Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '15

 
Kategori
Dünya
 

Amerika deyince ABD anlaşılıyor; kıtanın diğer ülkeleri gölgede kalıyor

Amerika deyince ABD anlaşılıyor; kıtanın diğer ülkeleri gölgede kalıyor
 

Ve hayret, Brezilya’sı Arjantin’i bu durumdan rahatsız değiller. Amerika olarak bilinmek istemiyor olamazlar; çünkü “Amerika” adının dünyada ciddi prestiji var. Brezilya muzu örneğin “Amerika’dan geldi” desen satışı iki kat artar. ABD dışındaki kıta ülkeleri Amerikalılığın avantajlarını kullanmak istemeyecek kadar bilgisiz olamazlar.

Çok açık bir şekilde “Amerika” denildiğinde ben ABD’yi anlıyorum ki zaten ABD yerine de sık sık Amerika deniliyor. Amerika deyince sanki kıtanın diğer ülkeleri kastedilmiyor. Mesela Meksika’yı Amerika’da düşünmüyoruz. Bunun nedeni zaten dünyada marka olan ABD’nin kıta adına ambargo koymasıdır. Amerika eşittir ABD.

Bu algı yanlışını birilerinin fark etmemesi mümkün değil ama doğrusu şimdilik sadece bizim ülkemizde(Türkiye) böyle olduğunu biliyorum, acaba aynı algı yanlışı dünyanın diğer ülkelerinde de var mı? Bu durumda çok önemli bir sorun var demektir. Malum ülkelerin adlarından önce bulundukları kıta itibar anlamında belirleyicidir.

Amerika ismi prestijli ama ABD bütün ihtişamına rağmen sorunlu. Belki de kıta ülkeleri ABD ile birlikte anılmak istemiyorlardır. Ama Amerika deyince ABD kastediliyor, Amerika anlaşılıyorsa diğer kıta ülkeleri Amerika kıtasında değillermiş gibi bir algı oluşuyor. Belki de kıta ülkeleri ABD’nin şemsiyesi altına girerek onun dünyadaki şöhretinden yararlanmak istiyor olabilirler.

ABD adeta bu algı yanlışıyla kıtanın önünü kapatıyor, Amerikan armasını yakasına takıyor. Amerikalılar, Amerikan vatandaşı deyince siz ne anlıyorsunuz? ABD’yi anlamıyor musunuz? Bu durumda örneğin Arjantin’e Amerika ülkesi nasıl deriz. Orası Amerika değil ki. Amerika ABD.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..