Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '10

 
Kategori
Siyaset
 

Amerika sonrası Irak ve Türkiye

Mart 2003'te ki Irak Savaşı'ndan sonra ülkedeki mevcut Amerikan askerleri çekilmeye başladı. Şimdi asıl merak konusu olan çekilen Amerikan askerlerinden sonra Irak 'taki durum ve Irak'a komşu ülkelerin bu ülkeye olan tavırları ne olacak suali.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki çekilen Amerikan askerleri sonrası komşu ülkeler olan Tükiye, İran ve Suriye bu bölgeye alakasız kalmayacaktır. Bu suale yanıt niteliğinde olan Irak'ın dış ilişkiler bakanı Hoşyar Zebari'nin son açıklamalarına işaret etmek mümkün. Zebari: "Amerika askeri çekildikten sonra Irak'ta bir otorite boşluğu olacağını Türkiye dahil bölge ülkelerinin bu boşluğu doldurmaya çalışacağını beyan etti. Zebari Amerika ve Türkiye'nin Orta Doğu başta olmak üzere bölge politikasının kaygı verici olduğunu belirtmeside bu tezimizi güçlendirmektedir. Ülkede var olan özellikle Şii nüfusu vesilesi ile İran ve Suriye'nin ve Türkmen nüfusu dolayısı ile Türkiye Cumhuriyeti devletinin Kuzey Irak bölgesine olağan üstü bir tavır alabileceklerini olasılıklar arasında . Hususiyetle Türkiye'nin Musul, Kerkük ve Süleymaniye bölgesinin Türkmenlerin müdafası ve yuvalanan PKK terör örgütüne bir operasyon yapması muhtemeldir.(zaten Türkiye'nin mevcut operasyonu hususunda Amerika Birleşik devletindeki bazı kaynaklar bu durumu dillendirmekteydi.)

Diğer mevzu ise Şii olan İran Ve yönetim olarak Şii nüfusa sahip Suriye'nin ülkedeki Şii'lerin yanında olabilecekleri ve bu hususta bir teşebbüsde bulunabilecekleri ihtimali bir hakikat olarak karşımızda durmakta. Malumun ilanı olduğu üzere Amerika sonrası Irak, İran ve Suriye ile birlikte Türkiye'yi de içine alan bir rekabetin adresi olacak.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..