Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Altınbaşak idrar yolları iltihabı, taş, kum

Altınbaşak idrar yolları iltihabı, taş, kum
 

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Dr. Ahmet Toptaş

ALTINBAŞAK

<ı>(Solidago virgaurea L.)

Alman resmi gazetesinde 15.10.1987 tarihinde yayınlanarak ( Heftnummer: 193a) modern tıbbi tedavide kullanılmaya başlanmıştır.

Diğer isimleri: Altınasa, Yahudiotu.

Bitki: Avrupa, Asya, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu’da bulunur. Çok yıllık otsu bir bitkidir, yetiştiği yere göre boyu 10 - 100 cm arasında olabilir. Bir yada birkaç tanesi bir arada olan çok sayıda parlak sarı renkli çiçekleri vardır. Çiçekleri taşıyan saplar ince tüylü, gövde tüysüzdür. Üst yapraklar sapsız ve ovaldir, alt yapraklar dar uzundur. Yaprak kenarları az yada çok dişlidir.

İlaç etkili kısmı: Çiçeklenme zamanında (Haziran-Eylül arası) toplanıp kurutulmuş toprak üstü kısımlarıdır. Sap oranı %20’yi geçmemelidir (Etkisinin azalmaması için). Hafif baharat kokuludur ve biraz buruk tadı vardır. % 1-3 oranında flavanoid, saponin, fenilglikosid, tanen ve esans ihtiva eder.

Etkisi: İdrar artırıcıdır, hafif kramp giderici etki gösterir. Mikropları öldürücü etkisi vardır, iltihaplanmayı giderir. Vücuda zararlı maddeleri etkisiz hale getirir.

Kullanıldığı yerler: İltihaplı hastalıklarda idrar yollarının yıkanmasında kullanılır. Böbrek ve idrar yolları taş ve kum oluşumuna karşı önleyici olarak uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Hamile ve emziren kadınlarla 12 yaşından küçük çocuklarda hekime danışılmadan kullanılmaz. Kalp ve böbrek yetersizliğine bağlı ödem (vücutta su birikmesi) varsa kullanılmamalıdır, ödemi artırır. Nadir olarak kaşıntı ve cilt kızarıklığı meydana gelebilir.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Ortalama günlük kullanım miktarı 6-12 gr kurutulmuş bitkinin toprak üstünde kalan kısmıdır, sap oranı % 20 ‘yi geçmemelidir.

Kullanım şekli: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı altınbaşak otu bir fincana konur, üzerine kaynar su (100 ml) dökülür, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür ve içilir. Günde 3-4 defa belirtildiği şekilde çayı hazırlanarak yemek aralarında içilir. Kullanım sırasında günde en az 2 litre su içilmesi gerekir.

Kaynak:

Alman Kanunlarına Göre Düzenlenip İzin Verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Dr. Ahmet Toptaş

Pratik Uygulamalar

Gonca Yayınevi, İstanbul 2009 ISBN: 978-9944-790-31-4

0212 5285076-5286005

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..