Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '21

     
    Kategori
    Genel Sağlık
     

    Amalgam Dolgu

    Amalgam dolgu çeşitleri çok kuvvetli olarak eritilen ve çözme özelliğine sahip olan civanın, metaller ile yaptığı karışıma denmektedir.  Amalgam ürünleri katı sıvı ya da yumuşak olarak kullanılabilmektedir. 

    Genellikle bakır, altın, gümüş  ve benzer metali çözmek için kullanılmaktadır.  Amalgam dolgunun yıpranması için Birçok nedeni bulunur.  Ömrü uygun olarak kullanıldığı takdirde 5 ila 15 yıl arasındadır.  Fakat kompozitlerin yani plastik dişlerde uygulanan amalgam dolgu  çeşitleri ortalama 10 yıl kadar kullanılabilmektedir.

    Amalgam Dolgu Neyden Dolayı Yıpranır?

    Amalgam dolgu çeşitlerinin birçok faktörden dolayı yıpranma durumu söz konusu olabilmektedir.  Bu nedenle amalgam dolgu yapılan dişler uzun ya da kısa süreli olacak şekilde bu dolgu ile kaplanabilir. Yeniden dolguya ihtiyaç duyulduğu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

    • Yeniden diş çürümesinin  yaşanması
    • Diş üzerinde ya da içerisinde yaşanabilecek çatlaklar
    • Yıpranma  ve aşınma durumları
    • Sızıntı ya da şekil bozuklukları
    • Renk değişikliği ve diş eti hastalıkları
    • Yenilenecek diş implantları
    • Keyfi sebepler

    Amalgam dolgu çeşitleri yukarıda vermiş olduğumuz nedenler dolayısıyla tekrar değiştirilmeye yüz tutar.  Değiştirilmeyen amalgam dolgular ilerleyen yaşlarda düşün tamamen kaybedilmesine aynı zamanda büyük ölçüde ağrılara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle amalgam dolgu yaptıran kişilerin minimum 5 maksimum 15 yıl içerisinde tekrardan bu dolguları yenilemesi gerekir. 

    Fakat estetik olarak amalgam dolgular diğer standart dolgulara oranla daha çirkin gözüken aynı zamanda az içerisinde değişik tatlar bırakan bir yapıya sahiptir.  Bu nedenle şu diş hekimi tarafından sağlıklı bir uygulama olduğu düşünüldüğünden dolayı çok sık kullanılan bir uygulama değildir. 

    Amalgam Dolgu Yaptırmadan Önce Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

    Diş içerisinde oluşan maddeler kanal tedavisi gerektirici gibi aynı zamanda bu dolguların tekrardan yenilenmesi durumuna oluşturacaktır.  Aynı zamanda amalgam dolgu çeşitleri ilk uygulandığı andan itibaren ufak bir sızı verir. 

    Daha sonrasında bu sızı geçerek bu dolgunun katılaşması beklenmelidir. Diş hekimleri özel aletleri ile birlikte uygulamış olduğu amalgam dolgu çeşitlerine her dişe rahatlıkla uygulayabilmektedir.  Fakat köpek ve azı dişleri amalgam dolgu için uygun değildir.  Bu dişler için farklı uygulamalar yapılır.  

    Amalgam Dolgu Fiyatları Nelerdir?

    Amalgam dolgular yapılacak dişin bulunduğu konuma aynı zamanda kullanmış olduğu malzemelere bağlı olacak şekilde değişkenlik gösterecektir.  Bu nedenle amalgam dolgular için bugün itibari ile net bir fiyat vermek mümkün değildir.  Aynı zamanda amalgam dolgunun uygulanacağı dişin durumu da yine fiyatı etkilemektedir. 

    Birden fazla dişi amalgam dolgu uygulaması yapılabilir.  Diş hekimlerinin yapmış olduğu kampanyalar ya da indirimler sayesinde de uygun fiyatlı olarak bu işlemleri gerçekleştirmek mümkün olabilir.  Tüm dolgu  işlemleri diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmeli aynı zamanda garanti kapsamında sağlanmalıdır.  Aksi durumda yaşanacak her türlü olumsuzluktan motorlar sorumlu olmayacaktır.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 41
    Kayıt tarihi
    : 25.11.19
     
     

    ALP GÜNDOĞAN ..