Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '14

 
Kategori
Güncel
 

Amerika'da İşçi Bayramı 1 Eylül

Amerika'da İşçi Bayramı 1 Eylül
 

Amerika'ya gelipte yeni öğrendiğim bir şey de; Amerikalıların İşçi bayramını 1 Mayıs değil de 1 Eylül de kutladığı oldu. 

Arkadaşlarıma bunun nedenini sordum ama pek bir cevap veremediler. Bunu araştırmaya devam edeceğim lakin İşçi Bayramının bu kapitalist diyarda neden 1 Eylül de kutlandığı büyük merak konusu. Amerika da peki İşçi ve İşçi sınıfı nasıl yaşıyor? 

Öncelikle işçinin kaderinin her ülke de aynı olduğunu söylemek lazım. Elbette buradaki prosedürler farklı. Burada devlet, Türkiye'ye göre kat kat daha denetimci ve katı! Kimseye af yok. Türkiye'de de öyle olması gerek. Lakin halimiz içler acısı. 

Yine de Amerikalıların sosyalizmden ve devrim gibi sol içerikli şeylerden epey uzak olduğunu söylemek isterim. Bir Amerikalı sıcak ve kibardır ama asla kendi kapitalist kültüründen ödün vermez. Amerikalılar kendi devletlerini dünyanın en güçlü devleti olarak görüyor. Dolasıyla kendilerini patron olarakta görüyorlar. Lakin ilginç bir durum daha var. Örneğin Amerika da eğitim parasız. Okul servisleri bile parasız. Sadece Harvard, yahudilerin gittiği Yale ve birkaç özel üniversitenin dışında her üniversite parasız! 

Ne kadar kapitalist olunsa da devlet içinde sosyal adalet en azından Ortadoğu ve Türkiye gibi devletlere nazaran kat ve kat daha fazla. 1 Eylül de tekrar görüşmek üzerine. Hoşçakalın! 

 

Emre Erden 

 

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..