Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '07

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Amerika'da banka hesabı açtırmak

Amerika'da banka hesabı açtırmak
 

Amerika'ya gitmek istiyorsunuz ya da şu an ilk yılınızı geçirmek üzere bir Amerikan Üniversitesindesiniz ancak para konularında bilgiye ihtiyacınız var...

Öğrenciler için Amerika’ya ilk geldiklerinde bir banka hesabı açtırması tavsiye edilir. Büyük miktarlarda parayı üzerinizde taşımak tehlikeli olabilir. Türkiye’de olduğu gibi birçok bankanın şehir merkezlerinde, kasabalarda hatta bazı üniversite kampüslerinde şubeleri bulunmaktadır. Banka işlem saatleri genellikle sabah 9 öğleden sonra 3 arasındadır. Cuma günleri birkaç saat daha uzun işlem sunan bankalar olabilir. Hatta bazı bankalar Cumartesileri öğlen 12’ye kadar hizmet veriyor olabilir. Kendi ihtiyaçlarınıza en uygun bankayı seçmeye çalışın. Seçtiğiniz bankanın yeni hesap açılış ofisi ile görüşün. Size en uygun hesap çeşidini banka görevlisi ile seçtikten sonra yatırım hesabı (savings account) ve mevduat hesabı (checking account) açtırın. Her bankanın faiz oranları farklıdır, bu oranları mutlaka bankadan öğrenin. Internet bankacılığı oldukça yaygındır, bunlarla ilgili bilgi almanız faydalı olacaktır.

Mevduat (Checking veya current) hesapları:
Mevduat hesapları paranızı kolayca kullanmanızı sağlar.

ATM: Türkiye’de de yaygın olan ATM’ler (Automatic Teller Machine) Amerika’da da oldukça yaygındır. Bankada açtırdığınız hesap sonucunda kişiye özel verilen banka kartları ile bu ATM’ler 24 saat rahatlıkla kullanılan yaygın bir hizmettir. Kendi bankanıza ait olmayan diğer bankaların ATM makinelerini da kullanma şansınız genellikle vardır fakat bu yabancı ATM’ler bu işlem için küçük bir ücret alır. Günlük işlem limiti genellikle 200–400$ civarındadır. Bu banka kartları ile yanınızda nakit para taşımadan birçok alışverişinizi para işlemlerinizi yapabilmektesiniz. Banka kartı kullanmak, kendi banka hesabını yönetmek, bazen üniversite çağında olan gençler için zor sorumluluklar olabilir. Bu nedenle her öğrenci ailesinden uzakta yaşadığı bu dönemde kendinin ve ailesinin gelir ve birikimlerini düşünerek doğru finansal adımlar atmalıdır. Türkiye’den ayrılmadan önce kredi kartınız var ise bankanıza bu kartınızı Amerika’da rahatlıkla kullanıp kullanamayacağınızı mutlaka sorun. Kredi kartları veya ATM kartları hakkında öncelikle buradaki bankanıza danışmanızda fayda vardır. ATM makinelerinden çekilen nakit paralara Türkiye’de olduğu gibi yüksek faizler işliyor olabilir bu nedenle bankanıza danışmalısınız.

Kişisel çekler:
Bu size ait çekleri kullanmak için resimli kimlik göstermeniz gerekmektedir. Alışveriş veya iş hayatında kullanılmaktadırlar.

Cirolu çekler (Two-Party Checks):
Daha önce başkası tarafından yazılmış ve verilmiş olan bir çek daha sonra bir diğer kişi tarafından tekrar kullanılırsa buna cirolu çek denir. Bu çekin parasını alabilmek için arkasını imzalamak gerekmektedir.

Banka çeki (Cashier’s Checks):
Sizin için bankanız tarafından küçük bir ücret karşılığı hazırlanan çektir. Büyük miktarlardaki paralar için daha kolaylıktır. Bu çekleri kendi bankanız şubelerinden olduğu gibi diğer bankalardan da nakiti çevirebilirsiniz.

Karşılıksız çek (Overdrafts):
Bankada bulunan paranızdan daha çok miktarda bir çek yazar iseniz bu hatanızdan dolayı banka 10 veya 25$’lık gibi bir ceza keser ve çekinizin karşılı parayı ödemez. Bu çeki verdiğiniz şirket veya kişi çeke karşılık bulamadığı için sizden 5 veya 20$’lık gibi bir ceza keser ve daha sonra sizin çek kullanma hakkınız oldukça zedelenmiş olur. Hesapta para olmadığı halde bilinçli olarak çek hazırlamak yasaktır.

Yatırım (Savings Accounts) Hesapları:
Bu hesaplar daha fazla faiz oranları sunabilmektedir. Bu hesabınızdaki parayı nakit olarak veya daha büyük miktarlar için ise “certified” denilen banka çeki şeklinde çekebilirsiniz. Bankaların faiz oranlarını araştırdıktan sonra bankanıza karar vermeniz tavsiye edilir.

Banka kiralık kasaları (Safety Deposit Boxes):
Birçok banka binasında güvenli olan küçük kasaları aylık veya yıllık ücretler karşılığı kiralamaktadır. Kasada bulunanlar hakkında bankanın bilgisi yoktur, sadece kasayı kiralayan bilmektedir. Önemli evraklarınız, pasaport veya mücevherler için banka kasaları avantajlı olabilir.

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..