Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
Haber
 

American way

Islam, muslumanlik, camii, kuran.. Bu kelimeleri New York'da bu kadar sık duyacagim hic aklima gelmezdi. Bisikletimle gezdigim Battery Park'da bile mola verirken, yine bir yerlerden bu tartisma hortlayiveriyor yanimda. Her defasinda da kendimi icinde buluyorum. Taraf da oldugum yok. Kim nasil mutluysa oyle yasasin. Ben cogunluk boyle istiyor 'demokrasisine' inananlardan degilim. Hatta oyle demokrasi mi olur diyenlerdenim. Ama azinligin da hakkimiz soke soke aliriz tavrina da inanmiyorum. Zorla olmuyor bazi seyler.

Aslinda meselenin bu kadar tartisilmasinda sakinca da gormuyorum. Tartisilsin. Herkes icinde ne var ne yok cikarsin. Sonra ortada ne kalmis ona bakalim.
Amerika da bunu cok iyi bildigi icin islamin (metaforik anlamda soyluyorum) icini disina cikarana kadar tartisicak.

Iste bir ornek.
Amerika islamofobik mi?
Sorunun sahibi Larry King, yayinda sordugu konugu ise Donald Trump.
Kongre secimleri heyecani bile henuz Islamik Merkez'in yikilan ikiz kulelerin yaninda yapilmasi ya da yapilmamasi tartismalarina yaklasmis degil. Hararetle suren tartismalara bu aksam celebrityler de eklenince yorumlar artik freni bosalmis arabanin icerisinden gelen cigliklara donustu. Duvara toslayan araba ise suan icin pastor gozukuyor. (11 Eylul'u kuran yakma gunu ilan etmek isteyen kacik papaz)

Ilginc olan, herkesin dinini ozgurce yasamasi gerektigini soyleyenler bile 'ama yikilan kulelerin oraya cok yakin, daha ileri bir yerlere tasirsalar camiyi daha iyi olur' diyor.

Tipki Donald Trump gibi...

Trump, tartismanin icine sadece teorik olarak girenlerden de degil. islamik Merkez'in binasini alma girisiminde bulunmus. Ustelik degerinden yuzde 25 oraninda daha fazla bir fiyat onererek. En azindan soyledigi boyle.

Binanin sahipleri ile gorusmus, Trump'in onerdigi rakamdan cok daha fazlasini odediklerini soylemisler. Donald Trump bolgeyi sevmedigini, o kadar yuksek bir degere sahip olamayacagini anlatirken kiziyor.

Trump, emlak piyasasinin krali. Is adami olarak da bir kurt. Hatta pozitif avantajci. Televizyonda bile kariyeri buyuyor. Uzun soluklu islerin adami. Dolayisiyla fiyat ve piyasa konusunda Trump'in soylediklerini ciddiye almamak mumkun degil. 'Binayi satanlari taniyorum oyle bir fiyat olmasi imkansiz, belli ki yeni sahipleri satmak istemediler bana' diyor.

Camii konusunun yeterince gerginlik yarattigi gorusunde olan Trump, inanclara karsi olunmadigini ama bolgenin hassas durumunun anlasilmasi gerektigi fikrinde. Hatta bu yuzden cok yakin arkadasim dedigi Belediye Baskani Michael Bloomberg'le fikir ayriligi yasamis. 'camii konusunda Bloomber'in yaptiklarina katilmiyorum' gorusunu acikca yayinda soyluyor.

Larry King gorusunu paylasmamayi tercih edenlerden. Kuran yakma girisiminde bulunan Pastoru kastederek, Donald Trump'a soruyor 'Amerika islamofobik mi oluyor?'

Donald Trump, kuran yakmaya calisan pastor icin 'kafayi yemis' yorumunu yaparken, olayi medyanin fazla buyuttugunu, medya ilgilendikce de pastorun konustugundan bahsetti. Canavari medya yaratti yorumunu yapti. Ama islamofobya yok demedi.

Tum tartismalara ragmen aslinda ikisi de nereye dokunup dokunmayacaklarini bilen kritik isimler, dolayisiyla tartismayi uzatmadan konuyu sinirli surede bitirdiler.

Donald Trump'la New York'da bazi toplanti ve davetlerde defalarca karsilastim. Her defasinda da epey sohbet ettik. Hicbir zaman, herhangi bir yere camii yapilmasi konusunu cok umursayacak bir profil vermedi. Ama durumdan avantaj cikarma ve bas rol konusunda her zaman oncu ve cesur profiller verdi, adimlar atti. Bu da onu Donald Trump yapan onemli bir tavir. O yuzden Donald Trump bu davranisiyla bir tasla bir cok dala isbet ettirenlerden. Basarili girisimcilik boyle birsey.

Tipik Donald, bir sure sonra da camii icin ben arazi satin aliyorum, buraya insaa edelim diyecektir bir ihtimal diye gulumserken, cilginca birseyle karsi karsiya oldugumu farkediyorum. Saka mi diye izliyorum. Hayir degil.

CNN America'da 360'a konusan Michael Moore, 'camii bu kadar rahatsizlik yaratiyorsa ustune ben de para vericem hemen yapsinlar' diyor. Amerika'nin bu tartismalari coktan asmasi gerektigini, bu filmi daha once cok gordugunu anlatan Michael Moore 'meseleye islam acisindan bu kadar sembolik bakiliyorsa, yikilan kulelerin aniti gibi korkuyla algilaniyorsa bu camii, o zaman bence yakinina yapmak yanlis. Direk yikilan kulelerin oraya yapilsin bu camii' diye hararetle konuya oyle bir daliyor ki anchor Parker bile ne diyecegini sasiriyor. Studyoda garip bir sessizlik yasaniyor. Micheal Moore, Los Angles'den baglandigi icin 'acaba yayin mi kesildi' bakisi firlatiyor kameraya. Bir sure sonra anchorman Anderson Cooper yeniden devreye girip meseleyi daha genel bir cercevede toparliyor.

Moore, sozlerinin sonunda ise lafi donup dolastirip Bush karsitligina getirmeyi basariyor.

Takip eden dakikalarda CNN'in, Michael Moore'un gorusunu cok sevdigini soyleyemem ama Michael Moore'un 'George W. Bush yuzunden' cikislariyla, Bush'un yine damarina basmayi basardigini soyleyebilirim.

Bu ulkede gercekten 'South Park' diye buyuklere cizgi film, niye var cok iyi anliyorum. Herkes o kadar cok seviyor ki gundemin icine girmeyi, malzeme cok. Haklilar.

Hatirlar misiniz? Once nefret gelecek, sonra hikaye, sonra kahramanlar, en son da kabullenis demistim. Surec aynen Amerikan way...

 
Toplam blog
: 26
: 732
Kayıt tarihi
: 24.05.10
 
 

Habertürk tv`de başlayan muhabirlik günlerinden sonra ekranların bilinen yüzü olarak NTV, Star, Kana..