Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Altın kıçlı kelebekler, Altın kıçlı sanatçı tırtıllar

Altın kıçlı kelebekler, Altın kıçlı sanatçı tırtıllar
 

Altın kıçlı kelebekler ( Euproctis chrysorrhoea )

Sistematikteki yeri: Erginlerin kanat açıklığı 30- 35 mm’dir. Ön ve arka kanatları beyazdır. Vücudun sonunda kıçında altın sarısı rengindeki kılların oluşturduğu bir demetçik vardır. Erkeklerin ön kanatlarının iç açısında ekseriya siyahımsı lekecikler bulunur. Antenleri dişilerde tek taraflı, erkeklerde ise iki taraflı tarağımsıdır.

Biyolojisi:

Uçma zamanı: Yumurtadan 2- 3 hafta sonra çıkan tırtıllar civarlarındaki yaprakları yerler ve sonunda bunları birbirine örerek yumruk büyüklüğünde bir kışlama yuvası hazırlarlar. Kışı tırtıl halinde yuvada geçirdikten sonra ilkbaharda ağaçların yeşermesi ile dışarıya çıkarlar.

Tırtıllar ilk zamanları toplu halde yaşarlar ve beslendikten sonra daima yuvalarına dönerler. Daha sonra ise etrafa dağılarak yapraklar arasında veya toprak içinde yarı saydam bir koza hazırlayıp Mayıs sonu ve Haziran ayında bunun içinde pupa haline geçerler.

Çıkışları genelde Haziran ve Temmuz aylarına rastlayan dişi ergin esmer renkteki yumurtalarını yığın halinde ( 200-300 adet ) yaprakların alt yüzüne sıralar halinde koyar. Üzerini vücudun sonundaki sarı renkli pullarla örter

Zararı: Meşe, Söğüt, Gül, Kestane, Ihlamur, Çınar, Kavak, Fındık, Böğürtlen, meyva ağaçlarında ve bazı sebzelerde zarar yapar. Tırtılları ağaçların yaprak ve çiçeklerini yer ve yaprakları iskeletleştirir.

Mücadele: Tırtılların kışı toplu halde geçirdikleri yuvalar en geç Mart ayına kadar dal makasları ile kesilerek toplanıp yakılır. Yumurtalar açılmadan toplanıp imha edilir.

Kaynak ve Resim: http://www.ormanci.net/content/view/206/9/

Altın kıçlı sanatçı tırtıllar

Sistematikteki yeri: Erginlerin kanat kol açıklığı para babalarına uzandığı söylenir. Ön ve arka kanatları kolları saydamdır. Göremezsiniz. Vücudun sonundaki kıçının altında ağırlığınca altın değerindeki arabaları vardır. Erkeklerin arabaları ekseriya siyahımsı lekesiz, dişilerinin genelde kırmızımsıdır. Antenleri dişilerde tek taraflı sanayici iş adamlarına, erkeklerde ise iki taraflı tarağımsı zengin hatunlara yöneliktir.

Biyolojisi:

Uçma zamanı: Yarışmalardan 2- 3 hafta sonra çıkan Sanatçı tırtıllar civarlarındaki meslektaşlarına attıkları karalama haberlerle yerler, içerler kazanırlar. Sonunda bunları birbirine ekleyerek villa büyüklüğünde bir kışlama yuvası hazırlarlar. Kışı tırtıl halinde villalar da geçirdikten sonra ilkbaharda ağaçların yeşermesi ile dışarıya çıkarlar.

Sanatçı tırtıllar toplumun içinde yaşar gibi görünür, beslendikten sonra asla yuvalarına dönmezler. Bir ara etrafa dağılarak barlarda, gece kulüpleri içinde yarı saydam bir koza hazırlayıp Mayıs sonu ve Haziran ayında sahillerde kanatlanıp pupa ( kelebek ) haline geçerler.

Çıkışları genelde haziran ve Temmuz aylarına rastlayan dişi ergin beyazlaşmış renkteki tenini yığın halinde ( 200-300 adet ) kameraların objektifleri önüne koyar. Üzerini vücudun sonundaki bacaklarını selülitleri görünmesin diye de değişik renklerde tül ile örterler.

Zararı: Yaşlı, Genç, Kadın, Erkek, Çoluk, Çocuk dinlemez, toplumun tüm katmanlarındaki değer yargıları ve ahlaki konularda zarar ve tahribat yaparlar. Sanatçı tırtıllar toplumun en kıymetli zamanını yer, milli değerlerini iskeletleştirirler.

Mücadele: Sanatçı tırtıllar kışı toplu halde geçirdiklerinden yuvaları televizyon ve medya dır. Sadece RTÜK denilen Zirai kurum besin kaynaklarını ilaçlar. İlaçlama fayda vermesse 1- 2 günlüğüne yayını makas ile keser. Ama her yere ulaşılamadığından yuvalarda bulunan Anaç tırtıllar podyumlarda ve Zupper Mtar yarışmalarla yumurtlamaya devam ederler.

Kitle halinde üremeleri tamamen bu tip yarışmalara bağlıdır.

Not: Gerçek Sanatçı olanları tenzih ederim.

Saygılar...


 
Toplam blog
: 97
: 1839
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

İnsanım, eşitlikten ve hak’tan yana olan. Hiçbir şeye duyarsız olamadım. İnsanım ve merak ediyoru..