri için uzattığı o görkemli davetiyesiyle çağrıda bulundu. Sonrasında, ağalık üstüne görüş ve düşüncelerini açıkladı.

 

Güreş ağalığının sadece para ile olmayacağını, bunların paralı ağa olduğunu, bilgi beceri ve kültürü olan güreş ağalarının  ‘tarihin ağası’ olduğunu belirtti. 

Ramazan Güven, güreş ağalığı değerlendirmesinde: "Biz güreş ağaları sadece kendi bölgemizde güreş ağalığı yapıp yine kendi bölgemizdeki güreşleri organize edip konuklarımızı ağırlamalıyız.” sözcükleriyle konuştu.

Güreşin kendi başına bir birliktelik, beraberlik, kendi gelenek görenekleri içinde barındıran ve geçmişten günümüze bir takım özellikleri yüklenmiş spor dalı olduğun belirten Güven, konuşmasını sürdürerek : "Her sporun farklı özellikleri var. Bizim tarihten gelen yani Osmanlı’nın, Türklerin başlangıcından gelen bu spor dalı aslında kılıçla savaşmaya hazırlık oyunumuz, antrenmanımızdır. Bugün artık daha profesyonelce spor şenliği durumdadır. Çardak güreşlerinin bir başka özelliği de hep 26 Ağustos tarihinde yapılmasıdır. Belgelere göre 91 yıldır Ramazan ayına denk gelen tarihler dışında 26 Ağustos ayının dışına çıkılmamıştır." dedi.

Güreş ağalığının bir ağırlığı olduğunu anlatan Ramazan Güven, ağanın da her şey olmadığının altını çizerek: "Güreş ağası asıp kesen değildir. Sen ne toprak ağasısın ne de çevrendeki insanlar senin marabaların. Ağalık güreşe bilgi disiplin beceri ve organizasyonda emeği katkısı olan insandır. Zannederler ki parayı veren ağa olur. Parayı veren paralı ağa olur ama bilgi becerisiyle kültürüyle ağalık yapan tarihin ağası olur." cümlelerini kullandı.

Tarihi Kırkpınar Güreşleri ağalığı ile ilgili konuşan Ramazan Güven: Bu işin eğitimini alıp o yükü taşıyacak düzeye geldiğinde orada da ağalık için ortaya çıkacağını, çıktığı zaman da kimsenin karşısına çıkamayacağını sözlerine ekledi.

Güven Ağa, 1991-1992-1993 yılları  altın kemer sahibi Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu'nu takdir ettiğini ve onu her zaman örnek aldığını da söyledi.

*

Üç yıl boyunca Çardak güreş ağalığı görevini özveriyle ve başarıyla sürdüren Ramazan Güven konuşmasında: “Her geçen sene çıtayı biraz daha yükseltme yolunda çaba harcadım. Üzerime düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Zaman zaman işimi ve ailemi ihmal ettim ama tutkuyla bağlı olduğum Ata sporumuz için maddi manevi hiçbir fedakârlıktan kaçınamazdım, kaçınmadım.” dedi. Yorulduğunu da dile getiren Güven, bundan sonraki müsabakaların daha yaygın ve daha üst düzeyde olması için katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti.

283. Tarihi Çardak Yağlı Güreşleri ağalığına Ahmet Acar’ın seçildiğine de değinen Ramazan Güven: “Kesinlikle ve altını çiziyorum ki, değerli dostum Ahmet Acar, bu organizasyona benden daha fazla katkıda bulunacaktır.” Sözcükleriyle değerlendirmede bulundu.

Güven ağa, mütevazı ve eğitimci yanı ile öyle dese bile Çardak’ta farklılığını kanıtladı! Sevgi ekti, sevgi biçti! Sevenleri her yıl arttı. Dileğim; sağlam kişiliği ve canca yaklaşımı ile gelecekte Kırkpınar’ın altın kemerli ağası olmasıdır…

*

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..