Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

10 Ocak '08

 
Kategori
Tarih
 

Amerika'yı İlk Keşfeden Vikingler!

Amerika'yı İlk Keşfeden Vikingler!
 

Evet, Viking' ler, Kristof Kolomb' dan önce Amerika' yı keşfetmişlerdi!..

Norveçliler, İsviçreliler ve Danimarkalılar, Ortaçağ' ın en iyi denizcileri olarak tanınmışlardır. Bu İskandinav ülkelerinin halkları daha çok Norman' lar (kuzey adamları) ya da Viking' ler adıyla bilinirler.

Viking' ler, "drakkar" ve "snekkar" denilen gemileriyle, şiddetli fırtınaların hüküm sürdüğü, dalgaların dağlar gibi yükseldiği Kuzey denizlerinde dolaşırlardı. Azgın dalgalar, sık sık bu gemilerin açık olan bordalarından aşardı. Bu nedenle mürettebat, vaktinin çoğunu, gemiye dolan suları çamçaklarla (ağaçtan yapılan kulplu su kabı) boşaltarak geçirirdi. Geminin omurgası, rüzgara karşı yelkenle gidecek kadar derin olmadığından, rotadan ayrılmamak için, rüzgar altında, yani rüzgarın esmediği yöne doğru kürek çekilirdi. Drakkarların ıslanan ve donan gemicilerini soğuğa, kara, yağmura ve dalga savruntusuna karşı koruyacak herhangi bir barınağı yoktu.

Viking' ler, Norveç' ten İzlanda' ya ve Grönland' a kadar uzanan büyük yolculuklarını işte bu zor koşullar altında yaptılar. 1000 yılında, Grönland' dan Amerika' daki (Newfoudland denilen) Terre- Neuve' e geçerek, muhtemelen, Boston' un güneyindeki Cod burnuna kadar indiler. İskandinav halkları böylece Amerika' yı Kristof Kolomb' dan önce keşfetmiş oldular!

Acaba onlar, nasıl oldu da, drakkarlarıyla o zamanlar bilinmeyen denizleri pusulasız aşarak, Amerika' ya kadar gittikten sonra, tekrar İrlanda' ya dönebildiler? Yoksa, mıknatıslı ibrenin sırrını Rusya' nın büyük ırmaklarına gemiyle seferler yapan Araplar' dan mı öğrenmişlerdi?

Zamanının eşsiz denizcileri olan Norman' lar dokuzuncu yüzyıl boyunca Fransa kıyılarını vurdular ve Seine nehrini geçerek, Paris' e kadar geldiler. Bu arada önlerine çıkan her şeyi yağma ettiler. 911 yılında, Fransa Kralı Charles III, sonradan Normandiya adını alacak olan Neustria' yı onlara bırakmak zorunda kaldı. Bu eski yağmacılar, 150 yıl sonra da, Fatih Guillaume' un komutası altında, İngiltere' yi istila ederek, 1944' deki Normandiya çıkarmasına kadar tarihte bir eşi benzeri daha görülmeyen muazzam çıkarma harekatını ters yönde gerçekleştirdiler.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..