Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Amasra'dan...

Amasra'dan...
 

Amasra Müzesinde önemli yapıtlar sergileniyor.


Amasra’da ilk müze 1955de kuruldu. O da belediyenin küçük bir odasındaydı. Şimdiki Bahriye okulu, onarılarak müze haline getirildi. Ve de 1982 de ancak faaliyete geçirildi. İçinde 2 arkeolojik, 2 etnografik olmak üzere 4 teşhir salonu mevcut.

Biz gittiğimize, müze bomboştu. Önündeki gitar çalan Barış’ın heykelinin dibinde turistler vardı.

Arkeoloji kısmında: Bizans, Ceneviz, Roma, Helenistik, dönemlerine ait mermer eserler bulunuyor. Heykeller, baş ve kol başları, mimari parçalar, kabartmalar, mezar stelleri teşhir ediliyor.

Aynen Osmanlı dönemine ait bakır, mutfak, kapları, silahlar, yazım takımları da mevcut.

Müze Müdürüne vekalet eden Müdür Muavini Sultan Tutar’la konuşuyoruz. 1976 dan beri arkeolojik ağırlıkta 3000 Helenistik ve Roma, Bizans, Osmanlı eserleri aydınlığa çıkarılmış.

Romanın kuruluş efsanesi bir taşa işlenmiş. Kurtların emzirdiği kardeşleri sergiliyor. Romulus ve Remus kardeşler.

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda bir kaza sonucu ölen Şarkıcı Barış’ın boy heykeli de, teşhir alanından biraz uzakta duruyor. Kaza yaptığı motosikletleri de sanatçının ayak ucunda.

Barışı’ın, Japonya’dan ziyaretçisi var:

Burada genç Osmanlı Devrine ait yörenin giyim-kuşam zevkini yansıtan giysiler, gümüş süs eşyaları sergilenmektedir. Bu salonda yine ayni döneme ait yatak ve yastık örtüleri, Kuran-i Kerimler, halılar, keseler, ve eski duvar saatleri sergilenmektedir. Ayrıca müzenin koridorunda 1852 tarihli saray matbaasında basılmış bir Akdeniz haritası sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde de Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait tas eserler mevcut.

Bu arada da, Barış’ı Japonya’dan gelen sanat sever dostları ziyaret ediyorlar.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..