Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Amaç kırılması

Amaç kırılması
 

Amaç kırılması; Belli bir beraberliğin yaşandığı, kişiler veya gruplarca her türlü şekilde oluşan bağlantının amaçların farklılaşması sonucunda beraberliğin sona ermesi veya zayıflamasıdır.

Amaç kırılması evlilik, arkadaşlık, dostluk, şirket, dernek vb. gibi her insanın etkisi altında kalıp yaşayabileceği bir durum olduğu ortadadır.

Amaçların kırıldığını(farklılaşması) bilmemiz ve fark etmemiz bize ruhsal ve fiziksel rahatsızlıkların kötü etkisini en aza indirme olanağı vermektedir. Israrcı ve oluşumunu önlemeye çalışmak kişilere zarar verebilmektedir.

Kuşak çatışmasını da içine alan amaç kırılması daha geniş ve insan hayatının değişik yönlerde oluşabilmektedir. Evlilik ve iş tercihlerini içine alan yaşama biçimlerini oluşturan genç yetişkinler ile aile büyükleri arasında yaşayabildiği “amaç kırılması” kuşak çatışmasının konusunda yer almayabilir. Burada kuşak farklarının değil, beklentilerin ön plana çıkması söz konusudur.

Bir arkadaşlığın ve dostluğun sona ermesi veya zayıflamasına neden olan etkenlerin başında amaç kırılmalarını söyleyebiliriz.

Bir şirketin ortakları tarafından bir amaçla kurulan fakat daha sonra amaçların farklılaşması nedeniyle ayrılmaları amaçlarının gerçekleşmemesiyle ilgili olmayabilir. İnsanların her geçen gün fikir ve diğer oluşumlardan etkilenerek davranış şekillerini değiştirmeleri normaldir. Önemli olan oluşacak sonuçların taraflarca hesaplanarak karşılıklı zarar vermenin en aza indirilmesidir.

İkili ilişkilerden, dünya ilişkilerine amaç birliğinin kaçınılmazlığının yanında amaç kırılmaları pek gözümüze çarpmadan biz insanlara ruhsal ve fiziksel zararlar vermektedir.

Beklentilerinizin amaç kırılması sonucunda kendimize sorun oluşturmasına istemiyorsak, olabilirliğini ve kabul edilebilinirliğini kontrol etmeliyiz. Önce beklentilerin fark edilmeye ve bilinçli olarak mercek altına tutulmaya gereksinimi bulunmaktadır.

Hayal kırıklığının öncülü de olabilen amaç kırılmasının fark edilmesi ilişkilerin onarılamaz boyuta ilerlemesine engel olacak ve ilişkilerin yeni boyutta sağlıklı devam etmesine katkıda bulunacaktır.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..