Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '18

 
Kategori
Dünya
 

Amerika, Menbiç Pazarlığını Başlattı

Amerika, Menbiç Pazarlığını Başlattı
 

Hadiseler gayet hızlı gelişiyor…

Daha üç gün evvel, Amerikalı General Votel, “Menbiç’ten ayrılmayı düşünmüyoruz” açıklaması yapmıştı. Ondan hemen bir gün sonra, Pentagon sözcüsü, Binbaşı Adrian Galloway, “Menbiç’te işbirliği yapabiliriz” dedi.

Generalin sözlerini, ondan bir gün sonra, bir binbaşının boşa düşürmesi çok şaşırtıcı… O general ki CENTCOM (Merkez Kuvvetler) Komutanı. Ki Ortadoğu’da, Afrika’da, Uzakdoğu’da, yaklaşık 25 ülkede bulunan Amerikan askerleri bu generale bağlı… Yani öyle-böyle değil, bayabi üst rütbeli ve yetkili bir general!

Bu generalin sözlerini boşluğa düşüren kişinin rütbesi nasıl bir rütbe? Vay anasına, binbaşıya bak; koskoca Amerikan devleti adına konuşuyor… Demek binbaşı büyük bir rütbe! Doğrusu, bir emekli binbaşı olarak gururunuzun okşanmadığını söylerseniz yalan olur!

İşte, o Binbaşı, Menbiç’le ilgili pazarlığı da başlatmış oldu.

İki gün evvelki, “Menbiç Düellosunu Türkiye Kazanacak” başlıklı yazıda ne demiştik?

“Bakanların değil de bir generalin ağzından, ‘çekilmeyi düşünmüyoruz’ demeleri, pazarlığa açık olduklarının bir işareti”dir.

Pazarlığın başlaması için çok beklemedik. Hemen başladı…

MENBİÇ AMERİKA İÇİN ÇOK DA ÖNEMLİ DEĞİL MESAJI MI?

Açıklamaların nasıl, nerede, kim tarafından yapıldığı çok önemli mesajlar içerir.

Her ne kadar, büyük bir devlet adına bir binbaşının konuşması, bendenizin gururunu okşamışsa da binbaşı o kadar da büyük bir rütbe değildir. Uluslararası ilişkilerde, büyük bir devletin sözcüsü olarak ileri sürülmesi, “o konu bizim için o kadar da önemli değil” mesajı içeriyor olabilir.

Amerika, Menbiç bizim için o kadar da “hayatî değil” demek istiyor olabilir. Türkiye’nin Rusya’ya daha fazla yakınlaşmasını önlemek için, bir “jest” yapıp, bir takım sözler karşılığında, Menbiç’i hiç çatışma olmadan bile boşaltabilir. Bunun adını da “işbirliği” koyabilir.

Amerika, asıl pazarlık gücünü Fırat’ın doğusu için saklayacaktır. O bölge için Türkiye’yi çok uğraştıracak, büyük tavizler koparmaya çalışacaktır.

Tabii Türkiye’nin bugünkü kararlılığı sürerse zor taviz koparır.

 

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..