Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Altıncı Ay

 

Tebrikler! Bu ay bebeğiniz ve sizin için en zor olan il 6  ayı  tamamladınız, artık  bir  kutlama yapmanın zamanı. İşin yarısını tamamladınız. Bebeğinizin bakımında ne kadar başarılı olduğunuzu ve bebeğinizin neleri öğrenerek  başardığını görmek  için  sakin  kafyala  bir düşünün. Sadece  ağlayan ufacık  bebeğiniz  ne  hale  geldi.

Bebeğinizin hareketleri

Bebeğinizin büyük hareketlerini, yuvarlanmasını ve kaldırılmak üzere ellerini açmasını ve yine  önemli  daha küçük hareketlerinin her  geçen  gün  aratark  şçeşitlendiğini fark edeceksiniz.

Artık yavaş  yavaş tüm parmaklarını birlikte  kullanmayı öğrenme zamanı. Eşyalara vurmayı, tutmayı-sallamayı ve ilgisini çeken oyuncakları ağzına götürmeyi zaten öğrenmişti. Şimdi sıra onları küçük eşyaları savurmak için birer araç olarak kullanmaya geldi.

Artık halı üzerine düşmüş ufak bir kuru üzümü  bile görebilecek keskinlikte bir  görüşe sahiptir, elini küçük eşyalara karşı raket gibi kullanabilir. Başparmağını, ikinci ve üçüncü parmaklarını birlikte kavramayı kuvvetlendirmek için kullanır.

Bebekler eşyaları tutma konusunda mükemmel olmakla birlikte, bazen onları  aniden  bırakıverirler,  o yüzden  eline  kırılacak  şeyler  vermemeye  dikkat  etmekte  her  zaman  fayda  vardır. Bu  ayalarda belki bebeğinizin bir eşyayı tutup diğer eline geçirdiğini bile gözlemiş olabilirsiniz.

Bebeğinizle mümkün olduğunca çok konuşun

Çoğu bebek 6 ay civarında ne  olduğunu  anlamasanız da   konuşur  gibi farklı sesler çıkarmaya başlayabilir.  Genellikle “anne” “baba” demesini heyecanla beklersiniz. Sık olarak bebek “baba” sözcüğünü belli belirsiz anne ve babasına seslenmeden farklı bir söz söylemek için kullanır. Ynai  analmını  bikeden  amaçsız  baba  der.  Bazen bir sözü tekrarlar, bazen de başka sözü tekrarlar. Genellikle söylediği söz ile söylediği kişi arasında ilişki kuramaz ama bu sözleri tekrarlamaya devam eder. Çok yakın zamanda gereçkten size seslenmeyi de  öğrenecektir. Ve  şunu  asla  unutmayın ki  onunla ne kadar çok konuşursanız  o da  bunu  o  kadar çabuk  öğrenecektir.

 Başlangıç için ek  gıdalar

İlk yiyecekler  genelde  tahıllı  muhallebiler,  yoğurt,  muz-elma-şeftali  gibi meyve  püreleri,  patates-havuç gibi  sebze  püreleri  olabilir.  Bu  besinlere kesinlikle şeker-tuz eklenmemelidir. Bu yiyeceklere bebeğinizin tepkisine dikkat ediniz. Hemen reddediyorsa, ek  gıdalara henüz hazır olamayabilir,  bazılarını  biraz  ertlemeniz  gerekebilir.  Bu  konuda  daha  ayrıntılı  makalelerimize  ve  videolarımıza  başvurabilirsiniz.

Biberon denemeleri

Bebeğiniz mama sandalyesindeki tecrübesinden hoşlanıyorsa, ona ilk biberonunu vermeyi deneyebilirsiniz. Onun annesinin memesi dışında başka bir şekilde bir şeyler içebildiğini öğrenmesi önemlidir. Ona her iki eli ile kavrayabileceği bir büyüklükte biberon kullanmaya özen gösterin. Başlangıçta önemli bir miktar sıvı belki çenesinden akacaktır, fakat bu onun dikkatli olmasını sağlayacak ve içmesini zamanla öğrenecektir. Aynı zamanda biberonu atarak  yüksek bir ses çıkarmasını da öğrenecektir,  sakın  ona  kızmayın,  o  dünyayı  deneyerek  öğreniyor.  Biberonla  su  ve  formül  süt(mama) verebilirsiniz,  meyve  suyunun biberonla verilmesi genellikle  diş  çürüklerine  yol  açacağı  için  önerilmez. Meyvenin  püresini  kaşıkla  vermek  daha  doğrudur. 

Besin alerjileri

Bu ay bebeklere karışık yemek veya katı besin vermeye yeni başlamaktasınız. Birçok bebek bu aya kadar henüz buna hazır değildir.

Bir uyarı – eğer aile olarak bir besine alerjiniz var ise veya bir besin alerjisini fark ederseniz, bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Bunu fark edebilmek için 3  gün  geçmeden yeni bir  besine başlamamalısınız. Eğer  alerjik  reaksiyon gelişirse bazı besinleri vermeyi belki de bir sonraki altı aya ertelemeniz gerekebilir. Bu alerjiler kendilerini, deri döküntüleri, aka bir  burun, kaşıntılı gözler ve ishal şeklinde kendini gösterebilir. Süt ürünleri, çikolata, turunçgiller, yumurta beyazı, fındık, çilek ve midye gibi alerji yapma  ihtimali yüksek besinlerden 1  yaşına  kadar  sakınınız. 

Çalışan Anneler de Sütünü Verebilir    

 

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..