Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '08

 
Kategori
Dünya
 

Amerika'nın geleceği hakkında Kristol'ün kehanet küresinin söyledikleri

Amerika'nın geleceği hakkında Kristol'ün kehanet küresinin söyledikleri
 

Amerika'nın, yeni başkan Obama ile dış politikada nasıl bir yol haritası izleyeceği konusu, bugünlerde en az Amerikan halkı kadar dünya kamuoyunun da ilgisini çekmekte. Doğrusu, bu eğilimi yalnızca ilgi düzeyinde bir merakla açıklayamayız. Çünkü 11 Eylül saldırılarının, oluşan kaotik ortamın miladı kabul edildiği tarihten bugüne aradan geçen bunca zamana rağmen müttefiklere aradıkları güven ve istikrarı sağlayamayan Amerika, başta ekonomik kriz olmak üzere, her tür terör olayının da odak merkezi olarak algılandığı bir konuma düşmüştür.

Bunda hiç şüphesiz, neocon politikalarının olumsuz etkileri bulunmaktadır. Peki, dış politika başta olmak üzere her konuda pragmatist bir realitenin öncülüğünü yapmış bir ülke, bu gerçeği nasıl göz ardı edebildi? Burada bir yönetim zaafiyetinden söz edilebilir mi? Elbette hayır. Sanırım durum bundan daha vahim. Amerikan kamuoyu bugünlerde neocon akımın sözcüleriyle politikada realizmi savunanlar arasında yaşanan tartışmalarla meşgul.

Realist politikacıların dış politikaya bakış açıları nedir? Bunu kendileri; " Dünya gerçekte nasılsa, ona öylece davranılması gerektiği" şeklinde cevaplıyorlar. Uluslar arası sistemin rekabetçi bir ortam olduğu ve bu arenada devletlerin başkalarına güvenmeden, dış tehdit algılamasını abartmadan, önceliklerini doğru olarak sıraladığı ve başka coğrafyalarda budalaca maceralara atılmadığı bir politik görüş olarak özetlemek mümkün felsefelerini. Abartılı bir global sosyal planlamaya, çıkarlarını hayati ölçüde tehlikeye atmadığı sürece karşı çıkarlar. Ulusal yapıların gücüne inanarak onlarla mücadele yerine işbirliğine gitmeyi fakat tehdite dönüşmeleri durumunda "böl ve yönet" mantığı ile etkisiz kılınmalarını savunurlar.

Çok kutuplu bir yapılanmanın iyiden iyiye kendisini göstererek palazlandığı bugünkü süreçte bir nevi klasik dönemin siyasal modelleri ile Obama iktidarına danışman olmaya hazırlanan Realist Politik söylemler, kabul görmeleri durumunda acaba şu anki gidişata nasıl bir cevap verecekler? Bence Obama, kendileriyle dirsek temasına geçtibile.

Çok kutuplu yapılanma kendi sınırlarını belirleyinceye kadar gündemin sıcak gelişme ve çalkantılarla şekilleneceği bir arenada Amerika, kendi donanımlarıyla burada yer almaktan kaçınmayacaktır. Dost ve müttefiklerinin konumunu bir daha gözden geçirerek, oyuna şimdi kimlerle ve nasıl devam edeceğinin kararını vermekle meşgul olmalıdır.

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..