Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '16

 
Kategori
Dünya
 

Amerika’nın ‘tarihî emelleri’, PKK'nın azgınlığı ve Suriye

Amerika’nın ‘tarihî emelleri’, PKK'nın azgınlığı ve Suriye
 

The Guardian.com'dan...


İçinde bulunduğumuz coğrafyada Amerika’nın “tarihî emelleri” var. Bunu biz iddia etmiyoruz, The Guardian’daki analizinde, Martin Chulov söylüyor. (02 Eylül 2016)

Chulov, ABD’nin bu emellerini gerçekleştirmek için “Kürtlerle işbirliği yaptığını onların peşinde tank ve asker gönderdiği”ni ve Suriye’nin kuzeyinde bir “arazi” kapmak istediğini yazıyor.

Kapmak istediği araziyi anladınız, herhalde: “Kara gücümüz” dediği PKK/YPG ile kapattığı “Kürt Koridoru”! Amerika, YPG’nin elde ettiği “koridor”la ilgili olarak titizleniyor ve bunu korumak için Türkiye’yle karşı karşıya gelmeyi göze alıyor. Bu koridoru daha da uzatmak ve Akdeniz’e ulaştırmak hedefi güdüyor.

x   x   x

ABD bunu neden yapıyor? “Tarihî emelleri” ne?

ABD, tarihî emellerini yüzyıllık planlarla belirliyor… Bizi ve bölgemizi ilgilendiren kısmını ise 10 yıl kadar önce “açık” etti: Büyük Ortadoğu Projesi… O günlerin ABD Dışişleri Bakanı Condolize Rice, “Afrika ve Ortadoğu’daki 22 ülkenin haritalarının yeniden çizileceğini”ni söyledi. Yani 22 ülke bölünecek! Bu konuda, AB de ABD’nin yanındadır, hedefler büyük ölçüde ortaktır.

Devletleri neden bölmek istiyorlar?

1. Büyük devletler, küçük küçük “devletçikler” haline gelsin ki kendilerine ve bilhassa İsrail’e tehdit olmaktan çıksınlar.

2.  Bu devletçikler, tek başına yaşayamayacak kadar güçsüz olmalılar ki ABD’ye mahkûm ve muhtaç olsunlar… Misal, Barzani’nin devletçiği gibi…

3. “Kürt Koridoru”nu da kullanarak, bu devletçikler üzerinden, Katar-Suudi Arabistan-Körfez petrol ve doğalgazı Avrupa’ya kolayca nakledilebilsin.

4. Böylece, Avrupa, Rus enerji kaynaklarına mecbur olmaktan kurtulsun.

5. Enerji ihtiyacının büyük kısmını bu bölgeden karşılayan Çin’e enerji akışı da mümkün olduğu kadar ABD kontrolünde olsun.

6. Rusya müşteri kaybına uğrar ve ekonomisi darbe yerken, ABD’ye bağımlı devletçiklerle de güneyden kuşatılmış olsun.

ABD’nin “emelleri”ne ulaşabilmesi için Türkiye’nin de bölünmesi lâzım! Şu PKK’nın azgınlığına baksanıza… Defalarca yazdığımız gibi, arkasında “kocaman” bir devletin desteği olmasa Türk Ordusuna, Türk Devletine bu kadar uzun süre direnmesine, bu kadar kayıplar verdirebilmesine imkân var mı? Kaldı ki zaten, ABD de, PKK’nın Suriye uzantısı için “kara gücümüz” diyerek, PKK’yı desteklediğini, onunla işbirliği yaptığını açıkça ilân ediyor.

Cevabı verilemeyen sual:

Türkiye’yi bölmek isteyen bir ABD ile daha ne kadar müttefik kalınabilir?

Kalınabilir mi?

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..