Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ambalajsız Gıda Meselesi

Bu aralar gündemi meşgul eden ve çoğunuzun aklında soru işaretleri oluşturan bir konu var ki… Benim hiç sakin olamadığım ve tüketicilerin sağlığını ciddi anlamda etkileyen bir mesele. Tartışmalı konuları, kalp kırmayı, çatışmaları hiç sevmem fakat tüketicileri korumayı yani sizleri çok severim bilirsiniz. Ortada yanlış bulduğum bir düşünce varsa bunu söylemekten asla çekinmiyorum. Tamam gerilme dur, konumuz ambalajsız gıdaların yarattığı sorunlar.

Sizlere “ Yaz mevsimi geldi, havalar ısınıyor gıdalara aman dikkat!” uyarıları yapıyordum ki üstünden çok geçmedi birçok zehirlenme haberiyle karşı karşıya kaldık. Gıda zehirlenmeleri gıda güvenliğinin olmadığı yerde karşınıza pat diye çıkar çat diye üzer. Bu hepimizin başına gelebilecek üzücü bir durum maalesef ki. Bir şeylerin farkına varmadıkça, önemsemedikçe, “ Amaaan ne olacak ye gitsin. “ dedikçe sürekli karşılaşacağımız senaryolar bunlar. Gündemde ambalajsız tüketimler var. Ambalajsız ürün almak isteyen tüketicileri anlıyorum, akıllarında hep yerellik düşüncesi mevcut. Hani teyzesi halası yapmış, babaannesinin ellerinden çıkmış o gıda ürünü düşüncesi var ve bu mantıkla ilerlemek istiyor. Bunu yapan üreticiler var mı? Evet var tabi ki, hakkıyla çalışan, üreten, yapanlar mutlaka var. Ama orda dur. Biz bunları ayırt edemeyiz ? O ürünlerin gıda güvenliği açısından uygun olduğunu o üretici bile eğer belli izinleri ve ambalajı yoksa bilemez. “ İyidir ya özenle yapıyoruz. “ der.  Hangi sıcaklıkta üretildi, o ürün için uygun mu? Hangi ortamda kaç dakika bekletildi? Hijyenik açıdan dikkat etti mi? Dikkat ettiyse belki o görmediği anda gıdaya temas eden başka durumlar oldu mu? Bu ürünü tükettiğinde belki şanslı olarak anlık kötü bir şey yaşamazsın ( o da şans dediğim gibi) ama vücuduna onu alman sence sağlıklı mı? Bu nasıl bir güven duygusu?

Ambalajlı ürünlerde son kullanma tarihinden tutun, üreticinin uyması gereken standartlara kadar bilginiz olmak zorunda. Ohooo anlat anlat biter mi?  Çok dertli bir konu bu, tartışıp durmaya devam edecek sektördekiler. Boşuna tartışıp birbirinizi üzmeyin, önyargı da kötü bir şey bazen yaz çiz boşa gider ama eminim anlayanlar ve farkında olanlar da var. Herkesin doğrusu kendisine, insanlar kendi kararını vermekte özgür.

Hep söylerim:

“ Tercih her zaman tüketicinin! “

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Yeter ki bilin.”

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..