Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '13

 
Kategori
Dünya
 

Amerika ve Rusya, Suriye üzerinde anlaştılar, ya Türkiye?

Amerika ve Rusya, Suriye üzerinde anlaştılar, ya Türkiye?
 

12 Eylül Perşembe günü Cenevre’de buluşan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov üç gün süren görüşmelerin ardından Suriye üzerinde anlaştılar;

Bir hafta içinde Suriye’nin kimyasal silahların ve kimyasalların yerini ve miktarını kapsamlı bir liste halinde bildirecek.

Bildirilen bu silahlar, 2014 ortalarına kadar  imha edilecek.

Anlaşmaya göre, uluslar arası denetçiler, 2013 Kasım ayı ile birlikte Suriye’de olacaklar.

Suriye’deki gibi iç savaş olurken kimyasal silahların imhasına benzer  bir konunun şimdiye kadar dünyada örneği olmadığı, işin çok çok zor olacağı fakat buna rağmen gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Eğer Esad, böyle bir anlaşmayı uygulamada başarısız olursa, iş,  BM Güvenlik Konseyine havale edilecek. Fakat Rus Dışişleri’nin açıklamasına göre, Rusya o zaman geldiğinde BM Güvenlik Konseyinin güç kullanma kararına karşı Suriye lehine veto hakkını kullanacak.

14 Eylül tarihli NewYorkTimes haberine göre,  adının açıklanmasını istemeyen bir ABD’li diplomat, Suriye’nin elinde 1000 ton kimyasal silah bulunduğunu ve buna sarin ve hardal gazının dahil olduğunu söylüyor. Öte yandan, Suriye içindeki isyancı muhalefet Suriye’nin kimyasalları Lübnan ve  Irak’a kaçırdığı dedikodularını yayıyor. Irak’ta olduğu şekilde şayet kimyasallar çıkmazsa, “kaçırıldı” denecek.

İsyancıların Uluslararası denetçilere kimyasalların yerini göstermede yardım edip etmeyeceği sorusuna, İsyancıların komutanlarından General İdris, “işlerini kolaylaştırırız, güçlük çıkartmayız. Fakat bizim kontrolümüz altındaki bölgelerde kimyasal silah yoktu” diyor.

Görüldüğü üzere, Ortadoğu işleri karışık olduğu gibi,  Suriye yumağı da dolaşık. Kimyasal silah meselesi de karmaşaya tam uygun .

Tüm muhalefetin açık uyarılara rağmen, Suriye karmaşasının içine Türkiye gözü kapalı atladı. Şimdi durum meydanda.  Amerika Rusyasız, Rusya Amerikasız adım atmıyor.

“Kerry’nin anlaşma hakkında bilgilendirmek üzere, Paris’e gitmeden önce ,İsrail’e giderek Başbakan Benjamin Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor.” The Guardian

Amerika’ya güvenen Türkiye’nin adı geçmiyor henüz.

Dünya politikası zor iş.

Medrese eğitimi ile, bağırıp çağırmakla işin yürümesi zor. Sağlam Planlar ile birlikte öngörü ve derinlik olmazsa yumağın ucu bulunmuyor.  

Günümüzde, savaş çığlıkları dünya ve ülke kamuoyunda tepki ile karşılanıyor.

 Suriye’de kardeş kanı dökülüyor.İnsanlık dışı vahşet,  Time dergisinin kesilen bir genci fotoğraflaması ile doruğa çıktı.Bununla dünya ayağa kalktı. Oysa, tekbir sesleri arasında,  üç yıldan beri kelleler uçuruluyordu.Tıpkı Ortaçağ arenalarında yapılan vahşetler gibi.

Savaşı başlatanlar, insan öldürmede bıçak kullanmayı öğretenler, Müslüman’ı Müslüman’a kırdıranlar bunun hesabını nasıl verecekler?

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..