Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dr Barış Çakır Burun Akademi

http://blog.milliyet.com.tr/burunakademi

03 Temmuz '14

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Ameliyatlı burnu, burun deliğinden anlarım diyorsanız, artık işinizi daha da zor

-Şu an Londra’ da yım. Yarın Royla Collage of Surgeon’da “step by step rhinoplasty” kongresinde olacağım. 2 saat fark  olunca, malum erken kalktık tabi. Bu haftaki köşe yazımı yazmaya başlıyorum.

 

            Burun estetiği nde en büyük değişikliği, kemeri almak yapıyor. Diğeri ise burun ucunu küçültmek yada yukarı kaldırmak. Burun ucunu değiştirmek için burun ucu kıkırdaklarına ameliyat yapıyoruz. Bu işlemin hepinizin bildiği bir yan etkisi var. Burun deliğinde asimetri ve çekinti gibi şekil problemleri olabiliyor. Bu hafta, burun deliği problemleri için geliştirdiğim bir ameliyat tekniğinden bahsedeceğim.

            Burnunu siliyormuş gibi iki parmağında burun kanatlarını sık. Parmaklarının altında hissetttiğin hafif sertlikleri yapan yapıya lateral kurus diyoruz. Lateral kurusa ameliyat yapmadan, burun ucunu düzeltemiyorsunuz. Açık ameliyatta lateral kurus kıkırdağa, enini üstten daraltma yada boyunu kısaltma işlemleri yapılır. Kapalı ameliyatta ise zayıflatılır. 

            Lateral kurus ile burun delikleri arasında etle tırnak gibi çok sihirli bir ilişki var. Lateral kurusa açık teknikler uygulamak istiyorsanız, burun delikleri ile kıkırdak arasına bir kesi yapıp deriyi kaldırmanız gerekiyor. Burun ucunu yukarıya kaldırmak için lateral kurusun üst kenarından kıkırdak çıkartılıyor. Bu işlem ne yazık ki burun deliğini de yukarıya kaldırıyor. Çünkü ameliyat edebilmek için burun deliği ile lateral kurus ilişkisini bozmuş oluyoruz. Bazen, ameliyat bittiğinde yaptığınız kesiği dikmek bile istemiyorsunuz. Dikince burun deliklerinin şekli bozulabiliyor. Özellikle ince derili burunlarda bu çok sık oluyor.

            Doktor olmasanız bile görebileceğiniz yan etkiler neler

1. Önde bakınca burun deliklerinin en tepe noktaları yukarıya doğru hareket ediyor, burun delikleri yuvarlak şeklini kaybedebiliyor.  Bazen iki burun deliği, birbirinden farklı hareket eder ve asimetri olur. Bu problemlerin sebebi,  kesiğin kötü iyileşmesine bağlı.

2. Burun deliğinin yan kenarı yukarıya doğru kalkar.  Burun orta eti sarkmış gibi görünür. Sanırım burunu bilmeyeniniz yok.

3. Yan bakışta lateral kurus, bir ışık çizgisi oluşturmalıdır. Burun ucundan başlar burun kanadına doğru ilerler. Bu ışık lateral kurusun alt kenarının deriye oluşturduğu röfledir. Lateral kurus yukarıya kaçarsa bu ışık kaybolur. 10 metreden burnun yapılı olduğunu anlamanız 1 saniyeniz alır.

            Çözüm:

-Peki lateral kurus ile burun deliği arasındaki kutsal ilişkiyi bozmadan nasıl açık rinoplasti teknikleri uygulayabiliriz?

-Lateral kurus ile burun deliği arasındaki sihirli ilişkiyi bozmadan lateral kurusu deriden ayırmamız gerekli

-O zaman kesiği farklı yapmamız gerekli

-Lateral kurusun alt kenarı hizasında bir kesip yapacağımıza 2-3 mm daha yukardan kesik yaparsak problemlerimiz düzelirmiydi acaba. Çok basit bir çözüm gibi değilmi?

-2 yıldır ameliyatlarımı bu kesikle yapıyorum. 3mm lik kıkırdak burun deliğine yapışık kalıyor ve deliklerin şekli şaşırtıcı şekilde korunuyor. Lateral kurusun alt kenarı burun deliğinden 2-3 mm yukarda yeni bir röfle oluşturuyor. Kendinçek yaptığınızda farkettiğiniz burun yan ışığı, daha doğru noktada ve artarak ortaya çıkıyor.

-Deride bıraktığımız 2-3 mm kıkırdağın adı Otorim greft ingilizcesi Auto-rim graft.

-Bu kadar basit ve etkili bir teknik elbette tıp literatürüne girmeliydi. 2 hafta önce Aesthetic surgery Journal (ASJ) da yayınlandı. Ameliyatları izlerim ben diyorsanız youtube dan izleyebilirsiniz (ASJonline). Plastik Cerrahsanız mutlaka izleyin derim.

 

Sevgiler

Dr. Barış Çakır

www.bariscakir.com

 

 
Toplam blog
: 91
: 328
Kayıt tarihi
: 03.03.13
 
 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanıyım. Fulya Terastaki ofisimde hastalarımı kabul e..