Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '07

 
Kategori
Sinema
 

Altın pusula

Altın pusula
 

Televizyonda fragmanlar dönmeye başladığından beri, kızım soruyor:

- Anne, ne zaman gideriz bu filme?

- Gösterime girsin, bakarız bir uygun zaman...

- Gideriz ama, söz, de' mi anne?

- Gideriz kızım...

Bu sahne hemen her akşam tekrarlanıyor. Cümleler değişiyor ama içerik aynı. Nihayetinde geçen Çarşamba günü 4:30 seansında sinemadayız.

Elimizde patlamış mısırlarımız, kuruluyoruz koltuklara ve buluyoruz kendimizi fantastik bir dünyada...

Bu Narnia Günlükleri'ndekinden biraz daha farklı bir dünya.

Tamam burada da konuşan hayvanlar var. Ancak bunların bir kısmı, insanların cinleri. Hayatlarını beraber idame ettiren, birinin hissettiğini diğeri de hisseden yaşam ortakları. ( Cinler, insanların ruhları ve küçük çocukların ruhları şekil değiştirme yeteneğine sahip, belki de çocukların nasıl kolay işlenebilir olduğunu vurguluyorlar. Nasıl yoğurursan öyle şekil alıyor ya çocuklarımız. )

Film cıvıl cıvıl çocuklarla başlıyor ve kahramanımız olan, şirin mi şirin Lyra ile tanışıyoruz. Lyra biraz haşarı bir çocuk. Yatılı bir okulda okuyor. Amcası tarafından buraya yerleştirilmiş ve amcası da aynı zamanda bir soylu kişi olan bir gezgin. Paralel evrenlerle iletişim kurulmasını sağlayan, oralardan gelen bir "toz" araştırmacısı ve kuzey kutbunda tozu görmüş bi kişi.

Değişik bir dünya anlatılıyor ama, bilinen otorite sembolü bir kurum var. Oldukça karanlık, entrikalar üreten, gizli işler organize eden yöneticileri var. Bu yöneticiler Orta Çağ Engizisyoncularına benziyorlar. Bu kurumun filimdeki adı " Magistarium ".

Magisterium bir baskıcı kurum. Otoritelerini sarsabilecek bir kız çocuğu var. Cadılar tarafından ortaya atılan bir kehanette bu çocuktan bahsediliyor.

Filmin hemen başlarında, bu kız çocuğunun kahramanımız Lyra olduğu anlaşılıyor. Lyra'ya okuduğu okulun ( Bilimsel araştırmaları da destekleyen bir kolej, Oxford's Jordan Koleji. ) yöneticisi tarafından kendisine verilen bir altın pusulaya sahip.

Bu, yaşadığı evrende Magisterium tarafından yok edilemeyen son pusula. Eğer okumayı başarabilirsen, sana hep gerçekleri gösteriyor.

Filmde, özgür ruhlu Çinganlar- bizim Çingenelere çok benziyorlar- , Cadılar, Zırhlı Ayılar gibi fantastik karakterler var.

Film, Philip Pullman adlı yazar tarafından 1195 yılında yayınlanmaya başlayan bir kitap üçlemesinin ilk kitabından uyarlanmış. Çok başarılı, çok okunan çocuk kitaplarından biriymiş. Türkçeye de çevrilmiş ilk iki kitap. Kuzey Işıkları serisi olarak biliniyor. Orjinal ismi " His Dark Materials "

İyiler ve kötüler arasındaki ezeli mücadeleye tanık oluyoruz bir defa daha.

Nicole Kidman yine çok güzel. Beni büyüledi. Lyra rolündeki Dakota Blue Richards çok başarılı. Sam Eliot'da oynuyor filmde ki ben kendisini çok severim. Ayrıca son Bond'lardan biri olan Daniel Craig de kadroda.

Eh, daha ne olsun? Alın çocuğunuzu gidin. Çekimler de çok güzel. Öykü de iyi. Biz beğendik kızımla. Tavsiye ederiz tüm arkadaşlara...

 
Toplam blog
: 33
: 777
Kayıt tarihi
: 19.10.07
 
 

71 İstanbul doğumluyum. Öğretmenim. Şarkıdaki gibi, " bi' kızım var ve evliyim."..