Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Altınbeşik görmeye değmez mi?

Altınbeşik görmeye değmez mi?
 

Altınbeşik Mağarası


Antalya’da görülmesi gereken, henüz tam manasıyla keşfedildiği söylenemeyecek yerlerin olduğunu söylesem, aman bize ne be mi dersiniz, yoksa gideriz ya da gitsek ne iyi olur mu dersiniz?

Sizlerin ne dediğinizi ya da diyeceğinizi bilemiyorum ama ben böyle yerlerden birisine gittim, gördüm ve bununla ilgili birkaç satır yazmak istiyorum. Orası İbradı İlçesi’nde bulunan Altın Beşik Mağarası.

Antalya’da yaşayanların birçoğunun harita üzerinde belki de yerini gösteremeyecekleri bir yer İbradı, eski adıyla Aydınkent. Antalya’dan yaklaşık 160 km ve 3 saat süren bir yolculuktan sonra ulaşabiliyorsunuz. Verdiğim bu süreyi fazla görmek ve gitmekten vazgeçmek bence hatalı bir karar. Çünkü gittiğiniz zaman görecekleriniz her şeye bedel olacak.

Sayısız güzellikler arasında sizlere yazıyla ön plana çıkaracağım yer Altınbeşik Düdensuyu Mağarası. Burası İbradı’ya 7 km uzaklıkta, Ürünlü Köyü’nün yaklaşık 5 km Güneydoğusunda, derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında yer almaktadır. İbradı’dan Mağara’nın hemen önüne kadar taşıt ulaşımı bulunuyor. Evet, itiraf etmek gerekirse ve buraya hizmet götürmesi gerekenlere duyurmak gerekirse, yolu biraz meşakkatli. Bu meşakkat yolun taşından, çakılından değil. Biraz bakım gerektiğinden ve yol kenarına korkulukların yapılma ihtiyacındandır.

Bu yol üzerinde ilerlerken harika şelale manzaraları, vadiler, orman manzaraları sizi hemen poz vermeye itecektir. Gördüğünüz enfes manzaraya bir de tatlı Yaz yağmuru iştirak ettiği zaman doyumsuz hissinizin bitmesini istemeyeceksinizdir. Dar ve eşsiz manzaraya sahip yoldan ilerleyerek Altınbeşik Mağarası’nın önüne vardığınızda, rahat bir park alanı bulacağınızdan emin olun. Sonra zengin florası ile yeşil bir doğa sizi kucaklayacak. Mağaraya doğru giderken sakın başınızı yukarı kaldırıp, o ihtişamlı görüntüye bakmayı ihmal etmeyin.

Mağara deyince başınızı vurmamak için sakındığınız klasik mağaralar aklınıza gelmesin. Bu mağarada su var. Bu mağarayı görmek için kayık var, rafting botu var, kürek var, size eşlik etmesi için rehber var. Bir de mağaranın ışıklandırması güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile sağlanıyor. Zor imkan koşullarında, insanların bu zenginliği ziyaret etmeleri için bütün mücadeleler yapılmış ve yapılıyor.

İsterseniz yazının bu noktasında Altınbeşik ile ilgili teknik birkaç satırla bazı bilgiler aktarayım:

Altınbeşik Düdensuyu Mağarası ilk kez 1966 yılında keşfedilmiştir. Türkiye Sepoloji Derneği Kurucu ve Onur Başkanı Dr.Temuçin Aygen, bölgede Oymapınar Barajı ile ilgili araştırmalar yaptığı sırada bu güzelliği bulmuştur. Adını da bir üst kısımda yer alan Altınbeşik tepesinden almıştır. 1966-1967 yıllarında İngiliz ve Fransız Mağaracılar ile ilk denemeler yapılarak kamuoyuna tanıtılmıştır. Bu noktada şunun altını çizmekte de fayda var: Ülkemizin bu tür zenginliklerinin ya keşfinde ya da tanıtılmasında mutlaka Avrupalı bilim adamlarının rolleri bulunmaktadır. Örnek Karain Mağarası…

Altınbeşik’in önemini herhalde şu cümle özetleyecektir: Bu mağara Türkiye’nin en büyük, Dünya’nın üçüncü büyük mağarasıdır. Uluslararası çapta bilimsel öneme sahip bu mağaranın içinden çıkan su, yeraltından Beyşehir gölü ile irtibatlıdır.

Bunun ne demek olduğunu anlamak için kısa bir nefes arası ile coğrafi haritamızı gözümüzün önüne getirmeliyiz. Beyşehir Gölü’nün kuzeyindeki Mada adasında bulunan bir düdene kaçan suya deneme amacıyla boya konmuş, Altınbeşik Mağarası’ndan çıkan ve Manavgat Çayı’na karışan su, karıştırılan boya ile boyanmıştır. Böylece bu yeraltı ilişkisi kanıtlanmıştır.

 http://www.demirhalil.blogspot.com.tr/2014/08/altinbesik-gormege-degmez-mi.html

 
Toplam blog
: 18
: 539
Kayıt tarihi
: 30.03.11
 
 

Tarım alanında mantarların da içinde bulunduğu sebze yetiştiriciliği ve tohumculuk konularında ar..