Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

19 Nisan '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Alzhemer'de Erken Tanı Mümkün mü?

Alzhemer'de Erken Tanı Mümkün mü?
 

Uğur Canbolat ve Konuğu Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ


Alzheimer hastalığının erken tanısı konusunda nöroloji dünyasında neler konuşulduğu, bu konuda ne gibi yeni bilgilerin olduğu ve ne şekilde mümkün olacağı, tedavisinde nelerin yapılabileceğini tanınmış nöroloji uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ bu akşam ÜLKE TV’de ‘İyi Bak Kendine’ programında Uğur Canbolat’a değerlendirecekler.

Prof. Tanrıdağ Alzheimer hastalığı erken tanısı konusunda şu yeni bilgileri veriyor: Son araştırmalara göre Alzheimer hastalığı tanı koyulmadan beyinde 12-14 yıl önce başlamaktadır. Bu sürenin en az 7-8 senesi hiçbir belirti görülmeden geçmekte ve daha sonra kafa karıştırıcı bulgular vermektedir. Bu nedenle, ailesinde Alzheimer hastası olanlar başta olmak üzere 60 yaşın üstünde beyin check-up yaptırılması gerekmektedir. Bu check-up beyin görüntüleme, beyin haritası, zihin testleri ve gerekli biyokimyasal testlerden oluşmaktadır.

Alzheimer hastalığının aşamaları için ne gibi çeşitli ölçekler kullanılmaktadır?

Erken dönem, orta evre ve ileri evrede neler yaşanmaktadır?

Erken evrede kişinin hasta olduğu anlaşılabilir mi?

Gayet sağlıklı görünen bir kişi için yakınları hangi verilere göre çok unutkan olduğunu söylerler?

"Yemeğin altının açık unutuyor olması, dışarı çıkıp eve gelirken yolun şaşırılması" ne anlama gelmektedir?

Yine "Eşyalarını bir yere saklamış ama sakladığı yeri kişinin bulamıyor olması, emekli maaşını alıp nereye koyduğunu bulamaması" gibi yakınmalar hangi evreye işaret etmektedir, kongrelerde ne gibi yeni gelişmeler tartışılmaktadır gibi soruların cevaplarını Prof. Tanrıdağ bu akşam İyi Bak Kendine programında Uğur Canbolat’a değerlendirecek.

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden İyi Bak Kendine programının konuğu olacak olan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ Alzheimer hastası yakınlarına şu önerilerde bulunuyor:
- Hastayla empati kurmaya çalışın! Her şeyden önce kendinize şu soruyu sormalısınız; “eğer Alzheimer hastası o değil de ben olsaydım nasıl bir ilgi beklerdim?

- Sabırlı olun! Hastanız anlattıklarınız ya da ondan istedikleriniz konusunda kolaylıkla karmaşaya girebilir. Eğer bu tür bir sıkıntı hissediyorsanız isteklerinizi farklı yöntemlerle anlatmaya çalışmalısınız.

- Anlayışlı olun ve tartışmayın! Alzheimer hastalığında kayıt zorluğu olduğundan siz ona doğruları söylemiş olsanız da o bunları aklında tutamayacaktır. Bu bakımdan bunlar üzerinden hastayla tartışmanın bir yararı yoktur.

- Hastanızla zaman ve mekan kavramlarını gündeme getirmeden rahatlıkla konuşmaya çalışın! Konuştuğu konunun bütünlüğünü bozmayın. Zaman zaman espriler yapın!

- Hastanızın ilaçlarını kendi başına almasına izin vermeyin! Unutkanlık ve dikkat azlığı yakınmaları olan hastaların kendi ilaçlarını kendilerinin alması sakıncalıdır. Bazı hastalar ilaçlarını aldıklarını söyleyerek onları halıların altına saklar ya da çöpe atarlar.

Alzheimer’ın erken tanısı konusunda neler yapılabilir, tedavisinde ne gibi yeni seçenekler vardır, terapisinde neler yapılmaktadır, testler neler sağlar gibi konuların ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak, iyibakkendine@ulketv.com.tr adresine gelen e posta soruları da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak. 0216 633 06 96 nolu danışma hattını arayıp isim ve sorusunu bırakanlara da cevap verilecek.

Programın PSİKOGÜNDEM bölümünde tanınmış Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Slovenyalı bir grup araştırmacının kalp krizi geçirip ölümden dönen hastalar üzerinde yaptığı bir çalışmayı değerlendirecek. Prof. Tarhan, tıp ve psikoloji literatüründe “ölüm eşiği deneyimi” olarak adlandırılan “yaşamın film gibi akması”, “büyük mutluluk hissi” “yüce kişilerle konuşma” gibi zihinsel deneyimlerinin, kandaki yüksek karbondioksit düzeylerinden kaynaklanabileceği yönündeki iddiayı yorumlayacak.

Uğur Canbolat’ın hazırlayıp sunduğu Ayhan Pala’nın yönetmenliğini yaptığı kendine iyi bakmak isteyenlerin, modern insanın sorunlarına dair yeni arayışlar bulan yeni çözümler üreten ekranların ‘Koruyucu Ruh Sağlığı’ programı İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30’dan sonra ÜLKE TV’de.. ÜLKE TV TÜRKSAT 2 A uydusu, KABLO TV, DIGITURK 38. ve D-SMART 94. kanaldan izlenmektedir.

NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Nevzat Tarhan Hocama, ''İyi bak kendine'' prog. hazırlayıp sunan Sayın Uğur Canbolat Beyefendiye ve NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesinin değerli uzmanlarına bizlere ışık tuttukları için teşekkür ederiz.

<ımg alt="" src="http://www.tatliaskim.com/images/smilies/gul.gif" border="0">''Melekler yüreğinizden öpsün''<ımg alt="" src="http://www.tatliaskim.com/images/smilies/gul.gif" border="0">

Sabiha Rana

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..