Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Amerikada yetişen, kıymetini bilmediğimiz değerler

Amerikada yetişen, kıymetini bilmediğimiz değerler
 

Newyork'ta Türk Gününde eşim, oğlumun profesörü, ben ve eşi


İnşaat Yüksek Mühendisi Dinçer Akyalı. Kendisini ilk kez Fethiye’de tanıdım. Karşı komşum. Birikim ve tecrübeleri ile dopdolu. Amerika’da iken ülkesi için çalışmış ve birçok ilklere imza atmış bir kişi. Ne yazık ki büyük projeler altına imza atmasına ve rağmen bilgi ve becerilerine saygı gösterilmemiş. İstanbul’da İstanbul Boğazı Tüp Geçit ’in açılışı 29 Ekim’de yapılacak. Sayın Akyalı 1996 yılında ve daha öncesinde fizibilite raporlarını hazırladı. Bu geçidin ihale dosyası için teknik şartnameleri yazdı.  Oğlum Newyork’da mastır yaparken mezuniyet törenine gitmiştik. Oradan çıkınca Türk yürüyüşüne katıldık. Çok keyif aldık ve gururlandık. Aşağıda Sayın Dinçer Akyalı’nın Amerika’daki çalışmalarından kısa bir yazı okuyacaksınız. Dilerim böyle çalışkan, Ülkesine canı gönülden hizmeti olan değerler, layık oldukları yeri bulurlar. Kendisine takdir ve teşekkürlerimi sunarım.

NAHİDE ÇELEBİ

1962 yılında Amerika’da University of Michigan’dan master derecesi ile mezun oldu. Uzun yıllar Amerika’da inşaat mühendisi olarak çalıştı ve “metro projeleri” üzerinde uzmanlaştı. 3 yıl süre ile Tayvan’da Tayvan’da Taipei metro projesinde ve sonra Ankara metro projesinde danışmanlık yaptı. Mesai saatleri dışında Amerika’daki Türk kuruluşlarında görevlerde çalıştı.

1976-77 yıllarında Amerika’daki “Türk Mimar, Mühendis İlimadamları Derneği’nin (MİM) ve 1979-80 yıllarında Newyork’ta Türk Kültür Derneği’nin, 1983 de Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun (TADF) Başkanlık görevlerinde bulundu.1982-83 yıllarında Merkezi Washington D.C. de bulunan Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin Newyork temsilciğini yaptı.

Bu çalışmaları sırasında birçok ilklere imza attı. İlk kez Türkiye Teknoloji ve “know-how” transferini amaçlayan” Tekno-Transfer komitesini kurdu. Aynı dönemde Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu ile Türkiye’ye teknoloji transferi projesini başlattı ve Newyork Belediye’sinden Türk Günü için izin aldı ve bunun bir gelenek olmasını sağladı. Sayın Dinçer Akyalı’nın hizmetleri saymakla bitmez. Amerika’daki ilk Türk-İslam Mezarlığını da oluşturdu ve daha birçok hizmetlere imza attı. İlk kez Yurt dışından emeklilik sistemini önerdi ve ilgililerle kabul görmesini sağladı.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..