Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Altın Saçlı Kahraman

Altın Saçlı Kahraman
 

GOLDEN HAİRED HERO


Atatürk kimdir ?

Atatürk Türkler için niçin çok önemlidir ?

Türk kadınları ne zaman seçme ve seçilme hakkı kazandı ?

Atatürk, askeri bir kahraman olarak 1915'teki Çanakkale Savaşlarında ortaya çıktı ve 1919'da Özgürlük Mücadelesinin karizmatik lideri oluverdi.

O, öyle bir başarılı komutandı ki tüm işgalci güçleri geri püskürttü.

O, tüm ulusunu özgürlüğe kavuşturdu.

1923'ün 29 Ekimi Türk tarihinde çok önemlidir. Bu tarihte Mustafa Kemal, Osmanlı İmparatorluğuna son verdi ve Türkiye Cumhuriyetini kurdu.

1938 tarihindeki ölümüne kadar on beş yıl Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.  Mustafa Kemal Atatürk birçok alanda siyasi, sosyal, hukuki, ekonomik ve kültürel yenilikler yaptı.

Atatürk, ulusuna modern bir yaşam tarzı vermek istedi; Fes'in yerine şapka kabul edildi. Kadın giyiminde peçeye son verildi. Soyadı kanunu getirildi ve eski takvimin yerine bu günkü takvim kabul edildi. Arap alfabesinin yerine Türk diline daha yakın ve uygun olan Latin alfabesi kabul edildi.

3 Mart 1924'te Halifelik kaldırılarak tekke ve zaviyeler kapatıldı ki bu modernleşme yönünde çok önemli bir adımdı. Çünkü bunun anlamı din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve Laiklik demekti.

1926'da yeni Medeni Kanun çok evliliği ortadan kaldırarak miras, şahitlik ve boşanmada kadınla erkeğe aynı eşit hakları getirdi. Sonra, 1934'te Türk Kadını seçme ve Milletvekili seçilme hakkı kazandı. Bu sırada pek çok Avrupa ülkesinde bile kadınlar bu haklara sahip değildi.       

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk hala 20. yüzyılın yükselen bir değeri olarak dimdik ayaktadır. 

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..