Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '17

 
Kategori
Güncel
 

Amerikalı Recep İvedik!

Amerikalı Recep İvedik!
 

internetten alınmıştır


Çirkin Amerikalı tabiri altmışlı yıllarda Avrupalıların kullandığı bir tabirdi... Şimdi adını hatarlayamadığım İtalyan kadın gazetecinin Amerikan nobranlığını ifade etmek için kullandığı bu tabiri unutturmak için Amerikalılar epey gayret de sarfetmişti.

Amerikalılara neden çirkin denmişti peki?... Aslında Amerika'ya Avurapadan giden ilk göçmenler, genel olarak, kendi ülkelerinin maceraperest ve toplumun fazla hoşlanmadığı tiplerdi. Yani Amerikalıların çirkinliği Amerika kıtasında oluşmuş bir durum değildi; özünü Avrupadan alıyordu.

Buna rağmen tüm ölçülerin Large olduğu Amerikada egoların da büyük olması kaçınılmazdı... Bu büyük Yeni Dünya zenginliğin merkezi oldukça gücün de merkezi oldu... Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika gücünü tüm dünya nezdinde tescilledi.

Güçlü olmak, zengin olmak mutlaka çirkinleşmeyi gerektirmez ama eğer bu zenginlik Amerikalılar gibi sonradan görmelikle elde edilmişse çirkinleşmek kaçınılmaz olacaktır.

Amerika, kıta Avrupası gibi, soyluların sözünün geçtiği bir ülke olmadı... Aksine "soysuzluğun" nobranlığın, kaba kuvvetin hakim olduğu bir ülke oldu.

Dünya siyasetine yön vermeye başladıklarında da, her işe kendilerindeki aşırı özgüvenle ve bodozloma tabir edilecek biçimde dahil oldular.

Amerikanın son yüz yılda yaptıklarına bir bakın: Önce kendi içlerinde Kuzey-Güney savaşıyla hesaplaştılar, sonra tüm dünya ile hesaplaşma yoluna girdiler.

Bu konuda bir çok örnekler verip konuyu uzatabiliriz ama asıl konumuz Amerikanın taze başkanı Trump olduğu için, Amerikan tarihini bir yana bırakıp sözü Trump'a getirelim.

Seçilme aşamasından başlayıp seçilişinden sonra da ilginç gafları, yersiz çıkışları ile siyasetin ve nezaketin yanına pek uğramadığı adam olarak resim vermeye devam ediyor Başkan Trump.

Aslında, "Çirkin Amerikalı" tabirini hak eden bir başkan Trump... Zaman zaman bu çirkinlikleri sevimli komiklikler gibi görünse de Başkanlık dönemi boyunca epeyce çam devireceğine hiç şüphe yok.

Bu yönüyle bizim Recep İvedik tiplemesine benziyor... Kaba saba, zaman zaman çirkinleşen ama aynı zamanda da dobra dobra...

Recep İvedikle Trump arasında dikkat çekici benzerlikler var; şu farkla ki, Recep İvedik'te bulunan karşılıksız iyilik yapma ve riyasız merhamet Trump'da yok...Ya da varsa bile henüz bunlara dair bir şey görmedik Amerika başkanından...

Trump'ın NATO liderleri toplu resim verirken Romanya Cumhurbaşkanını iteleyerek ön sıraya geçmesi Amerikalı Recep İvedik'in son marifeti... Adamcağız hiç sesini çıkaramadı.

Allah'tan ki bizim Cumhurbaşkanına böyle bir nobranlık yapmadı... Eğer yapsaydı nasıl bir karşılık alacağını ve bunun nasıl bir diplomatik krize neden olacağını düşünmek bile istemiyorum!

Amerikanın Recep İvedik'ini izlemeye devam edelim: Bazan çirkin, bazan komik, bazan da sevimli hareketler görmeye devam edeceğiz eminim!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..