Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '14

 
Kategori
Dünya
 

Amerika'yla Arabistan’ın adalet sistemi aynı, infaz yöntemi farklı; birinde iğne, diğerinde kılıç

Amerika'yla Arabistan’ın adalet sistemi aynı, infaz yöntemi farklı; birinde iğne, diğerinde kılıç
 

Dünyada birçok ülkede idam cezası var. Amerika ile Arabistan da bunlardan ikisi. Tabii ki burada hangi suçlar için idam verildiği de önemli. Yani Arabistan’da Allah’a küfretti diye bile idam verilebilir.

Arabistan neyse ne de Amerika gibi sözde özgürlük ve demokrasi ülkesinde idam cezasının olması eminim ki herkesi şaşırtıyordur. Ben Amerikalıları akıllı bulan biriyim ve idam cezası uygulamada doğru yapıyor olabilirler. Ben de zaten şahsım olarak idamı hak eden kimselere idam mı verilmeli yoksa hapis mi ikileminin ortasında kalmış biriyim. Yani bu konuda kesin şöyle olsun diyebileceğim bir fikrim yok. “%76 ülke siyaset oylaması” nda halka sorulacak ve idam olsun denilirse olacak.

Bu konuda Amerika ile Arabistan’ı ayıran şey hangi suçlar için idam verildiği meselesi. Arabistan İslami hassasiyet nedeniyle şeriat hükümlerini uyguluyor. Yani Allah’a küfreden birisine idam cezası verilmesi insanlığın vicdanında ağır bir yaptırım olarak görülüyor. Gerçekten de dilin kemiği yok, hepimiz bilerek ya da bilmeyerek bu tür sözler sarf etmiş olabiliriz. Derhal boynunu vuralım demek dinin affedici yönüyle de bağdaşmıyor bence.

Amerika doğru yapıyor olabilir mi? İnfaz yöntemi Arabistan’ın kılıçla kelle kesmesine bakarak yine de insani geliyor ama suçlu da olsalar insanların yaşamlarını tümüyle elinden almak insana biraz ağır bir cezaymış gibi geliyor. İdam etmek yerine müebbet verip suçlunun hapishanede ölmesi daha bir mantıklı sanki. Sonuçta kişi özgür olmasa da yine de yaşıyor.

Bunun dışında Türkiye gibi adına müebbet deyip idamlık suçluyu 20–30 yıl yatıran yasalar ise tam bir rezalet, tek kelime ile vicdansızlık. Bir gün yönetime geldiğimizde bu kanunları çöpe atacağız! Böyle şey olur mu ya! Adam benim hayatımı alsın, ben onu 20 yıl yatırıp çıkarayım.

Amerika ileri bir ülke, Suudi Arabistan ise malum. Ama idamlık suçlarda dünyanın en geri ve en ileri iki ülkesi aynı yaptırımı uyguluyor. Ayrıca idam cezası uygulayan başka ülkeler de var.  Bu da bize idamlık suçlarda idam seçeneğinin pek de öyle acımasız bir yöntem olarak görülmediğini gösteriyor. Bir türlü kabullenemiyoruz, hazmedemiyoruz ama yine de kişiye yaşama şansı verilmesi daha insani sanki. Ama işte 20–30 yıl yatırıp çıkarma değil tabi. İdam da etme, baklava çalmış gibi de yapma! Ben Kerim Korkut, bu konuda çok kafa yordum ve sonunda indirimsiz ortalama ömrün yarısının kişiye hapis cezası olarak verilmesi gerektiğinde karar kıldım. Bu konudaki yaptırımımızın kellesini koparan Arabistan’dan, iğneyle öldüren Amerika’dan ve 20 yıl yatırıp çıkaran Türkiye’den daha adil olduğunu düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..