Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

A.MANİZADE KONSERLE ANILDI

ATTİLA MANİZADE ANISINA DOĞUM YERİ KIBRIS’TA KONSER

İstanbul Şehir Operası’nın ilk solist sanatçılarından, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde   Müdürlük yapmış, çeşitli ülkelerde oynadığı operalarla şöhretini dünya çapına taşımış ilk Kıbrıslı Türk opera Devlet Sanatçısı Bas Attila Manizade, KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Beylerbeyi Manastırı’nda, aramızdan ayrılışının 5. yılında yapılan konserle KKTC'de anıldı. Konsere solist olarak soprano Laden İnce ve bas Suat Arıkan katılırken, solistlere piyanoda Nadya Kameneva eşlik etti.

Geceye, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ve Eşi Sibel Tatar, Attila Manizade'nin Eşi Antalya Devlet Opera ve Balesi eski müdürlerinden Aytaç Manizade, Atilla Manizade'nin yeğenleri  Selen Manizade Saner, İlgen Manizade Çetin ile aileleri ve Attila Manizade'nin öğrencisi İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı ve şan pedagogu, ayrıca İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera Ana sanat Dalı öğretim görevlisi Ayşe Sezerman’la konuklar katıldı.

Gecenin, bir birinden güzel eserlerini KKTC Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı Soprano Laden İnce ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Bas-Bariton Suat Arıkan seslendirirken kendilerine piyanoda Piyanist Nadya Kameneva eşlik etti.

Ülkemizin değerli isimlerinden Hüseyin Turan'ın sunumunu üstlendiği gecede, Attila Manizade'nin öğrencisi Ayşe Sezerman kısa bir konuşma yaptı.

Attila Manizade'nin büyük boy bir portre fotoğrafının yer almış olduğu sahnede Hüseyin Turan tarafından sanatçının biyografisinin okunduğu gecede bir birinden güzel on bir şarkı sanatçılar tarafından seslendirildi. Sanatçıların piyanoda Piyanist Nadya Kameneva eşliğinde şu şarkıları seslendirdiler:

1."Bülbülüm" Nevid Kodallı Laden İnce, Soprano

2. "Çamdan Sakız Akıyor.’' Ulvi Cemal Erkin Suat Arıkan, Bas

3. "Ninni" Nurcihan 'in Aryası, Ali Baba ve Kırk Haramiter operası, Selman Ada, Laden İnce, Soprano

4. ‘’Selve Amiche’’ A.Caldara, Suat Arıkan, Bas

5.’’Früflingsstimmen’’ (ilkbahar Sesleri Valsi) Op.410 J.Strauss, Laden İnce, Soprano

6. ‘’Per la Gloria d'adoravi’’ G.B.Bononcini, Suat Arıkan, Bas

7. ‘’Kozan Marşı’’ (Gelin Karşılama) Kıbrıs Anonim, düzenleme Kemal Belevi, Laden İnce, Soprano

8. Ella giammai m'amo", Filippo II.’nin Aryası, Don Carlo oparası G.Verdi, Suat Arıkan, Bas 9. La Spagnola, Vincenzo di Chiara, Laden İnce, Soprano

10. "Deh, vieni alla fınestra", Don Giovanni’nin aryası, Don Giovanni operası, W.A.Mozart, Suat Arıkan, Bas

11. "La ci darem la mano", Zerlina-Don Givanni Düet, Don Giovanni operası, W.A.Mozart Laden İnce, Soprano — Suat Arıkan, Bas (Düet) ile konser programı sona erdi.

 

Attila Manizade kimdir?

Atilla Manizade, (1934-10 Temmuz 2016) Türk opera sanatçısıdır.

İstanbul Devlet Operası'nda birinci erkek bas vokalist olarak görev yapan sanatçı, asıl şöhretini yurt dışında oynadığı operalarda yaptı. Figaro, Kral Philîp, Don Pasquale, Don Basilio ve Mephisto rollerinde seçkinleşmiş bir sanatçıdır. 1984'te İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin müdürlüğünü üstlenmiştir. Devlet Sanatçısı unvanına sahiptir.

1934 yılında Kıbrıs'ın Baf kasabasında dünyaya geldi. Ortaokulu Kıbrıs'ta okuduktan sonra ailesi Türkiye'ye göçtü. Ortaöğrenimini Pertevniyal Lisesi'nde yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünde eğitim görürken bir yanda da İstanbul Devlet Konservatuvarı Şan bölümüne müzik öğrenimine başladı. Üniversiteden ve konservatuvardaki eğitimini tamamladıktan sonra Almanya'ya gitti. Bavyera eyaletinde mimar olarak çalışırken müzik eğitimine devam etti ve Alman operası konusunda uzmanlaştı. Almanya'da çeşitli resital ve konserler veren sanatçı, 1960 yılında İstanbul Şehir Operası'nın açılışındaki ilk temsil olan Aydın Gün’ün sahneye koyduğu Puccini’nin Tosca operasında Angelotti adlı karakterde rol almak üzere Türkiye'ye döndü ve İstanbul Şehir Operası, İstanbul Devlet Operası'na devredildikten sonra da kurumun önde gelen bas solistlerinden biri oldu.

1967 yılında konuk sanatçı olarak Üsküp Operası'nda Aşk İksiri'nde sahneye çıktı ve çok başarılı oldu. 1973'te Çekoslovakya'da Dr. Bartolo, Don Pasquale rollerini, 1974'te Figaro ve 1975'te Osmin rollerini oynadı. Özellikle Türkleri konu alan operalarda oynadı. Asıl şöhretini yurt dışında oynadığı operalarda yaptı. Londra, Bonn, Frankfurt, Viyana, Sassari, Prag, Belgrad, Sofya, Plovdiv, Budapeşte, Bükreş, Varşova, Leningrad ve Moskova gibi otuzu aşkın kentte sahneye çıktı.

1984'te bir yıllığına İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin yöneticiliğine atandı. Manizade, solistlik kariyerinin yanı sıra İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda ders vermiştir.

Çok sayıda ülkede konser veren sanatçının repertuvarında kırktan fazla opera vardır. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Sofya Senfoni Orkestrası ile 1992'de doldurduğu iki opera CD'si, Türkiye'de yayınlanan ilk opera CD'leridir.

1999 yılında emekli olan sanatçı, 10 Temmuz 2016'da hayatını kaybetti.

 

Attila Manizade Kıbrıs doğumlu olduğu için, opera sanatının Kıbrıs’ta gelişip yayılması için çok uğraş vermiştir. Bu bağlamda Ankara ve İstanbul operalarının Kıbrıs turneleri için girişimlerde bulunmuş bu bağlamda, bazılarında kendisinin de rol aldığı oyunlar da Kıbrıslı sanatseverlerin beğenisine sunulmuştu. Ancak daha sonraları Attila Manizade bu konuda yapmış olduğu açıklamada, Kıbrıs ve Yunan halkı çok sesli müziği Türk Halkı kadar benimseyemedi diye görüşlerini ifade etmişti.

 

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..