Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Altın Onsu Nasıl Hesaplanır?

Altının onsu yatırım amaçlı altınla ilgilenenlerin en merak ettiği konulardan biridir. Ons bir kütle birimi olarak nitelendirilebilir. Oldukça yaygın olarak bilinen “Avoirdupois Onsu”dur. Ama bunun yanında başka pek çok tür ons çeşidi de bulunmaktadır. Bir Avoirdupois Onsu’nun 28,349523125 gram olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Troya Onsu da bulunmaktadır. Söz konusu ölçü birimi Orta Çağ Avrupası’nın ticari anlamda oldukça büyük şehirlerinden bir olan Fransa’nın Troyes kentinde kullanılan bir ölçü birimi olarak bilinmektedir. Troy Ağırlık Sistemi’ne ait olduğu bilinmektedir. Söz konusu ölçü birimi genellikle altın, gümüş, platin gibi değeri olan pek çok metalin ya da yakut ve elmas gibi pek çok kıymetli taşın kütlesini ölçerken kullanılmaktadır.

1 Troya onsunun ise değeri farklıdır. Tam anlamıyla 31,1034768 gram olarak nitelendirilmektedir. Bu değer yukarda ifade ettiğimiz saf altın değerine göre daha fazladır.

Altın onsunun tanımı kadar, yatırımcılar için fiyat hesabı yapmak da önemlidir. Bunun oldukça pratik yollarının olması ve gelişen internet teknolojisi sayesinde bunun mümkün hale gelmesi altınla hem ticari bazda ilgilenenleri hem de kısa süreli amaçlar için ilgilenenleri meraka teşvik etmektedir. Hesaplamalarda titiz davranmak ve dolar kurunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bunu yanında 1 onsun kaç gram altına eşit olduğu da altın ons hesabı yapmak isteyenler tarafından bilinmektedir.

Fiyat hesabı yapılırken ons tanımını bilmek oldukça önemlidir. Altın ons hesaplaması uluslar arası olarak hesaplanmaktadır. 1 onsun 31.10 gram altın olduğu söylenebilir. Söz gelimi altın ons olarak fiyatının 1300 dolar olduğu kabul edildiğinde altın ons hesabı ve aynı zamanda iç piyasada lira olarak karşılığı şu şekilde yapılacaktır. 800/31.40*dolar kuru formülü kullanılmalıdır. Buna göre 1300/31.10*5.60 hesabı yapıldığı zaman ~ 232 TL olarak has altının fiyatı ortaya çıkacaktır.

 
Toplam blog
: 50
: 3948
Kayıt tarihi
: 25.07.13
 
 

Özkan Ateş, 1985 İzmir doğumluyum. Kamu Yönetimi mezunuyum. Spor yapmayı, kitap okumayı, müzik di..